Naar aanleiding van het actualiseren van onze functiebeschrijvingen zijn enkele functies een schaal lager gewaardeerd. Welke juridische mogelijkheden zijn er om de salariëring van de betreffende medewerkers in overeenstemming te brengen met de nieuwe, lagere, inschaling van hun functie?

Aantal keer bekeken: 447

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Dit is een lastig vraagstuk.Met de huidige medewerkers kun je niet veel, juridisch gezien. Je hebt immers een arbeidsovereenkomst afgesloten die je waarschijnlijk niet eenzijdig kunt wijzigen.
Je kunt ze misschien in de lagere schaal zetten met een (persoonlijke) toeslag.
Nieuwe medewerker kun je wel in de lagere schaal aannemen. Het voordeel van de vorige actie is dat dan alle functiehouders in dezelfde schaal zitten, dit is administratief gezien een voordeel.

Er zijn diverse mogelijkheden om het salaris van medewerkers in lijn te brengen met de resultaten van functiewaardering. Meestal gaat daar wat tijd overheen, want medewerkers een deel van hun salaris ontzeggen kan - zoals Gerard Krook al opmerkte - juridisch niet. En dat is maar goed ook, uiteindelijk is het niet hun fout dat zij meer salaris krijgen dan waarop zij volgens de nieuwe normen recht hebben.
Maar ben je niet te laat met het stellen van deze vraag? Een overgangsregeling dien je namelijk af te spreken voordat je aan een functiewaarderingsproject begint, en niet erna. Loop je nu niet achter de feiten aan?

Rolf Baarda, beloningsadviseur

RSS