Medische vragen stellen in psychologisch onderzoek: mag dat?

Mogen selectiepsychologen in psychologisch onderzoek de sollicitant ook medische vragen stellen? Een SER-commissie voor aanstellingskeuringen vraagt het zich af en stelde een onderzoek in.

De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA), die problemen rondom de uitvoering van de Wet op de medische keuringen (Wmk) signaleert en klachten daarover behandelt, gaat selectiepsychologen onderzoeken naar het stellen van medische vragen in psychologisch onderzoek. Zo bericht de commissie in haar jaarverslag.

In 2013 boog de commissie zich al over de vraag of selectiepsychologen zich voldoende bewust zijn van deze problematiek. Maar omdat een eerste verkenning en een gesprek met het Instituut van Psychologen (NIP) geen concrete voorbeelden van foute procedures opleverde, gaat het CKA samen met het NIP selectiepsychologen naar hun ervaringen vragen.

Vragen stellen met een medisch karakter is in psychologische onderzoek volgens de Wmk namelijk niet toegestaan omdat ze de uitkomst van de test kunnen beïnvloeden. Lees meer in het volledige artikel op PW De Gids.

Aantal keer bekeken: 100

Plaats een reactie