HRbase Expert berichten (1,025)

Wat kan je als werkgever doen om straks een lagere transitievergoeding te betalen?

Per 1 juli 2015 treden de bepalingen over ontslag en de transitievergoeding van de Wet werk en zekerheid in werking. De wet geeft de mogelijkheid om bepaalde kosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. Er is onlangs een ontwerpbesluit openbaar gemaakt dat verduidelijkt welke kosten in mindering mogen worden gebracht op de transitievergoeding en onder welke voorwaarden.

Dit zijn twee soorten kosten:

  1. Transitiekosten, kosten die zijn gemaakt in verband met het…
Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 23 juli 2014 op 9:30am — 3 reacties

En toen was alles stil.

Op zo’n moment dat je hoort over MH17 op een doordeweekse donderdagmiddag, valt alles stil.

Een gevoel dat nog dagen doordreunt, ook zonder direct betrokkenen in de eigen omgeving.

De herinnering aan de doordeweekse dag van de TwinTowers drong zich op. Na bijna 13 jaar nog haarscherp op het vizier. Toen was het een collega met zijn hoofd om mijn kantoordeur om te vragen of ik het al had gehoord. Nu rolde het bericht over m’n ipad op de thuiswerkplek tussen alle bedrijven…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 22 juli 2014 op 12:09am — Geen reacties

Flexibiliseren is een werkwoord

Flexibiliseren, we hebben het er al zo vaak over gehad. De arbeidsmarkt flexibiliseert, de groep Zelfstandige Professionals groeit, het nieuwe werken breidt zich uit en vaste contracten worden schaarser.

Flexibiliseren is een werkwoord

Het roept op tot bewegen, tot kantelen en durven loslaten. Voor de ene persoon zal dat gemakkelijker zijn dan voor de ander, net als het voor MKB bedrijven vaak gemakkelijker is dan voor grote traditionele organisaties of multinationals.…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 21 juli 2014 op 1:30pm — Geen reacties

Participatiewet

Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van deze wet is mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk aan een baan bij “gewone bedrijven” te helpen. Met de nieuwe wet worden de Wajong, de Sociale werkvoorziening en de Bijstandswet gebundeld. Het is vanaf 1 januari 2015 aan de gemeenten om te beoordelen of mensen met een arbeidshandicap geschikt zijn voor een reguliere baan.

Hoe bent u zo goed mogelijk voorbereid?

Quotum

Een van…

Lees verder

Toegevoegd door Emilie van der Lans om 17 juli 2014 op 10:35am — 2 reacties

Banenplan vakbonden bedoeld om hun bestaan te rechtvaardigen

Verouderde rol vakbonden

De vakbonden in NL proberen krampachtig om aan hun traditionele, sterk verouderde rol vast te houden, zodat ze hun bestaansrecht kunnen claimen. De realiteit is dat vakbonden wel bestaansrecht zouden kunnen hebben, mits ze zich aanpassen aan de moderne tijd en inspelen op de behoeften van de huidige samenleving.

Banenplan

Het ‘nieuwe banenplan’ van de vakbonden is ook zo’n mooi voorbeeld. Allereerst is het oude wijn…

Lees verder

Toegevoegd door Michel den Daas om 15 juli 2014 op 9:53am — 1 reactie

Leren en ontwikkelen vanuit overvloed

Hoewel situatie afhankelijk moet iemand die gaat leren het oude vertrouwde loslaten, zijn comfortzone verlaten en iets nieuws in de vingers krijgen. En zo’n ontwikkelproces kan met horten, stoten en met weerstand (‘geldt niet voor mij’) en stilstand (‘ik werk al jaren zo’) gepaard gaan. Leren en ontwikkelen vanuit een tekort kost nu eenmaal energie en is hard werken.

Focus op de sterke kanten

Leren en ontwikkelen vanuit overvloed, biedt ruimte en de… Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 12 juli 2014 op 2:53pm — Geen reacties

Vijf parels in het performance-managementgesprek

Veel leidinggevenden zien het voeren van performance-managementgesprekken als een verplichte taak en een administratieve last. Dat beeld houdt goed performance management tegen.

