HELD: Hoog Energieke Leidingnemende Doener

Een HELD is een Hoog Energieke Leidingnemende Doener. Deze prachtige verklaring van het woord HELD trof ik aan in het boek ‘Word een HELD’, geschreven door Bas Kodden. HELD worden gaat dus over hoge energie, leiding nemen en doen! De inhoud van het boek intrigeert me enorm. Wat gaaf om te lezen dat we allemaal HELD kunnen worden. Hoe werkt dat voor ons binnen onze organisatie(s) maar ook binnen uw organisatie?

Hoewel ik niet geloof in een maakbare wereld, ben ik wel van mening dat we meer in eigen hand hebben dan we ons vaak beseffen. Thomas Edison zei het al: “We zouden onszelf en de wereld verbazen als we alles deden waartoe we in staat zijn.” Vandaar mijn prikkelende oproep: Word een HELD. Het gaat je op vele fronten enorm helpen, dat weet ik uit mijn persoonlijke ervaringen. Maar hoe pak je dat nou aan? Ik adviseer je om dichtbij te beginnen.

Begin dichtbij
Een held is niet iemand die grote dingen doet zoals ‘de wereld redden’. Een held is volgens mij meer iemand die grootse dingen doet die in lijn liggen met zijn of haar persoonlijke drijfveren en talenten. Weten wat jou drijft en welke talenten dit voedt is volgens mij cruciaal om een held te worden.

Maar een held word je volgens mij niet bij toeval. Je groeit in je rol als held. Dat kun je pas echt doen wanneer je bij jezelf begint. Neem de tijd eens om echt na te denken over jouw drijfveren en talenten. Trap er niet in om slechts naar competenties te kijken! Door alleen naar competenties te kijken leer je niets fundamenteels over jezelf.

Een drijfveer voedt een talent. Talent voedt voorkeursgedrag en dat leidt tot de mate van ontwikkelbaarheid van een competentie.


De combinatie van een drijfveer en een talent is van belang. Een talent dat niet gevoed wordt door een drijfveer bestaat slechts tijdelijk. Besteed je voldoende tijd om jouw talenten in te zetten en te ontwikkelen? Benut jij jouw talenten voldoende in jouw werk? Wanneer je talenten onvoldoende of zelfs helemaal niet worden ingezet in je dagelijkse werk, kost het je zeer waarschijnlijk erg veel energie. Grote kans dat dan van werkgeluk geen sprake is.

Het ontdekken en ontplooien van talenten is van groot belang, zeker in een sterk veranderende arbeidsmarkt en in sterk veranderende organisaties. Het belang is zowel voor de werkgever als voor de werknemer enorm.

Neem je eigen verantwoordelijkheid. Het gaat immers om jouw talenten. Wacht niet af, geef de regie niet uit handen. Stop er energie in, zet door en geniet! Mocht je hierover vragen hebben, zoek me op. Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen, deze en de volgende stappen.

Aantal keer bekeken: 97

Bijlagen:

Plaats een reactie