Om uitstroom van allochtonen te beperken is het ten eerste van belang om te werken aan een organisatiecultuur die gericht is op openheid voor diversiteit. Het is wenselijk om allochtone werknemers de ruimte te gunnen hun eigen cultuur te behouden op het werk, ook als deze op sommige punten afwijkt van de heersende norm. Een dergelijke organisatiecultuur zorgt dat allochtonen zich sterker identificeren met de organisatie en minder snel geneigd zijn te vertrekken.
Deel jij bovenstaande opvatting?

..

Aantal keer bekeken: 202

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

"Het is wenselijk om allochtone werknemers de ruimte te gunnen hun eigen cultuur te behouden op het werk, ook als deze op sommige punten afwijkt van de heersende norm."

Het probleem is het woord "allochtone" in deze zin. Schrap dat woord en kijk of de bewering dan nog steeds waar is:

Het is wenselijk om werknemers de ruimte te gunnen hun eigen cultuur te behouden op het werk, ook als deze op sommige punten afwijkt van de heersende norm.

Dus jongeren mogen met ipod earphones op hun werk doen. Iedereen mag met welke pearcing/tatouage dan ook rondlopen. Elk kledingstuk (top to bottom) is toegestaan. Wanneer dat geldt voor iedere werknemer, dan uiteraard ook voor allochtonen. Is deze bewering niet waar, dan dus ook niet voor allochtonen.
Scherpe opmerking, trefzeker dus, goeie vraag.
Het respecteren van andere culturen door een werkgever, vind ik zeer wenselijk, maar in het redelijke. Het egedeeltelijk tegemoet komen aan de wensen van medewerkers uit andere culturen, levert ook inderdaad op dat de betrokkenheid bij de organisatie groter wordt. Geheel tegemoet komen is vaak niet realiseerbaar, zeker niet als je met een verscheidenheid aan culturen te maken hebt. Compromissen sluiten is dan de oplossing. Wij doen dit ook ten aanzien van onze cliënten met een verstandelijke beperking. Het moet leefbaar en werkbaar blijven voor iedereen!
Het gaat volgens mij inderdaad ook om de balans: samenwerking, samen werken, samen de dialoog aangaan.

RSS