Maar... als ik je gelijk zou geven, dan hadden we allebei ongelijk

De laatste tijd lopen de gemoederen in Nederland nog al eens hoog op. Zowel voor- als tegenstanders van een standpunt bijten zich dan lekker stevig vast in hun eigen overtuiging. Meningen polariseren en emoties escaleren. Alsof meer volume en meer venijn je standpunt ook meer valide maken. Sommigen beschouwen het debat als de zuurstof van de democratie. In de praktijk zien we dat al die discussies juist leiden tot verstikking van de maatschappij. Kloven tussen voor- en tegenstanders worden vergroot en niet overbrugd. De één voelt zich niet gehoord, dus de ander is gestoord. Van dat soort werk.

Iedereen weet dat we alleen oplossingen vinden als we naar elkaar luisteren. Maar waarom is dat in de praktijk toch zo waanzinnig moeilijk?

Vaak omdat we bang zijn om iets kwijt te raken. En het ergste wat we kwijt kunnen raken is onze rotsvaste overtuiging in ons gelijk. Zolang we blijven debatteren, hoeven we niks te leren. Eigenlijk klinkt dat heel dom. Toch werkt het vaak zo. In de maatschappij, maar ook in relaties en organisaties. De ander is dwaas, die ziet het niet of ziet het verkeerd. Dus gaan we overtuigen en benutten we de tijd dat de ander aan het woord is vooral om onze argumenten aan te scherpen. Wat heeft dat voor zin als de ander echt zo’n ongelofelijke dwaas is? Die gaat het dan toch nooit inzien? Wie discussieert met een dwaas bewijst dat het er twee zijn…

Luister je om zelf te reageren, of om iets van de ander te leren

Wat luisteren zo ontzettend moeilijk maakt, is de misvatting dat een ander begrijpen hetzelfde is als een ander gelijk geven. Als we onze eigen overtuiging even van het speelveld halen, wil dat niet zeggen dat we die opgeven. Het verzwakt ons niet, maar maakt ons juist veel krachtiger. We kunnen dan horen zonder dat ons standpunt ons in de weg zit. We raken niets kwijt, we krijgen er veel bij.
1. Begrip voor de ander, wat altijd handig is, zelfs als het je om je grootste tegenstander gaat.
2. Begrip van de ander, want wie zich gehoord voelt, kan zelf ook beter luisteren.
3. Heel veel tijd en energie. Om zinvollere dingen te doen met onze strijdvaardige tong.

www.siebertwassink.nl/quotes

Aantal keer bekeken: 243

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Erg interessante video on topic Dick, dank daarvoor.

RSS