Tijdens het begin dit jaar gehouden Emerce Recruitment 2018 gooide Japke-d. Bouma de knuppel in het hoenderhok. De columniste riep op om toch vooral te stoppen met ‘al die jeukwoorden in vacatures’. Haar nummer één van te schrappen woorden? Agile….

Agile vacatures
Wie momenteel op Indeed, de grootste zoekmachine voor vacatures in Nederland, agile in het zoekvenster intikt, krijgt zomaar 7.800 hits. Bijna achtduizend vacatures (3% van het totaal aantal vacatures) dus die openstaan waarin gevraagd wordt om agile kennis of vaardigheden. Veel agile coaches, agile testers en scrum masters. En natuurlijk veel IT-achtige functies waarin agile - vrijwel altijd de agile werkmethode - een rol speelt.

Yacht onderzocht in 2017 ruim 100.000 IT-vacatureteksten. In een lijst met de 30 populairste termen in vacatureteksten staat agile op nummer 13. Scrum staat overigens op 7.

Windvaan
Waarom vindt Japke-d. Bouma agile ‘het jeukwoord onder de jeukwoorden’? “Agile betekent wendbaar. Maar als je de hele tijd wendbaar moet zijn, ben je dan geen windvaan?”, zo zegt Bouma. Gewoon efficiënt werken lijkt haar de oplossing.

Agile niet meer gebruiken?

Is het gebruik van het woord agile daarmee 'verboden'? Geenszins! Bas van de Haterd stelt in een reactie op Werf& dat agile een manier van werken is. Als je daar als organisatie mee werkt, kun je dus gerust naar kennis van en ervaring in agile vragen. Maar, zo vervolgt hij, “helaas kennen veel partijen die agile gebruiken het Agile manifesto niet eens en past het ook totaal niet bij veel organisaties die zeggen het te doen. Alleen het eerste principe uit het Agile manifesto al: ‘Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen’….”

Hip of hype?
Daarmee raakt Van de Haterd aan een veel fundamenteler punt. Is agile een hype?
Volgens Rini van Solingen en Rob van Lanen, auteurs van het boek Agile werken in 60 minuten, heeft agile inderdaad iets hyperigs. “Te pas en te onpas wordt de term agile erbij gehaald, met alle gevolgen van dien. Er ontstaat al een besmettelijke vorm van agilemoeheid en er zijn organisaties waar agile inmiddels tot de verboden woorden behoort.” Echter, zo haasten zij zich te zeggen: “Het is bittere noodzaak dat snellere en wendbare manieren van werken definitief en structureel hun weg vinden naar de werkvloer. Of je dat nu agile noemt of iets totaal anders maakt niet uit.”

Agile in het dna
Welk label je er dus op plakt maakt dus niet zoveel uit. Als medewerkers maar wendbaar zijn en zich aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Dat is dus de essentie van agile. Wie de schoen past trekke hem aan. Organisaties die dát echt in het dna van hun organisatie hebben, kunnen met een gerust hart het woord agile in hun vacatureteksten (blijven) gebruiken.

Marco Hendrikse is Head of content bij GITP

Aantal keer bekeken: 188

Plaats een reactie