Nederland is middenmoter met loonachterstand vrouwen

Werkende moeders verdienen veel minder dan werkende vaders. Bij (gehuwd) samenwonende vrouwelijke werknemers met kinderen, bedraagt het inkomenminder dan de helft (45 procent) van dat van mannelijke werknemers in dezelfde huishoudsituatie.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het verschil tussen vaders en moeders komt door het aantal gewerkte uren. De meeste moeders wmet een baan werken in deeltijd, terwijl de vaders gemiddeld juist relatief veel uren werken. Onder alleenstaande werknemers is het verschil in arbeidsinkomen tussen mannen en vrouwen naar verhouding klein. Gemiddeld verdienen de vrouwen in deze groep 84 procent van wat de mannen verdienen.

Voltijd
Wanneer alleen wordt gekeken naar voltijds werkende werknemers, blijkt het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen een stuk kleiner te zijn. Vrouwen met een voltijdbaan verdienen ruim 80 procent van wat mannen gemiddeld verdienen. Bij alleenstaande werknemers valt het verschil tussen mannen en vrouwen zelfs helemaal weg.

Behalve door de arbeidsduur kan het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen deels verklaard worden door verschillen in opleidingsniveau, leeftijd, beroepsniveau, werkervaring, bedrijfssector en het al dan niet hebben van een leidinggevende functie. Na correctie voor deze factoren blijft er bij voltijds werknemers nog een onverklaarbaar verschil over van 15 procentpunt.

Middenpositie
Wat betreft het beloningsverschil tussen voltijds werkende mannen en vrouwen neemt Nederland binnen de EU een middenpositie in. Italië is het enige EU-land waar vrouwen met een voltijdbaan ongeveer evenveel verdienen als mannen. In alle andere EU-landen is het uurloon van voltijds werkende vrouwen lager dan dat van mannen. In Oostenrijk en Duitsland verdienen vrouwen naar verhouding het minst. In deze landen bedraagt het gemiddelde uurloon van een voltijds werkende vrouw minder dan 80 procent van dat van een man.

Aantal keer bekeken: 60

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland