Demotie-onderzoek: managers en HR-professionals gezocht

Beste HR-professional/manager,

In het kader van mijn masteropleiding General Management aan het AOG verricht ik momenteel onderzoek naar neerwaartse loopbaanwendingen (‘demotietrajecten’) die op initiatief van de werkgever zijn opgestart.

Organisaties kunnen er om verschillende redenen belang bij hebben om een medewerker, tijdelijk of permanent, naar een lagere functie over te plaatsen. Medewerkers kunnen hier zelf ook baat bij hebben, wanneer ze na een demotie een functie vervullen die beter aansluit op hun capaciteiten, wensen en ambities. Anderzijds, als medewerkers deze neerwaartse loopbaanwending niet kunnen of willen accepteren, dan kan dat een negatieve invloed hebben op hoe ze naar zichzelf, hun collega’s en de organisatie kijken.

Centraal in mijn onderzoek staat de vraag hoe demotietrajecten door (lijn)managers en HR-professionals in de praktijk zijn vormgegeven en begeleid. Wanneer verloopt een demotietraject naar wens? Welke factoren dragen ertoe bij dat een demotie doelmatig wordt doorgevoerd en de medewerker tegelijkertijd zijn demotie (makkelijker) accepteert? Hoe kunnen eventuele ongewenste effecten die het bij medewerkers op zou kunnen roepen, zoveel mogelijk voorkomen of verzacht worden? En wat moet je wellicht nalaten als manager/HR-professional gedurende de begeleiding van demotietrajecten?

Ik ben zowel op zoek naar succesvol verlopen demotietrajecten als demotietrajecten die anders verliepen dan beoogd!

Het doel van dit kwalitatieve onderzoek is om kennis en inzicht te verschaffen aan de hand van concrete demotietrajecten die vormgegeven zijn door managers en HR-professionals binnen de eigen werkomgeving, zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren.

Indien je als (lijn)manager of HR-professional één of meerdere demotietrajecten op initiatief van de werkgever in de praktijk hebt begeleid, dan zou ik je willen vragen om mee te willen werken aan het onderzoek door tijdens een interview antwoord te geven op een aantal vragen.

Een interview duurt naar verwachting maximaal anderhalf uur.

Het is ook mogelijk om volledig anoniem mee te werken aan het onderzoek, waarbij de onderzoeksresultaten niet te herleiden zullen zijn naar individuele personen en/of organisaties. Als dank voor de medewerking, zullen de resultaten na afronding van het onderzoek aan de deelnemers ter beschikking worden gesteld in de vorm van een geanonimiseerd verslag.

Graag zou ik van je willen horen of je wilt meewerken aan het onderzoek, waarna we een concrete afspraak kunnen inplannen. Je reactie kun je direct mailen of doorbellen via de onderstaande contactgegevens. Mocht je alvorens te besluiten nog aanvullende vragen hebben, neem dan vandaag nog contact met me op!

Ik hoop snel van je te mogen horen!

Hartelijke groet,

Richard Jongsma
M: 06 - 1964 11 70
@: rjongsma@home.nl

Aantal keer bekeken: 363

Plaats een reactie