Hoe vind je je werk? Als je het een cijfer mag geven hoe gelukkig dit je maakt, welk cijfer zou je dit dan geven?

Ik ben benieuwd hoeveel mensen hun werk een 10 geven! Ik hoor de gedachte al: “Het kan toch niet altijd een 10 zijn?” Waarom eigenlijk niet? Wie zegt dat?

Gelukkig zijn is een ruim begrip en betekent voor iedereen wat anders. Wat is dat dan gelukkig zijn in je werk? Geluk is een gevoel. Een gevoel dat maakt dat je glimlacht, je ogen stralen én het geeft je energie (of vleugels). Bij mij is er dan ook vaak zo’n kriebel in mijn buik, zing ik luid mee met de muziek en lach! Elke dag met zin de dag beginnen, dat is voor mij geluk.

Is okay genoeg?
En dat is beduidend anders dan ‘okay’ zijn met je werk. Werk doen dat niet expliciet bijdraagt aan jouw gelukkig zijn. Je bent ook niet ontevreden, het kan slechter toch? Tuurlijk het kan altijd slechter, maar kan het ook beter? Of ben je er tevreden mee dat jouw werk ‘okay’ is? Draagt je werk substantieel bij aan jouw geluk?

Heb ik mazzel dat ik hierop Ja kan zeggen? Ik vind van niet. Voor mij waren de jaren in loondienst bij mijn werkgever echt gelukkige tijden. Ik had een fantastisch team waar ik mee mocht werken, had klanten die ons werk waardeerden en waar we toegevoegde waarde mochten leveren. We hadden fun op het werk. De kwartaalevaluaties waren bijvoorbeeld zulke bijzondere momenten. We namen de cijfers van het kwartaal door onder het genot van zelfgemaakte hapjes en een glaasje wijn! We lachten veel op het werk, voelden ons allemaal verantwoordelijk voor onze klanten en hadden oprechte interesse in elkaar. We waren een team.

Is het tijd voor een move naar meer werkgeluk?
In het ondernemerschap ervaar ik dit ook. Met als toevoeging dat ik zonder grenzen de mogelijkheid heb om te doen voor mijn klanten wat ik denk dat goed is. Mijn laatste weken als medewerker in loondienst ervaarde ik als ‘niet leuk’. Ik had altijd gezegd; de eerste dag dat ik met tegenzin naar mijn werk ga, is mijn laatste werkdag. En die dag kwam. Met lood in m’n schoenen sleepte ik mij naar een MT–vergadering en realiseerde me in die vergadering dat ik niet meer de juiste persoon was op de juiste plek. Er moest van alles, maar niets van dat was wat ik WILDE. Ik had hele andere behoeften om van waarde te kunnen zijn voor mijn medewerkers en onze klanten. En die sloten niet meer aan bij de richting/visie van mijn werkgever, waardoor ik ervaarde dat ik dingen MOEST doen. En dus was er geen ruimte meer was voor wat ik WILDE doen. Time to go!

En nu is bij mijn geluk in werk een element toegevoegd: de ruimte om te doen wat ik wil. Het ondernemerschap geeft mij die ruimte. Met als rode draad: de ontwikkeling van de mens. Hierdoor kan ik oprecht zeggen: ik geef mijn werk een 10, mijn werkgeluk staat op 1.

Blog van Laura Reichgelt, Auxiliumwerkt.

Aantal keer bekeken: 62

Plaats een reactie