Meer risico op herseninfarct door werkstress

Werknemers die stress op het werk ervaren, lopen ruim 20 procent meer risico op een herseninfarct.

Dat blijkt uit de analyse van bijna 200.000 Europese werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Working Populations Consortium.

Relatie tussen stress en beroerte

De onderzoekers legden de individuele gegevens van veertien grote onderzoeken naar de relatie tussen beroerte en stress naast elkaar. Van de werknemers rapporteerde 16 procent stress op het werk. Tijdens een periode van 9,2 jaar werden 2023 beroertes geteld onder de doelgroep. De ratio om een beroerte te krijgen in de groep met werkstress ten opzichte van de groep zonder stress kwam uit op 1,09. Voor een herseninfarct was de ratio 1,24 en voor een hersenbloeding 1,01.

Absolute cijfers

De auteurs geven geen absolute cijfers in hun onderzoeksverslag. Op de duizend werkenden zonder stress in het onderzoek kregen in 9 jaar tijd ongeveer 10 mensen een beroerte, op de duizend werkenden met stress was dat 12 mensen. Een verhoging van 20 procent werd ook gevonden in een eerdere studie van dezelfde werkgroep naar de relatie tussen werkstress en hart- en vaatziekten. 

"Verder onderzoek moet uitwijzen of interventies op werkstress het beroerterisico verder kunnen verminderen buiten de bestaande preventieve strategieën", concluderen de onderzoekers. (Bron: www.overdi.nl)

Aantal keer bekeken: 178

Plaats een reactie