Betere score op IQ-test als je het leuk vindt

Motivatie speelt een belangrijke rol bij de uitkomsten van een IQ-test. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in samenwerking met de universiteit van Maastricht.

"Mensen die het leuk vinden om IQ-tests te doen, presteren beter. Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ze een hoger IQ hebben'', benadrukt onderzoeker Bas ter Weel van het CPB.

De onderzoekers ontdekten ook dat mensen meer tijd steken in het oplossen van een opgave, als ze beloond worden voor een goed antwoord. Dat testten ze door studenten in hun experiment een IQ-test te laten uitvoeren op de computer. Voor elk juist antwoord kregen de studenten een beloning. "Soms was dat 10 cent, soms een euro, maar het maakte niet uit hoeveel ze kregen. Als ze maar beloond werden. Dan staken ze er meer tijd in en maakten ze de test beter'', legt Ter Weel uit.

Volgens Ter Weel zijn de conclusies uit het onderzoek relevant voor verscheidene vakgebieden. "Mensen hechten veel waarde aan intelligentietests. In het bedrijfsleven bijvoorbeeld, maar ook op scholen. Ook daar is het goed om te weten dat als kinderen het leuk vinden om deze tests te doen, ze ze waarschijnlijk beter maken. Maar een hogere score wil dus niet zeggen dat ze per definitie intelligenter zijn dan leeftijdsgenoten.''
(Bron: ANP)

Aantal keer bekeken: 116

Plaats een reactie