De kern ligt in het feit dat leidinggevenden individuele performancemanagementgesprekken en het sturen op bevlogenheid vaak als aparte dingen zien. Soms lijkt het zelfs alsof het tegenovergestelden zijn van elkaar. Want gaat performance management niet over het sturen op…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 9 juli 2014 op 3:30pm — Geen reacties

Waarom inhuren van zzp’ers taak HR is

Het aantal zzp’ers neemt al decennia lang toe. Net als het aantal organisaties dat deze zelfstandige professionals inhuurt. We kunnen dus stellen dat de flexibilisering van arbeid sterk doorzet. De flexibele schil, een term die gebruikt wordt voor het netwerk van externe professionals rond organisaties, maakt dan ook een steeds belangrijker deel uit van de bedrijven en de zzp’ers spelen een belangrijkere rol binnen bedrijven.

Van oudsher is het inhuren van zelfstandig professionals…

Lees verder

Toegevoegd door Rick Kruiswijk om 9 juli 2014 op 1:30pm — Geen reacties

HR heeft er een zorgenkind bij

Werken met mobiele devices, een crime voor nek, rug en arm

Kantoorwerk is sinds de vorige eeuw flink geëvolueerd. Lang geleden, in tijden dat er nog kantoorklerks waren, zaten heren in pak aan hun bureau en schreven met een vulpen waar ze heel zuinig en trots op waren. De invoer van de ballpoint was voor hen al een hele transformatie. Voor sommige conservatieve heren bleef de ballpoint nog lang een inferieur schrijfgerei en niet iets wat het werk eenvoudiger zou maken, zonder…

Lees verder

Toegevoegd door Hazel Goesaert om 9 juli 2014 op 12:11pm — Geen reacties

Een verslaafde werknemer: een taak voor HR?

Komt u wel eens met een kater op uw werk? Het is mij wel eens gebeurd dat ik op een mooie zondagavondbarbecue bij vrienden vergat dat het de volgende dag maandag was. En dus niet geheel fit op mijn werk verscheen. En laten we eerlijk zijn: drinkt u tijdens het WK soms net niet een glaasje te veel op de overwinningen van Oranje?

Een schande? Misschien. Schadelijk in ieder geval. Want het productiviteitsverlies van die dag moet ik in de avonden van de rest van die week weer goedmaken.…

Lees verder

Toegevoegd door Marjan Bleeker om 7 juli 2014 op 9:30am — Geen reacties

Authenticiteit: wees maar gewoon jezelf

Ik zag in een tijdschrift een advertentie voor een vakantieadresje in Frankrijk. Een authentieke boerenhoeve. Je hebt er vast gelijk een beeld bij. Echt en onvervalst, geen namaak, maar precies zoals het altijd is geweest met de smaak en sfeer van vroeger. Wel graag met de luxe van vandaag!

Authenticiteit is hip. Iedereen wil het graag hebben. Het wordt genoemd in competentieprofielen en vacatureteksten. Authentiek leiderschap wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 7 juli 2014 op 9:00am — 3 reacties

Hoe snel kun je zieke werknemers laten opbouwen?

Het komt niet vaak voor. Werknemers die 3 maanden thuis zitten en dan - van de ene op de andere dag – hun werk weer volledig hervatten. Meestal zit daar een opbouw in. Dus stel je samen met je zieke werknemer een opbouwschema op. Maar… hoe snel kun je eigenlijk een zieke werknemer laten opbouwen?

Een veel gemaakte fout: te langzame opbouwschema’s. Starten met 1 uurtje per week. Dat werk. Dat slaat natuurlijk nergens op. Dat zou betekenen dat je van 1 uur werken een…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 2 juli 2014 op 10:00am — Geen reacties

Gaan we de verkramping in stand houden?

Iedereen die in de laatste jaren wel eens een vacaturetekst heeft gelezen, herkent het wel. Een wervende tekst waarin de werkgever zijn best doet om op microscopische wijze een profiel te beschrijven. Een waarbij het er op lijkt dat de vacature specifiek is geschreven met het naambordje al in gedachte.

In sommige gevallen zal dat misschien ook echt wel zo zijn, maar vaak zijn ze “gelukkig” ook nog gewoon op zoek naar dat ene schaap met vijf poten.

"Heb jij, naast je 14…

Lees verder

Toegevoegd door Kai Grunewald om 1 juli 2014 op 5:14pm — 3 reacties

Is mooi voetbal het tegenovergestelde van effectief voetbal?

