De arbeidsmarkt laat al langere tijd gunstige cijfers laat zien, toch blijken HR-professionals niet voorbereid op personeelsschaarste. Over de hele linie ontstaan tekorten.

Dit blijkt uit ‘HR Trends 2017-2018’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

HR onderschat personeelstekorten
Nederlandse HR-professionals blijken de effecten van de aantrekkende arbeidsmarkt te hebben onderschat. Er ontstaan personeelstekorten op vaak cruciale functies, waaronder ICT. Dit jaar beperken personeelstekorten zich niet langer tot de ‘bekende’ vacatures in ICT en Techniek: over vrijwel de gehele linie zijn er personeelstekorten ontstaan. Zo heeft binnen de sector Industrie 39 procent moeite om salesvacatures in te vullen.

Knelpunten bij werving en selectie

Ruim de helft (56%) van de werkgevers ervaart knelpunten bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Voor komend jaar verwacht zelfs 63 procent van de werkgevers problemen op dit vlak. Dat is een flink stuk hoger dan vorig jaar werd verwacht (37%). Daarbij wordt ook het behouden van personeel steeds lastiger. Het lijkt erop dat werkgevers wel een krapte hadden verwacht, maar zijn overvallen door de snelheid en de omvang ervan.

Medewerkers behouden wordt lastiger

“Vorig jaar constateerden we al dat werkgevers verrast werden door de krapper wordende arbeidsmarkt. Des te opmerkelijker dat het dit jaar weer te zien is. Klaarblijkelijk zijn de omvang en de snelheid waarmee dit gepaard gaat, niet goed ingeschat,” zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenshot. “Bovendien zien we dat het steeds minder makkelijk is om bestaande medewerkers voor de organisatie te behouden. Naar verwachting wordt dat in de toekomst alleen maar lastiger.”

HR-beleidsthema’s

De uitdagende arbeidsmarkt heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat arbeidsmarktcommunicatie flink is gestegen in de ranking van HR-beleidsthema’s. Waar arbeidsmarktcommunicatie vorig jaar nog op de achtste plaats stond, krijgen employer branding en arbeidsmarktcommunicatie met een 2e plaats nu duidelijk meer prioriteit.

Bedrijfscultuur en sfeer

Organisaties zijn zich er ook van bewust dat ze zich niet zozeer of alleen op het gebied van arbeidsvoorwaarden kunnen onderscheiden. Ze proberen zich vooral te onderscheiden op basis van bedrijfscultuur en sfeer (70%) en toonaangevende producten/diensten en spraakmakende opdrachten (47%). Ook secundaire voorwaarden worden relatief vaak genoemd als onderscheidende waarde ten opzichte van concurrenten (41%).

 Een goede strateeg laat zich niet verrassen. De collegereeks HR-Strategie geeft inzicht in hoe kunt bijdragen aan het strategisch perspectief van uw organisatie. Klik hier voor meer informatie

Aantal keer bekeken: 265

Plaats een reactie