De Duitse bondskanselier Angela Merkel warmt zich op voor de verkiezingen en dat doet ze onder meer door te roepen dat ze streeft naar volledige werkgelegenheid. Ook in België is dit een doel van sommige politici geworden. Maar is volledige werkgelegenheidheid wel haalbaar?
Om maar meteen een misverstand uit de weg te helpen; volledige werkgelegenheid betekent niet dat de werkloosheid op nul staat. Mensen die voor het eerst een baan zoeken of hun baan hebben verloren, vinden niet allemaal direct een nieuwe baan. Daarom wordt van volledige werkgelegenheid gesproken als de werkloosheid onder de 3% ligt.

In Nederland gaat het op dit moment goed met de werkgelegenheid. Volgens het CBS was de groep werkenden in juli doorgegroeid tot 8,6 miljoen. Daarmee staat hier de werkloosheid op het lage niveau van 4,8 procent. In België is het bijna 8 procent. Toch belooft de Belgische vice-premier en minister van economische zaken Kris Peeters een baan voor elke Belg in 2025. Hoe dan, vraag je je af?

Niet genoeg werk
De vraag is echter of volledige werkgelegenheid haalbaar is, zeker als je rekening houdt met de technologische ontwikkelingen. Volgens de Amerikaanse auteur en futurist Martin Ford zal een groot deel van de huidige banen namelijk verdwijnen door technologie. En anders dan bij eerdere technologische revoluties, komen er geen nieuwe banen voor in de plaats, zo denkt hij. Ford is er daarom van overtuigd dat er in de nabije toekomst niet genoeg werk is voor iedereen.
En hij is niet de enige die dat denkt. Een recent rapport van PricewaterhouseCoopers voorspelt dat binnen twintig jaar 30 procent van de banen in het Verenigd Koninkrijk zal verdwijnen. Voor de VS, Duitsland en Japan liggen de percentages op respectievelijk 38, 35 en 21. Het uitspreken van het streven naar volledige werkgelegenheid is daarom ook niet handig of slim.

Robotisering en talent
Als HR-professional is het zaak om voorbereid te zijn op veranderingen in bedrijfsprocessen zodat medewerkers niet overbodig worden. Tijdig medewerkers laten om- of bijscholen, kan helpen om talenten langer aan boord te houden.
Lees alles over de invloed die technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zullen hebben, in de gratis whitepaper ‘Hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert’.

Aantal keer bekeken: 141

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Dat banen zullen verdwijnen ligt voor de hand. Dat de aanwas van nieuwe banen/beroepen het verlies niet zal compenseren ook. Waar je echter vrijwel niemand over hoort is of de economie hiermee niet zal imploderen. Even op de achterkant van een bierviltje: 2 miljoen x (modaal inkomen minus basisinkomen van 1000 euri per maand) is weglekken van 46 miljard besteedbaar inkomen. Omzet waaruit robotisering en automatisering moeten worden bekostigd......
En dan gaat het nog niet eens over de financiering van het basisinkomen of de effecten op de sociale zekerheid en pensioen. Laat staan antwoord op de vraag of de eigenaren van robot en software programma wel ter beschikking stellen aan niet betalende eindafnemers.

RSS