Succesvol zijn in je werk wordt vaak gerelateerd aan de positie die je bereikt hebt binnen een organisatie. Ook wordt vaak gekeken naar de hoogte van het inkomen wat je verdient.

Afgelopen weekend had ik een inspirerend gesprek met een vriend van mij, waarbij we het verschil bespraken tussen succesvol en gelukkig zijn. Het kwam erop neer dat je succesvol kunt zijn in je werk wat nog niet hoeft te betekenen dat je gelukkig bent als mens.

Gelukkig zijn heeft meer te maken met lekker in je vel zitten, een gevoel van tevredenheid (over jezelf), dankbaar zijn voor de mensen waar je mee omgaat en waar je een goede relatie mee onderhoudt. Het heeft een link met dingen ondernemen waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt. Verbinding met andere mensen en iets samen beleven is hier vaak een belangrijke factor om dit geluksgevoel te ervaren. Gelukkig zijn is in die zin een dynamisch proces waar je aandacht in kunt investeren om het te onderhouden. Net als het onderhouden van een tuin een zekere mate van onderhoud vergt om het tot bloei te laten komen.

Gestopt met werken
Werk is een vorm van zingeving. Hoe mooi zou het zijn als je met plezier je werk doet en het niet meer voelt als werk maar als een hobby waar je je energie, creativiteit en inspiratie in kwijt kunt. Vaak zie je dat je dan ook succesvol bent met de functie die je vervult binnen een organisatie. Dan smelten succes en geluk samen en ontstaat er synergiewerking. In het managementboek ‘Marijn is klaar met werken’van auteur Huub van Zwieten wordt dit praktisch verwoordt. 

Positieve flow voor de organisatie
Als mensen doen waar ze energie van krijgen en ze zitten lekker in hun vel dan brengt dat een positieve flow teweeg binnen een organisatie. Als je er als HR professional voor kan zorgen dat medewerkers hier bewuster naar gaan kijken, dan heeft dit direct een positieve impact op de organisatie. Het kan tevens leiden tot interessante gesprekken met bijvoorbeeld een medewerker om tot een betere invulling te komen van een functie of een verschuiving binnen de organisatie qua baan. Een andere optie is dat een medewerker erachter komt dat hij niet op de goede plek zit en op zoek wil gaan naar een nieuwe uitdaging buiten het bedrijf.

Ga je voor succes of geluk? Of ga je voor beide?

Evert Heintz inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek “Een leven lang FLOW”. Voorwoord is geschreven door Wim Hof (The Iceman).

Aantal keer bekeken: 235

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland