Nevenactiviteiten, helpt dat bij duurzame inzetbaarheid?

Ik werd niet zo lang geleden gevraagd om een advies te geven over nevenactiviteiten. En hoe vaak ik ook ergens een mening over heb, deze vond ik toch wel heel erg lastig.

Flexibiliteit in contracten
Vanuit werkgeversperspectief zien we steeds vaker mensen met contracten die minder zekerheid bieden aan hun medewerkers. Tijdelijke contracten, flexcontracten, min-maxcontracten, de creativiteit op dit onderwerp is groot. Zeker voor jongeren is dit meer gewoonte dan een vast contract van 40 uur.

Ik hoor ook heel vaak dat de jongeren ook op zoek zijn naar flexibiliteit. Als je het dan aan jongeren vraagt, dan valt dat best mee. Zij worden namelijk vooral er ook mee geconfronteerd dat het lastig is om verplichtingen aan te gaan. Het kopen van een huis is toch altijd nog gemakkelijker met een vast contract op zak dan met een zeer flexibel contract. Ook het mee kunnen draaien in opleidingstrajecten is voor jongeren belangrijk en vaak minder vanzelfsprekend met een flexibel contract dan met een vast of wat langer contract.

Het voordeel wat ze wel heel vaak noemen is dat met een paar flexibele contracten naast elkaar ze wel meer van hun vaardigheden kwijt kunnen. Immers, in een baan wordt vaak niet een beroep gedaan op al je talenten die je wilt inzetten en door meer verschillende banen naast elkaar te hebben, kun je dat mooi op elkaar afstemmen.

Het dienen van verschillende meesters
Maar wat doe je dan met de vraag of iemand nevenactiviteiten er naast mag doen die ook wel heel erg lijken op het werk dat iemand doet. Hij krijgt immers niet de zekerheid van een vaste baan, maar je wilt ook niet dat er verschillende belangen door elkaar lopen. Zeker als het werkzaamheden van twee flexibele contracten zijn, elke organisatie wil toch graag zijn eigen belangen goed beschermen. En de medewerker dient verschillende meesters. Het kan een conflict in wording zijn.

Goede afspraken maken
Uiteindelijk helpt een goed gesprek natuurlijk altijd het beste, waardoor zowel medewerker als werkgever zich bewust zijn van hun eigen rol in het geheel. In dit geval waren er zeer goede afspraken te maken, waardoor eventuele toekomstige conflicten al voorkomen zijn voordat ze ooit tot wasdom kunnen komen. Ik weet zeker dat medewerker en organisatie er goed samen uit gaan komen. Voorwaarde in dit geval was ook dat zaken goed zijn vastgelegd.

Flexibiliteit draagt bij aan duurzame inzetbaarheid
Voor mij was het weer een mooi voorbeeld hoe een organisatie samen met haar medewerkers kan nadenken over duurzame inzetbaarheid. Het uitvoeren van nevenactiviteiten helpt de medewerker namelijk om met andere vaardigheden aan de slag te gaan en het geeft de organisatie slagkracht en enthousiaste medewerkers. Zeker in dit geval kan de medewerker vanuit deze situatie bouwen aan zijn droom, terwijl de werkgever gebruik kon blijven maken van de vaardigheden die voor haar van toegevoegde waarde zijn.

Aantal keer bekeken: 295

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland