Achterblijvend personeel na een reorganisatie

Overal hoor en zie je het, reorganisatie, (gedwongen) ontslagen, bezuinigingen, outplacement en ga zo maar door. Toch hoor je niks over de werknemers die achterblijven, wat gebeurt daar mee? Ook voor deze mensen zijn het onzekere tijden; wat gebeurt er met mijn functie, ben ik de volgende die weg moet, wat veranderd er voor mij?

Word ik niet vergeten
Overal om mij heen hoor ik de verhalen van ontslagen werknemers en hoe erg dit voor hun is. Dat is zeker waar, maar deze mensen worden vaak wel goed begeleid. Ze krijgen een bepaalde periode loon mee en krijgen vaak de mogelijkheid op een outplacementtraject of begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. Dit helpt ze al een draai in de goede richting te vinden, terwijl de achterblijvers vaak zoekende zijn. Voor hun veranderd er een heleboel. Veranderende functies, andere bedrijfsstructuur en strengere maatregelen zijn maar een aantal voorbeelden. Kennissen en vrienden van mij hebben hier ook mee te maken en klagen steen en been over de veranderingen. Er wordt van ze verwacht dat ze alles wel weer even oppakken en doorgaan met de business as usual. Leg dat maar uit aan iemand die al 25 jaar al dezelfde taak had.

Coaching is het antwoord
Coaching en begeleiding van werknemers is dé manier om deze mensen weer op hun plek te zetten. Coaching is de juiste balans vinden tussen persoonlijke coaching en de doelstellingen van het traject halen. Ga aan de slag met je medewerkers; wees een luisterend oor, zorg dat ze zien dat je er wat mee doet. Begeleid ze naar een nieuwe functie, een nieuw team of een nieuwe afdeling. Desnoods huur je extern een coachingsbureau in, deze hebben vaker deze zaken meegemaakt en weten hier altijd accuraat mee om te gaan. Coaching werkt namelijk twee kanten op. Allereerst zal het talent, wat ieder in zich heeft, verder ontwikkeld worden waarna de productie wordt verbeterd. Daarnaast geven ze ook onwijs veel feedback over de veranderingen die zijn doorgevoerd en kritiekpunten hierop. Vanuit hun standpunt hebben ze een goede blik op de werkelijke veranderingen op de werkvloer, die het bestuur nog wel eens kan missen.

Pas als de huidige werknemers zich kunnen vinden in de nieuwe manier van werken en vertrouwen hebben in de organisatie, zal de beoogde reorganisatie succesvol zijn.

Een artikel van Dreamjob: bureau voor carrierecoaching & outplacement

Lees meer HR artikelen over: Reorganisatie, coaching, coachingstraject, loopbaanbegeleiding, outplacement, outplacementtraject

Aantal keer bekeken: 142

Plaats een reactie