Goedendag,

Binnen onze organisatie zijn wij bezig met de herindeling van het functiegebouw. Het plan is dat een grote groep medewerkers een schaal omhoog gaat, en de trede wordt gezocht die het dichtstbij het salaris zit wat ze in de ‘’oude’’ schaal verdienden. Nu zitten we alleen met de starters. Met de herwaardering slaan zij, ten opzichte van hun oude waardering, in de nieuwe startschaal behoorlijk wat tredes over en zouden evenveel verdienen als iemand die 4 jaar ervaring hebben (wat mogelijk scheve gezichten oplevert). Buiten dat is het voor ons organisatie een behoorlijke kostenpost die wij in een keer op moeten hoesten. Om de implementatie voorgaande te versoepelen, ben ik op zoek naar een overgangsregeling voor deze groep. Mijn vraag is dan ook, wat is jullie advies hoe wij dit het beste kunnen vormgeven?

Aantal keer bekeken: 324

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

een aanloopschool inbouwen

Interessante probleemstelling. Dit is niet alleen een aandachtspunt bij de systeemconversie, maar ook bij het aannemen van nieuwe starters in de toekomst. Daarom heb ik me er over gebogen. Ik heb een oplossing bedacht waarbij alle verschillen tussen 0 en 4 ervaringsjaren worden geadresseerd, de salarissen gefaseerd wordt opgetrokken (wat bij implementatie flink in de kosten scheelt), waarbij de interne consistentie weliswaar iets onder druk komt te staan (is onvermijdelijk) maar de spreiding redelijk intact blijft, een adequate inschaling van nieuwe starters gegarandeerd is (ook ten opzichte van eerdere starters), terwijl er sprake is van een overgangsoplossing die zichzelf binnen drie jaar uitfaseert. Als dit je aanspreekt, neem dan even contact met me op op 06-22926933.

mvg,
Bertil Verbaarschot

Inderdaad aanloopschaal opnemen in de salarisstructuur.

Rolf, het opnemen van een aanloopschaal betekent waarschijnlijk dat hierdoor structureel iets aan de salarissystematiek wordt toegevoegd om een eenmalig conversieprobleem te ondervangen. Alsof je een gloednieuw model auto aanschaft met een of andere vreemde bult in de carrosserie "omdat het anders niet paste". Als je dat als organisatie nou niet wil, hoe zou je het dan kunnen oplossen?

Groet, Bertil

Mocht een aanloopschaal om de een of andere reden niet werken, dan verlaag je (tijdelijk) het minimum van de desbetreffende schaal, zodat de starters op (min of meer) hetzelfde salarisniveau kunnen worden ingeschaald. Kortom, in dit soort gevallen helpt creativiteit, want geen standaard oplossingen beschikbaar.

RSS