Employee engagement: HR-spierkracht tijdens economische crisis

Sanering werkt vaak contraproductief in tijden dat de performance juist omhoog moet.

Anorexia
Innovatie-goeroe Stephen Shapiro (Best Practices are Stupid) noemt het snijden in kosten ‘anorexia-strategie’. Anorexia patiënten willen graag overtollig vet kwijt, maar de eerste fase van het afvallen verbrandt het lichaam met name spierweefsel. Wat er overblijft is een mager lichaam met een gevaarlijk hoog vetpercentage dat fysiek zeer zwak is.

employee engagement: HR-bedrijfsstrategische aanpak van bevlogenheid en betrokkenheid

Spieren
Werknemers vormen de spieren van de organisatie. Betrokken en bevlogen werknemers kun je zien als afgetrainde spiermassa. Onderzoek wijst uit dat de productie, kwaliteit, algemene performance, omzet, customerservice omhoog gaan wanneer het engagement in de organisatie hoog is. De percentage verschillen per onderzoek en zijn afhankelijk van een hoop parameters binnen de organisatie. Gemiddeld genomen kunnen we voorspellen dat een bedrijf waarvan 9 op de 10 werknemers ‘engaged’ zijn ongeveer 20% beter presteert dan haar concurrenten met een gemiddeld engagement (Prof. Willem van Rhenen – Nyenrode oratie).

Het effect van snijden
Wat doen maatregelen als reorganiseren en magere sociale plannen afsluiten, vacaturestops, flexcontracten niet verlengen, loonoffers, schrappen van kerstpakketten en boeketten op recepties met de bevlogenheid en betrokkenheid van werknemers? Snijden we hier met een dun laagje overtollig vet een flink pak spieren mee? Waarom zou je het risico lopen je organisatie ernstig te verzwakken wanneer er (bijna) kosteloze mogelijkheden zijn om de performance omhoog te krikken en hiermee positioneel sterker te worden?

Het antwoord van HR
HR heeft in Employee engagement het beste antwoord op economische tegenwind. Bekijk de presentatie ROI employee engagement het Rendement van Employee Engagement. Employee engagement vraagt een minimale investering en garandeert fors rendement, niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn plukt u de vruchten van bevlogen en betrokken medewerkers.

Aantal keer bekeken: 259

Lees meer HR artikelen over: HR, HR-strategie, Nyenrode, Rhenen, Willem, best, betrokkenheid, bevlogenheid, economie, employee, Alles bekijkenengagement, performance, practices, sanering, van

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland