E-Coaching is een nieuwe vorm van coaching. Met E-coaching bedoel ik coaching via email. E-coaching past perfect bij deze tijd waarin de gemiddelde Nederlander meer dan 30 uur per maand online is. E-coaching sluit goed aan bij Het Nieuwe Werken waarin plaats- en tijdsonafhankelijk werken centraal staat. Voordelen van E-Coaching zijn (uit: Ribbers & Waringa, E-coaching):

1. Social anonimiteit

Dit lijkt misschien een nadeel. Immers, we weten hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar goed te begrijpen. Het kan echter ook een voordeel zijn. Zo is bekend dat mensen op het internet meer durven te schrijven. Bepaalde sociale remmingen verdwijnen. U hoeft zich tijdens de coaching niet druk te maken over sociaal wenselijk gedrag, hoe u er uit ziet of over komt. Dat werkt vaak bevrijdend en het blijkt dat hierdoor snel tot de kern van de coachvraag gekomen wordt.

2. Schrijven in plaats van spreken

Uit vele onderzoeken is gebleken dat schrijven bijdraagt aan de cognitieve en emotionele verwerking. Met andere woorden: het werkt helend. Schrijven wordt geassocieerd met verbeteringen in zelfinzicht, optimisme, een gevoel van controle en een gevoel van eigenwaarde. Doordat alles wordt opgeschreven is het mogelijk alles terug te lezen. Dit biedt structuur en houdt bepaalde leerervaringen beter vast.

3. Asynchroniciteit

Het schrijven van de mails gebeurd door zowel de coach als de coachee op een moment en plaats die hem of haar zelf uitkomt. U kunt er als coachee zelf bepalen hoe vaak en hoelang u schrijft. Hierdoor heeft u meer regie over uw eigen traject. Er is meer reflectie tijd, tijd om na te denken. Omdat er geen agenda’s hoeven worden afgestemd is het traject flexibel. Er hoeft niet gereisd te worden, dus dat is efficiënt. Voor mensen met een drukke agenda is dit de ideale manier van coaching.

En wat ook van belang is: Je hoeft niet foutloos of goed te kunnen schrijven om gebruik te maken va E-coaching! Ik heb e-coaching opgenomen in mijn portfolio, zie www.patriciadewit.com/e-coaching/.

Drs. Patricia de Wit MSc. is coach en heeft haar eigen bedrijf Patricia de Wit Coaching. Zie www.patriciadewit.com. Zij schreef boeken over beoordelen, ontwikkelen en belonen en blogt over persoonlijke effectiviteit.

Aantal keer bekeken: 167

Plaats een reactie