Bij 75% van de onderzochte cv’s blijken er onjuistheden in te staan; bij 25% is er sprake van opzettelijk vermelden van foutieve gegevens. Vooral diploma- en werkverledenfraude komen op de huidige arbeidsmarkt helaas vaak voor.
De twaalf meest voorkomende onwaarheden op het cv op een rijtje:

• Begin- en einddata van banen vervalsen
• Overdrijven van ervaringen en vaardigheden
• Functietitels en verantwoordelijkheden mooier maken
• Gevolgde studies overdrijven en titels verzinnen
• Opgave van zelfstandigheid om perioden van werkloosheid te maskeren
• Bepaalde werkervaringen weglaten
• Beoordelingen vervalsen
• Liegen over de reden van vertrek bij vorige werkgevers
• Valse referenties opgeven
• Opgave van zelfstandigheid of een sabbatical jaar om detentie te verdoezelen
• Studies opgeven die niet zijn gevolgd 
• Studies en diploma's opgeven terwijl de studie nooit is (en zal worden) afgerond
Dit is echt een schikbeeld voor elke werkgever, want met dergelijke leugens op de cv van een toekomstig werknemer kan de schade voor uw bedrijf aanzienlijk zijn. Wat kunt u doen om uw bedrijf hiertegen te wapenen?

Lees de CV zorgvuldig. Is deze logisch van opbouw? Zet een tijdlijn op en bekijk of de tijd tussen opleidingen en werkervaring verklaarbaar is!. Ga na of de “gaten”in de tijdlijn verklaar zijn en controleer dit zorgvuldig! Let echt op als een cabbatical periode wordt vermeld. Wees dan kritisch en vraag hier speciaal op door bij de kandidaat. Niet zelden wordt dit gebruikt om een detentieperiode te verdoezelen of een werkgever waar een incident mee heeft plaatsgevonden uit het zicht te houden. Zijn er voldoende referenten of worden die niet vermeld? Let dan extra op! Controleer of er informatie over de opleiding en werkgeschiedenis op het internet terug te vinden is. Vraag de sollicitant om ook een origineel en relevante diploma’s te tonen.

Een kritische benadering is helaas noodzakelijk en dit vindt een HR medewerker vaak niet prettig en gewenst. Je creëert immers een vertrouwensband en het stellen van dergelijke vragen draagt daar nu eenmaal niet aan bij. Een beoordeling door een onafhankelijk screenbureau biedt hier een uitkomst.
De cv die een kandidaat bij de werkgever afgeeft, wijkt vaak sterk af van de cv die een onafhnakleijk onderzoek/screeningsbureau aan hem of haar vraagt. Daarnaast vragen zij sollicitanten ook om een aantal webforms in te vullen. Men realiseert zich dat een ‘onderzoeksbureau’ deze vragen stelt en zal proberen eerdere leugens te verdoezelen. Maar consequent liegen is erg lastig: het is voor veel mensen moeilijk te onthouden waar ze precies over gelogen hebben.
Een gespecialiseerd screeningsbureau gaat tijdens het screenproces met een stofkam door de verkregen informatie heen.; daarnaast checken zij ook de social media sites waar mensen vaak veel over zichzelf vertellen; ook zaken die in tegenspraak met hun cv zijn. Aanvullend controleren zij ook nog direct bij referenten en opleidingsinstituten, die over het algemeen heel goed meewerken. Hierdoor komen zowel de kleine onwaarheden als de klinkklare leugens boven water. 

De vraag dient zich aan of de verzwegen of gelogen informatie van belang is voor de functie die de werknemer zal gaan vervullen. Dat is ter afweging aan u als werkgever, maar u kan zich natuurlijk wel afvragen of de sollicitant die belangrijke zaken verzwijgt, onjuist weergeeft of daadwerkelijk verzint, in de toekomst een betrouwbare en integere werknemer zal zijn.

René Reijenga
Screenen.com

Aantal keer bekeken: 216

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland