Mag een kleptomaan ontslagen worden op staande voet?

Kleptomanie is de onweerstaanbare drang om te stelen. Een ziekte dus. Mag een werknemer met een dergelijke ziekte worden ontslagen als hij met zijn handen in de kassa zit?

Daarover ging de volgende zaak. Het ging hier om een vrouw die meer dan tien jaar bij een apotheek werkte. Een collega van de werkneemster vermoedde dat zij geld uit de kassa pakte. De werkgever heeft daarom de camerabeelden bekeken. Uit deze beelden viel af te leiden dat de werkneemster daadwerkelijk geld uit de kassa pakte. Werkneemster is daarom op staande voet ontslagen.

Bij de rechter heeft de werkneemster aangegeven dat zij lijdt aan kleptomanie. Als onderbouwing heeft zij een brief van haar huisarts laten zien. In de brief stond dat hij bekend was met de kleptomanie van werkneemster maar dat het zich jaren niet meer had geopenbaard. Mogelijk is de drang om te stelen weer aangewakkerd door de medische situatie van haar echtgenoot, aldus de huisarts.

De werkgever heeft aangevoerd dat zij niets wist van de kleptomanie en dat dit ook nooit eerder door de werkneemster ter sprake is gebracht. Verder heeft werkneemster alleen geld gestolen, nooit iets anders. Dit duidt erop dat er geen sprake is van een willekeurige drang volgens de werkgever. Verder blijkt ook niet dat werkneemster in behandeling is voor kleptomanie of dat zij hier medicatie voor gebruikt. De door de werkneemster aangevoerde kleptomanie kan volgens de werkgever dan ook geen reden zijn om het gegeven ontslag als ongeldig te bestempelen. De rechter is het hier mee eens. Met name omdat de werkneemster alleen een brief van een huisarts heeft laten zien. Zij had meer moeten aanvoeren waaruit zou blijken dat zij aan kleptomanie leed. De werkneemster is in dit geval dus terecht ontslagen.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Mail mij gerust! mfeenstra@lawton.nl

Aantal keer bekeken: 572

Plaats een reactie