In maar liefst vier radioreclames achterelkaar hoorde ik laatst de woorden ‘let op’ langskomen. Ik werd gewezen op het feit dat iets geld kostte, dat er voorwaarden aan zaten of dat het slechts een beperkte actieperiode betrof. Vrij onschuldig dus. Niet dat dwingende. Toch heeft het iets betuttelends. En dan denk ik meteen aan al die artikelen die geschreven worden voor de HR-professional. Daar zit toch vaak een wijzend vingertje in. Of zelfs een gebod. ‘Let op, gij moet.’

Volgens de deskundigen moet HR heel veel. En wel nu, wil zij niet de boot missen of de organisatie in het verderf storten. Bij het aanleggen van een ontslagdossier is dat ‘moeten’ evident. Maar moet HR ook vandaag nog aan predictive analytics gaan doen om het voortbestaan van de organisatie veilig te stellen?

HR moet veel, maar kan natuurlijk niet alles tegelijk. Steeds aanpassen aan veranderende omstandigheden is vaak al een hele uitdaging. Voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen en technologieën wordt in marketingtermen gesproken van innovators en early adopters. Dit zijn personen die als eersten een nieuw product willen hebben of gebruiken. Er gaat daarna meestal een (hele) tijd voorbij totdat de early majority bereikt wordt. Als deze ‘vroege meerderheid’ bereikt is, heeft de helft van de populatie het product of de dienst. Daar kun je dan als enigszins ‘achter-de-trend-aan-loper’ van profiteren. Je ziet immers wat werkt en wat niet. Je betaalt als het ware minder leergeld. Je loopt iets achter, maar hebt wel wat efficiencywinst te pakken. Bovendien, hardlopers zijn doodlopers, toch?

Soms hoeft iets dus niet onmiddellijk. Meteen achter elke trend of hype aanlopen is niet noodzakelijk om de toegevoegde waarde van HR te kunnen laten zien. Soms kun je even wachten, het eens goed overdenken en bedachtzaam invoeren. Dat is helemaal niet erg.

Dus HR-professional, let op: de kat uit de boom kijken, mag best!

Aantal keer bekeken: 169

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland