Verzuim werkstress kost miljarden: tijd voor een plan

Het is beroepsziekte nummer 1 in Nederland: stress op de werkvloer. Een op de acht werknemers heeft er last van. Werkstress kan ernstige geestelijke en lichamelijke problemen geven, leidt tot verzuim en dus tot hoge kosten voor werkgevers. Werkstress kan ontstaan door werkdruk, agressie, pesten of intimidatie op de werkvloer. Werknemers melden zich vervolgens voor lange tijd ziek of komen met gezondheidsproblemen thuis te zitten.

Werknemers zijn bang om te melden dat ze kampen met werkstress. Bijna 25% meent zelfs dat dat leidt tot een lagere beoordeling. Uit een onderzoek schat TNO de totale kosten voor werkgevers als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (zoals werkstress, agressie, pesten en intimidatie) op 2,2 miljard euro. Dit zijn slechts de loonkosten. Maatschappelijke kosten zoals die van ziektebehandeling, ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen etc. zijn hier niet bij opgeteld. Alles bij elkaar genomen schat TNO de totale maatschappelijke kosten van werkstress tussen de 4 en 5 miljard euro.

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat 1,3 miljoen werknemers vinden dat de leidinggevende geen oog heeft voor hun welzijn. 40% van de werknemers wil dat er aanvullende maatregelen genomen worden om werkstress en werkdruk te verminderen. We weten al langer dat als psychosociale arbeidsbelasting (PSA) onvoldoende wordt aangepakt, dit niet alleen veel persoonlijk leed, maar ook veel gezondheidsschade voor de werkgever veroorzaakt. Waarom komen werkgevers- en werknemersorganisaties niet samen tot een plan. Ook de rol van de medezeggenschap is hierin belangrijk. Nu moet de overheid er aan te pas komen met een plan t/m 2018? De zorgplicht is nu toch ook geregeld in het Nieuwe Burgerlijk Wetboek en de Arbowet?! Waarom wordt hieraan onvoldoende uitvoering aan gegeven?

Aantal keer bekeken: 248

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Heel simpel: omdat het zo ingewikkeld is om er (evidence based) iets serieus tegen te doen.

RSS