Hoeveel verlof krijgt een medewerker wettelijk minimaal bij huwelijk van de medewerker zelf? Ik kan wel vinden dat een medewerker recht heeft op verlof, maar nergens het wettelijk aantal uren/dagen.

Aantal keer bekeken: 18449

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Hi Danielle,
Volgens mij hangt dit af wat er in je CAO, personeelshandboek etc beschreven staat.
Ik kan aangeven wat er bij ons geregeld is (wij hebben geen CAO):
- Huwelijk: Ondertrouw werknemer 1 dag
- Huwelijk van werknemer 3 dagen
- Huwelijk, directe familie tot in 2e graad 1 dag

Hopelijk heb je hier wat aan.
gr Femke
Ha Femke,

Dank je wel! Wat als er geen CAO is en dit soort gelegenheden ook niet in een bedrijfsregelement zijn vastgelegd? Wat zegt de wet er in dat geval over?

Gr Danielle
Hallo Danielle,

Het klopt watFemke aangeeft dat een CAO vaak leidend is en anders een bedrijfsregelement/ arbeidsovereenkomst of personeelshandboek. De overige wettelijke informatie staat vastgelegd in de WAZ artikel 4.1( Wet Arbeid en Zorg). Klik op de link en je hebt alle informatie die je volgens mij nodig hebt.

http://www.arbeidsrechter.nl/aanvraag-calamiteitenverlof-kort-verlo...

Gr. Frank
Eigen verlof bij huwelijk is ook niet wettelijk vastgelegd, maar wordt geregeld in de verschillende CAO's. Verlof bij eigenlijk huwelijk is niet bij wet geregeld; wel zoiets als zwangerschapsverlof of adoptieverlof. Zie ook http://www.mkbservicedesk.nl/1269/hoe-werkt-wet-arbeid-zorg.htm
In de meeste CAO's is het 2 tot 4 dagen. Als het niet is vastgelegd in je eigen CAO of als die er niet is, zou ik dat alsnog doen. Er is vast wel 'iets' van een personeelsreglement, toch?
Hallo Danielle,

In een organisatie waar ik heb gewerkt was in de CAO opgenomen dat iemand recht heeft op het opnemen van verlof in geval van huwelijk. Maar meestal is er in de CAO wel iets geregeld in de vorm van bijzonder verlof.

In de link die Frank heeft geplaatst wordt gesproken over verlof en niet over bijzonder verlof. Is er in de CAO niets geregeld in de vorm van bijzonder verlof bij huwelijk, dan moet de medewerker volgens mij gewoon verlof opnemen.

Groetjes, Hanneke
Dank jullie wel!
Hallo Danielle,

Als werkgever ben je verplicht minimaal de wettelijke regels toe te passen. Dat iets niet bij wet vastgesteld is, wil niet zeggen dat je niets kunt. Als werkgever mag je je eigen regels opstellen voor zover ze een verruiming van het wettelijk bepaalde zijn; wel is dan van belang dat je de bedrijfsregels voor al je personeel laat gelden.

Met vriendelijke groet,
Margreet

Wellicht is dit artikel over verlofdagen nog van nut.

RSS