Nederland is één van de meest welvarende landen ter wereld. We doen het goed op mooie lijstjes en staan al jaren in de top 10 van gelukkigste landen. Het is echter niet allemaal koek en ei achter de dijken. De veranderingen in de economie en arbeidsmarkt gaan zo snel, dat de wal het schip zal keren als we niet ingrijpen. Welvaart en geluk staan onder druk omdat de arbeidsmarkt niet goed functioneert.

Zorgen moet je doen, niet maken

Vijf brancheorganisaties, die de spil zijn in transities op de arbeidsmarkt, komen met een gezamenlijk aanbod aan de politiek en een toekomstig kabinet om de arbeidsmarkt vlot te trekken: ‘Iedereen aan de slag’ is het adagium. Ieder op zijn of haar niveau. Het aanbod is ingegeven door een haperende arbeidsmarkt, die leidt tot tegenstellingen tussen werkenden met een vast contract en mensen die op een andere manier aan het werk zijn. Daarnaast staan bijna 1,5 miljoen mensen langs de kant. De vijf koepels vinden dat er te weinig impulsen zijn om een leven lang te leren. Dat kan en moet dus anders. Zij ontwierpen een vooruitstrevende visie op de Nederlandse arbeidsmarkt en het stelsel van werk en inkomen.

Drie pijlers die arbeidsmarkt toekomstbestendig zullen maken:

  • Een evenwichtige arbeidsmarkt: koppel zekerheden niet aan contractvorm
  • Een ontwikkelingsgerichte arbeidsmarkt: zet in op blijvende ontwikkeling van werkenden
  • Een inclusieve arbeidsmarkt: zorg dat zo veel mogelijk mensen mee kunnen doen

Met deze ambities als uitgangspunt en een gerichte samenwerking tussen overheid, werkgevers, werknemers en de vijf initiërende brancheorganisaties, willen wij de uitdaging aangaan om iedereen met een maatwerkoplossing aan de slag te krijgen én te houden. Om de veerkracht van onze economie te vergroten. Om het geluksgevoel van de Nederlanders te versterken en om onze welvaart te borgen. Afgelopen week hebben diverse media, waaronder het Financieel Dagblad, al uitgebreid over dit unieke initiatief van de vijf partners bericht. Hier leest u het volledige statement.

Namens de vijf koepelorganisaties nodigen wij u van harte uit, om met ons samen aan de slag te gaan.

  • Aart van der Gaag, namens de uitzendbranche (ABU)
  • Job Cohen, namens Sociale werkvoorzieningen (Cedris)
  • Hans Hillen, namens de bedrijfsopleiders (NTRO)
  • Aad Koster, namens branche voor duurzame inzetbaarheid (OVAL)
  • Johan Siebert, namens de Werving & Selectiebranche (Summum.nu)

Meer lezen over dit statement

Aantal keer bekeken: 142

Plaats een reactie