Hoe zetten we mantelzorgvriendelijk beleid op de kaart?

Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers en 1 op de 5 van hen combineert mantelzorg met een betaalde baan. Van de medewerkers met mantelzorgtaken voelt 40% zich zwaar tot overbelast. Slechts 55% maakt mantelzorgtaken bespreekbaar op het werk. Dit zijn toch wel cijfers om bij stil te staan.

Combinatie werk en mantelzorg
De effecten van de hervorming van de participatiesamenleving lijken grote weerslag te hebben op mantelzorgers. Niet zelden een zware combinatie, die kan leiden tot werkstress, mindere inzetbaarheid of verzuim. Dit kan vaak worden voorkomen door op tijd met elkaar in gesprek te gaan en samen te zoeken naar oplossingen. Mogelijkheden zijn er volop, zoals tijdelijke aanpassing van de werktijden en/of werkzaamheden, thuiswerken of verschillende vormen van zorgverlof.

Bovendien is het verstandig om nu al te anticiperen op een nieuw toekomstscenario wanneer hulpbehoevenden in de toekomst (nog) minder hulp krijgen. Nederland zal alleen maar meer aanspraak maken op mantelzorgers. Daarom is het nu tijd voor organisaties om meer rekening te houden met werkende mantelzorgers en deze medewerkers gezond, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden. En niet af te wachten en pas in actie te komen als bij overbelaste medewerkers verzuim dreigt en/of de productiviteit vermindert.

Net dat beetje meer
Gelukkig zijn er ook volop organisaties die mantelzorg een belangrijk onderwerp vinden en bereid zijn om actie te ondernemen. Werkgevers die management én HRM actief trainen op het effectief omgaan met mantelzorg, zodat zij over de juiste kennis en instrumenten beschikken om de problematiek te signaleren én aan te pakken. Zij willen niet uitsluitend voldoen aan wettelijke eisen, zoals verlofregelingen, de Wet Flexibel Werken of andere (cao-)afspraken. Maar gaan nog een stap verder om werk en privé beter te combineren en om als werkgever te staan voor een mantelzorgvriendelijke organisatie.

Nieuwsgierig naar concrete tips, voorbeelden en instrumenten? Of een handleiding om te komen tot een mantelzorgvriendelijke organisatiecultuur? Kijk eens op de website van het project Werk&Mantelzorg (www.werkenmantelzorg.nl), opgezet door de overheid. Werkgevers, werknemersorganisaties, overheid en mantelzorgers werken in dit project samen aan concrete oplossingen in de combinatie van werk en mantelzorg.


Monetta Driessen
www.driessen.nl

Aantal keer bekeken: 404

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Volg ons ook via

   

Meest gelezen vandaag

HR nieuws

HR onderzoek

+ Toevoegen               Alles bekijken

HR Marktplaats

+ Toevoegen               Alles bekijken