Je leert iemand beter kennen door een uur spelen, dan door een jaar praten" (Plato)

Als voorzitter van de landelijke branchevereniging voor Werving & Selectie (Summum.nu), mocht ik (Johan Siebert) mijn visie geven in de Volkskrant en op Radio1. Onderwerp: De inzet van ‘spel’ als selectie-instrument. Een bedrijf dat Pingpong speelt met sollicitanten spreekt tot de verbeelding, maar levert dat ook valide informatie op? Siebert & Wassink is een kwaliteitsbureau voor personeelsadvies. Verfrissend en vernieuwend, geen speeltuin met proefballonnen.

Toch hebben we goede ervaringen met het inzetten van ‘serious games’ bij selectietrajecten. Zeer recent nog tijdens het selecteren van Internationaal-management-trainees voor Kramp in Varsseveld. In plaats van traditionele sollicitatiegesprekken met elke kandidaat afzonderlijk, kozen we voor een selectiedag voor alle kandidaten uit binnen- en buitenland. Op het programma: ’s morgens een persoonlijke pitch en speeddating met professionals van Kramp en assessors van Siebert & Wassink. En ‘s middags een op maatgemaakte ‘serious game’.

In deze simulatie vormen de kandidaten een organisatie met verschillende afdelingen. De uitdaging is om het vertrouwen van een klant voor een grote opdracht te verwerven. Er staat dus letterlijk veel op het spel. Voor de groep als geheel om de opdracht te scoren, voor de kandidaten individueel om de werkgever te bekoren.

Hoogopgeleide talenten die deze kans aangrijpen om te laten zien welke capaciteiten zij in huis hebben. Wat doe je dan als sollicitant, wanneer je merkt dat een ander een betere oplossing heeft dan jijzelf. Durf je dan te kiezen voor het groepsresultaat en neem je op de koop toe dat je collega zich ermee in de kijker speelt?

Wanneer je zo’n dilemma in een sollicitatiegesprek voorlegt, zal je meestal een sociaal wenselijk antwoord krijgen. In een praktijksimulatie kan dat niet. Daar is alleen waarneembaar gedrag. Je ziet hoe iemand onder druk presteert, wie er verbinding maakt, wie lef toont en wie de kwaliteit of voortgang bewaakt. Dan valt er écht iets te kiezen.

Enthousiast? Vraag het ons!
Nieuwsgierig? Lees het artikel of bekijk het interview
Sceptisch? Speel liever een serious game om goed te selecteren, dan ‘mens erger je niet’ bij slecht functioneren.

Aantal keer bekeken: 427

Plaats een reactie