Het was een week van bangmakende bazen. In Turkije zet Erdogan een kritische krant naar zijn hand. In ons eigen vrije meninglandje eist Wilders het ontslag van een kritische hoogleraar. Dicht bij huis werd duidelijk wat iedereen al wel wist: Munsterman leidde FC Twente vanuit een angstcultuur.

Fearleader met cheerleader

Megalomane bazen treffen we overal. In de sport, de politiek als het bedrijfsleven komen we de fearleaders tegen. Omringd door kritiekloos klappende cheerleaders, de bange onderofficieren ter decoratie en adoratie. Ze mogen blijven zolang ze de grote leider bewonderen zonder tegenspraak. Elke vorm van kritiek vanuit de media of eigen organisatie wordt uitgelegd als een persoonlijke aanval, een steek onder de gordel of dolk in de rug van de grote baas.

Beter diens schoenen gelikt, dan er worden uitgekickt.

Grootheidswaanzin komt voort uit diepgewortelde angst en onzekerheid van de grote baas zelf. Ze kennen geen enkele nederigheid. Regels gelden niet voor hen. Ze zijn niet in staat om fouten te erkennen of tegenspraak te dulden. Bangmakerij is het primaire instrument van deze zelf-gekroonde koningen, om gehoorzaamheid af te dwingen en invloed, aanhang of macht te laten groeien. Naar mate ze groter worden en hoger klimmen, worden ze steeds autocratischer, grover en onveiliger.


Elke droom die alleen door drukken drammen en dreigen uitkomt, is een nachtmerrie

Jammer genoeg eindigt dat steevast in een enorme ravage. De geschiedenis bewijst het keer op keer. Van keizer Nero tot Zonnekoning Munsterman; elke Napoleon kent zijn Waterloo. Triest genoeg mag de dienstdoende Napoleon vaak op vakantie naar Elba en blijven werknemers, burgers of supporters achter in de rokende puinhopen.

Die as vormt weer een prima voedingsbodem voor een andere zelfbeminde leider. Zo bewees Bert van Oostveen deze week. De man die ondanks de malaise bij oranje op het pluche bleef, acht de kans dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt nihil. Hij heeft de begrafenis al besteld en draagt geestdriftig zijn grafsteentje bij aan de mogelijke ondergang van een prachtige club.

Wat wij van dit alles kunnen leren, is dat waarden altijd belangrijker zijn dan winst. Als FC Twente terugkeert naar de mentaliteit en de waarden waar het Oosten van het land bekend om staat: Nuchterheid, Nijverheid en Noaberschap. Dan achten we de kans dat FC Twente het komende jaar in de eredivisie blijft, groter dan de kans dat Oranje op het komende EK speelt.

Lees verder...

Aantal keer bekeken: 175

Plaats een reactie