HR Berichten van HRbase (2,882)

Privacy: een stappenplan voor HR

Alles al op orde voor de nieuwe privacywetgeving? Een stappenplan om alles op tijd klaar te stomen voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De nieuwe Europese privacywetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR), gaat in op 25 mei 2018. In ons land betekent dit dat de Algemene Verordening…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 7 december 2017 op 12:25pm — Geen reacties

Slimmer werken zonder e-mail

Maar liefst negentig procent van het mailverkeer in organisaties is intern, zegt ondernemer Kim Spinder. Waarom HR de maildruk binnen organisaties drastisch moet verminderen.

De maildruk binnen organisaties is enorm, vindt ondernemer Kim Spinder en spreker op het congres Over…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2017 op 4:30pm — 1 reactie

Digitale personeelsdossiers: zes aandachtspunten

Wil je alle personeelsdossiers digitaliseren om zo Het Nieuwe Werken binnen de organisatie een boost te geven? De wetgeving kan dan dan lastig zijn. En waar moet je nog meer op letten?

Het grote voordeel van Het Nieuwe Werken (HNW) is dat medewerkers onafhankelijk van tijd en…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 13 oktober 2017 op 3:00pm — Geen reacties

Privacy: wat mag er in het personeelsdossier?

Dossiervorming is belangrijk. Maar pas op voor de privacy in het personeelsdossier. Sla geen informatie op die er niet in thuishoort.

Niemand zit te wachten op schending van de privacy in het personeelsdossier. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zet op een rij wat er mag worden opgeslagen:

  • klachten;
  • waarschuwingen;
  • verzuimfrequentie;
  • een kopie van het identiteitsbewijs;
  • het burgerservicenummer…
Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 oktober 2017 op 3:00pm — Geen reacties

Werkgeluk als businessmodel

Werkgeluk als businessmodel, dat is volgens inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal het geheim van succesvolle organisaties. En de sleutel tot duurzame inzetbaarheid.

Werknemers zijn pas duurzaam inzetbaar als hun kernwaardes passen bij die van het bedrijf, zegt inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal en expert op het gebied van werkgeluk.“Het gaat om iemands drijfveren en niet om het cv.”

Het gaat er dus vooral om of iemand bij het bedrijf past. Alleen dan krijg je…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 oktober 2017 op 10:07am — 1 reactie

Prinsjesdag: Vakbonden hameren op loonsverhoging

De vakbonden zijn eensgezind: allemaal noemen ze het "hoog tijd" dat de werknemer nu gaat voelen dat het economische beter gaat in ons land. Echte groei reflecteert zich volgens het CNV in vaste banen en zeker loon.

“Hoog tijd dat gewone mensen eindelijk eens in de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 19 september 2017 op 4:00pm — Geen reacties

Lerende organisatie van cruciaal belang bij veranderingen

rganisaties moeten zich aan kunnen passen aan de snel veranderende omstandigheden binnen de eigen muren, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Het vermogen om te leren is daarbij van cruciaal belang. Daarom een vraaggesprek met Jan Willem van den Boogert, als andragoloog gespecialiseerd in opleidings- en veranderkunde.

Wat is uw definitie van een lerende organisatie?

“Lerende organisaties zijn organisaties die niet alleen in staat…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 augustus 2017 op 7:30am — Geen reacties

De waarde van lol op het werk

Wie ervoor wil zorgen dat het eigen werkgeversmerk een duwtje in de rug krijgt, moet serieus werk maken van lol op het werk.

Dat schrijft leiderschapsexpert Dave Crenshaw op TLNT. Ongeveer een derde van de werknemers is echt betrokken bij…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 augustus 2017 op 12:30pm — Geen reacties

Polder is nog lang niet uitgepraat over loondoorbetaling bij ziekte

Er is nog geen akkoord voor het beperken van loondoorbetaling door ziekte Volgens FNV worden hier alleen nog maar gesprekken over gevoerd.

Dat zegt voorzitter Han Busker. De Telegraaf meldde eerder dat de loondoorbetaling bij ziekte waarschijnlijk wordt teruggebracht van twee naar één jaar. Vooral voor werkgevers in het MKB zou dit een stimulans kunnen zijn om meer mensen aan te…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 augustus 2017 op 2:30pm — Geen reacties

Automatisering rukt op in recruitment en talentmanagement

72 procent van de werkgevers verwacht dat binnen tien jaar automatisering grote delen van het werk van recruiters en talentmanagement helemaal heeft overgenomen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van CareerBuilder naar automatisering van HR-taken. Aan het onderzoek werkten 719 HR-managers en recruiters van organisaties met meer dan 250 werknemers mee.

Groei van de organisatie

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 14 augustus 2017 op 1:00pm — Geen reacties

HR als het geweten van de organisatie

HR kan in het bewaken van de menselijke maat binnen organisaties nog veel terrein winnen. Een meer ethische rol versterkt de rol als businesspartner, zegt ASML-directeur Thomas van Meenen. “Bied tegenwicht in de directiekamer.”

