Wanneer je een dagje ouder wordt, denk je soms met weemoed terug aan je jonge jaren.
In mijn geval niet mijn diensttijd, maar wel de films, die ik toen zag.
Zo stuitte ik snuffelend op internet op “9 1/2 weeks”, een erotische film uit 1986, geregisseerd door Adrian Lyne met in de hoofdrollen Mickey Rourke en Kim Basinger. De film is gebaseerd op een boek van Elizabeth McNeill.
De toen nog jonge en knappe Rourke verleidt Basinger op vele manieren: cadeautjes, etentje en aandacht. Er zijn drie nog steeds bijzondere verleidingsscènes in de film. In de eerste wordt Basinger geblinddoekt, waarna Rourke haar lichaam met een ijsklontje streelt. Later is er een prachtige sessie, waarin hij haar opnieuw met de ogen dicht allerlei voedsel, van aardbei tot peper en van honing tot hoestdrank voert. In de laatste scène, die ik wil noemen, gaat Basinger op muziek van Joe Cocker "You can leave your hat on" uit de kleren in een fraaie striptease. Het oog wil ook wat.
Terugkijkend gaat het allemaal wat traag, maar geeft het wel een verfrissend beeld van de kunst van het verleiden.

Ik moest weer aan deze scènes denken bij het lezen van “Your company's got talent”, een boek van de gebroeders Steijger over talentmanagement. Zij gaan daarin onder meer op zoek naar de Startknop om iemand te activeren om zijn talenten te gaan leven.

Daarbij citeren zij Gary Chapman's boek “De vijf talen van de liefde”. Dit leidt bij de Steigers tot het acroniem DRIVE. Als manager (of als verleider van Kim Basinger) kun je vijf manieren inzetten om je medewerkers te motiveren. Daarbij wordt de keuze bepaald door de voorkeursstijl van de ander.

  • Dienstbaar zijn : de baas zorgt spontaan voor een goede werkplek, deelname aan een opleidingsprogramma of goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Raken: een hand, een schouderklopje, huggen, een high-five, allemaal voorbeelden van de kunst van het aanraken. Merk ook hoe verschillend mensen hiermee omgaan en hoe ze dit wel of niet waarderen.
  • Interesse: voor veel medewerkers is pure interesse van hun baas van groot belang. Vragen naar gezondheid, vakantie, kinderen, kennis nemen van wat de medewerker bezig houdt en daar ook de tijd voor nemen. Dan ben je meer dan een personeelslid, dan wordt je gezien als mens.
  • Verbale complimenten geven: voor veel bazen moeilijk, ze willen niet voortrekken, zijn bang dat ze verwachtingen wekken en dat medewerkers eisen gaan stellen, beheersen de feedbackregels niet. Tegelijk zo simpel: hou het specifiek, begin met “ik”, gebruik de 3 G's: Gedrag, Gevoel, Gevolg. Gebruik ook zaken als aan- en bemoedigen.
  • Een cadeautje geven: beloon gewenst gedrag. Zorg, dat mensen kunnen zeggen: “Kijk, dat heeft mijn baas gegeven!” Een vrije dag, bloemetje, twee vrijkaartjes, de medewerker meenemen naar een bijeenkomst. De variatie mis eindeloos.
Dit zijn de gereedschappen van de coachende manager en de dienstbare leider. Mocht u behoefte hebben aan meer inspiratie, ga dan nog eens "9 1/2 weeks" kijken en verras uw partner met de ideeën, die dit oplevert. Een begin vindt u hier: 9 1/2 weeks

Lezenswaardig: "Het Wortelprincipe, persoonlijke erkenning als groeimotor", Gostic...
Dit is een vervolg op : Creëer je eigen functie met talenten

Meer lezen? Siebo Hakse's blog

Aantal keer bekeken: 261

Plaats een reactie