Dit is wat een aantal critici suggereren als het gaat over het voetbal van het Nederlands elftal. Het antwoord op deze vraag hangt af van wat je als mooi en als effectief voetbal definieert. Ik waag een poging: bij mooi voetbal staan actie, amusement, souplesse, snelheid, balvaardigheid en sportiviteit voorop. Bij effectief voetbal tellen maar twee dingen: rendement en resultaat. Mooi voetbal is dus inderdaad iets anders dan effectief voetbal.

Dan een volgende vraag: wat is het doel van…

Lees verder

Toegevoegd door Sonja Scholts om 27 juni 2014 op 1:30pm — Geen reacties

Machtiging aan de bedrijfsarts: waartoe is de werknemer verplicht?

Op 3 juni 2014 heeft de kantonrechter bij de rechtbank Zeeland-West/Brabant uitspraak gedaan in een kort geding tussen een werkneemster en Ericsson. Ericsson had de salarisbetalingen aan de werkneemster, die ziek was, opgeschort omdat zij weigerde een machtiging te verstrekken aan de bedrijfsarts om contact op te nemen met haar behandelaar teneinde nadere informatie te verkrijgen.

De zaak was bijzonder omdat de medewerkster had gezegd weer aan de slag te willen gaan en de bedrijfsarts…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 27 juni 2014 op 12:00pm — Geen reacties

Zo wordt ontwikkeling lekker makkelijk

De kans hebben om te groeien en ontwikkelen is één van de belangrijkste aanjagers voor bevlogenheid en motivatie bij medewerkers. De behoefte om te groeien, om uitdagingen te overwinnen, om beter te worden is universeel, sterk en diepgeworteld.

Om bevlogenheid bij medewerkers te vergroten moet dus in hun behoefte aan groei worden voorzien.In grote organisaties worden medewerkers vaak doorverwezen naar de corporate trainingafdeling. Of er wordt op HR gewacht om iets van een…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 25 juni 2014 op 8:00pm — Geen reacties

Winnen voelt beter

Nederland – Chili net achter de rug. Het is een gewonnen wedstrijd, ik vond de doelpunten erg mooi en wij hebben terecht gewonnen. Alle spelers waren even belangrijk en speelden hun positie, zoals getraind en afgesproken. Zelfs als toeschouwer op meer dan 9 duizend kilometer afstand voel je de kracht die uitgaat van het winning team. Daar kunnen we lang of kort over napraten, dat verandert niks aan dat gevoel. In ons gevoelsgeheugen zitten de energieke beelden van de elkaar toespelende…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 23 juni 2014 op 11:30pm — Geen reacties

Verantwoord reorganiseren: Mens Boven Systeem

Bij reorganisaties, fusies en overnames laat HRM te vaak de regie over aan de adviseurs uit de juridische discipline, uit angst om fouten te maken bij ingewikkelde regelgeving. Onverstandig, want de ‘menskant' en de kernwaarden van de organisatie moeten altijd leidend zijn ten opzichte van de ‘systeemwereld' van het arbeidsrecht.

Vanuit mijn ervaring bij een reeks recente reorganisaties in met name de zorgsector doe ik deze oproep aan directie en HRM-professionals: laat je drijven…

Lees verder

Toegevoegd door Arthur Hol om 21 juni 2014 op 8:00am — Geen reacties

Voelt uw teamuitje ook als een schoolreisje?

Herinnert u zich het gevoel nog van de schoolreisjes van vroeger? Kriebels van tevoren, veel te vroeg wakker, uitleven op de dag zelf en glunderen bij de verhalen naderhand? Ging het zo ook bij u? Wat zou het leuk zijn als uw teamuitje van nu dezelfde impact heeft…

Op schoolreis

Deze week was het zover: onze oudste dochter ging op schoolreis en ik mocht mee als begeleider. Al vanaf het eerste moment in de klas kwam het gevoel weer terug. Wat waren de…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 19 juni 2014 op 11:36am — Geen reacties

Talent management belangrijker dan ooit

‘We bewegen van een ik- naar een wij-gedreven maatschappij. Dit vraagt om goed talent management. Daarnaast zullen managementteams hun bedrijf op een andere manier moeten aansturen.’ Dit stelt hoogleraar prof. dr. Annemieke Roobeek. Zij sprak onlangs met ons in verband met een artikel voor Headlines dat deze maand is gelanceerd.

Collective intelligence

Volgens Roobeek kunnen we het bedrijfsleven naar een hoger plan brengen door niet louter op het individu te…

Lees verder

Toegevoegd door Rick Kruiswijk om 16 juni 2014 op 2:00pm — Geen reacties