Hoe ziet de toekomst van HR eruit? Volgens Thomas…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 juni 2017 op 12:00pm — Geen reacties

'HR heeft direct invloed op geluk'

Werkgeluk is hot. Moet HR dus nu vol voor het geluk van medewerkers gaan? Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven lijdt dat geen twijfel. “HRM’ers hebben direct invloed op het geluk van de medewerkers.”

Auteur: Pieter Philippart

‘The…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 2 juni 2017 op 2:00pm — Geen reacties

‘HR onderschat ontslag’

Ontslag is er met de WWZ niet gemakkelijker op geworden. Ontbindingsverzoeken worden aan de lopende band afgewezen. Weet HR wel goed welke stappen je moet zetten bij welke ontslagroute? “Dossieropbouw blijft voor velen helaas toch een vies woord.”De klassieker in het arbeidsrecht. Zo…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 mei 2017 op 1:20pm — Geen reacties

Zijn recruiters andere mensen?

Recruitment en HR draaien allebei om medewerkers en horen dus bij elkaar. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, stelt Bas Westland, specialist in recruitment, social media en ondernemen. “Wat recruitment doet, is inherent strijdig met de HR-ziel.”Bas Westland begon zijn carrière…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 mei 2017 op 11:39am — Geen reacties

'Duurzaam inzetbaar begint met loslaten'

Wat is de sleutel tot succes bij duurzame inzetbaarheid? “HR moet leidinggevenden leren om medewerkers meer los te laten”, zegt Inge van Nispen, consultant bij eelloo. Over het stimuleren van proactief loopbaangedrag.

Zelf de regie nemen. Daar draait het om bij duurzame inzetbaarheid, zegt Inge van Nispen, consultant bij eelloo en spreker op het congres Over Duurzame Inzetbaarheid. “Maar als je als organisatie…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 11 mei 2017 op 12:27pm — Geen reacties

Zo optimaliseer je instroom nieuwe medewerkers

Een succesvol instroomprogramma levert beter presterende medewerkers op en kan een organisatie veel geld besparen. Effectory-directeur Guido Heezen vindt zelfs dat een goede onboarding essentieel is als je talent wilt aantrekken en behouden. “En vaak is boerenverstand al genoeg om te weten of je het goed regelt.”…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 8 mei 2017 op 3:30pm — Geen reacties

Talentmanagement hoger op de agenda

De grootste kopzorg van HR-managers is de vraag of de organisatie nog wel kan beschikken over de juiste competenties voor de veranderende marktomstandigheden. Ook vrezen zij voor een tekort aan technische vaardigheden in de organisatie.

Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017. Bestuurders en HR-managers hebben daarom strategische personeelsplanning en opleiding en ontwikkeling hoog op de agenda staan als onderdeel van hun talentmanagementbeleid .

Zij kijken…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 4 mei 2017 op 11:04am — Geen reacties

'Dring niet aan op een leven lang leren'

Dring bij werknemers niet aan op een leven lang leren, zegt hoogleraar Loopbaanmanagement Judith Semijn. Beter is het om het te hebben over ontwikkelen. "Leren heeft een beetje schoolse connotatie."

Professor Judith Semeijn, bijzonder hoogleraar Loopbaanmanagement aan de Open Universiteit, zegt dit in een interview met Glenn van den Burg. “Wat heel belangrijk is, is om je altijd af te vragen: ‘Vind ik het leuk wat ik doe? En past het bij me? Weet ik wat…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 1 mei 2017 op 11:25am — Geen reacties

Hypotheek op basis van arbeidsmarktkansen

Zonder vast contract is het lastig om een hypotheek te krijgen, ook al zijn de kansen op de arbeidsmarkt gunstig. Een arbeidsmarktscan biedt uitkomst.

 Al jaren klagen mensen zonder vast arbeidscontract, zoals zzp’ers en flexkrachten, dat het lastig is om een hypotheek af te sluiten. De door hypotheekverstrekkers verlangde zekerheid ontbreekt. Vooral jongeren, met weinig werkervaring en veel korte dienstverbanden, zijn daarvan de dupe. Door te kijken naar de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 april 2017 op 12:25pm — Geen reacties

Samenwerking bevorderen: ondergeschoven kindje van HR?

HR moet meer het voortouw nemen als het gaat om het bevorderen van een goede samenwerking in een organisatie, vindt trainer en organisatiepsycholoog Eric Westra. “Heb het lef om de onderstroom bij de directie aan te kaarten.”

Staat het bevorderen van een goede samenwerking in de organisatie niet hoog op uw prioriteitenlijstje? Een gemiste kans, zegt organisatiepsycholoog Eric Westra. Als HR leert om eerder te signaleren dat een samenwerking niet goed loopt, kun je…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 maart 2017 op 10:57am — Geen reacties

Archief

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008