Moeite met het werven van tech-talent? 5 tips om het beter te doen

Door Laura Schukkink, Team Lead Honeypot

Het werven van tech-talent wordt steeds moeilijker. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat werkgevers in 2015 30% van hun tech-vacatures als moeilijk vervulbaar aanmerken. In 2018 is dat opgelopen naar 50%.

Gegevens van vacaturebank Indeed schetsen een vergelijkbaar beeld: daaruit blijkt dat 46% van de Nederlandse vacatures voor software-engineers moeilijk te vervullen is, het hoogste percentage van Europa. Het is daarom cruciaal goed na te denken over tech recruitment en deze functie optimaal in te richten. Hieronder vind je vijf tips waarmee je ook in de krappe markt van 2019 toptalent blijft aantrekken.

Tip 1: Zet HR én je tech-team in voor accurate en aantrekkelijke vacatures
Niemand houdt van vage vacatures. Zeker om de juiste developer aan te trekken zul je accuraat en gedetailleerd moeten omschrijven waar je naar op zoek bent en wat je te bieden hebt. Daar heb je niet alleen input van HR voor nodig, maar ook van het tech team, zij kennen de doelgroep immers als geen ander. Zij zorgen voor de juiste, inhoudelijke input voor de vacaturetekst en HR zorgt ervoor dat de wervende toon behouden blijft. Controleer dus om te beginnen of deze balans aanwezig is in je bestaande vacatures.

Ook later in het traject is het belangrijk om deze samenwerking te handhaven. Laat aanstaand talent aan het begin van het traject in contact komen met de manager van het development team, of zelfs met de CTO van het bedrijf – dat doet echt wonderen. Wij zien dat samenwerking tussen tech teams en HR in het sollicitatietraject ervoor zorgt dat de kans om talent aan te trekken tot 90 procent stijgt.

Tip 2: Niemand houdt van trage processen
Vaak duurt een sollicitatieproces weken. Dat is niet alleen frustrerend voor de sollicitant, maar in de krappe IT-arbeidsmarkt zelfs dodelijk: het tech-talent heeft keuze genoeg, en neemt net zo lief een baan bij een snellere concurrent. Openheid over eventuele vertragingen is daarom van groot belang. Wanneer je bijvoorbeeld een codeer-opdracht laat maken door sollicitanten, is het belangrijk dat je vooraf de tijdslijn van het hele proces duidelijk uitlegt, en ook waarom het traject zo is ingericht. Geef daarnaast bij iedere stap in het sollicitatietraject duidelijke feedback. Zo hou je de kandidaten aandachtig en geïnteresseerd. En wacht vooral niet te lang met het maken van een beslissing. Snelheid en onderbouwing is de sleutel tot succes!

Tip 3: Met hoge salarissen alleen win je de slag niet
Recentelijk stond er een artikel in het Financieele Dagblad getiteld ‘Met goudgerande cao trekt bank IT-talent niet meer over de streep’. Een goede work/life balance, teamgevoel en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor al je werknemers, maar zeker ook voor aanstaande leden van het development-team. En dat geldt niet alleen voor de financiële sector. Tegenwoordig gaan tech-talenten na gemiddeld 29 maanden op zoek naar een nieuwe uitdaging – als ze niet al vertrokken zijn. Voor een hecht team met werknemers die voor een langere periode bij jouw bedrijf willen werken is het van belang om een prettige werkomgeving te creëren. Bied bijvoorbeeld ruimte voor het leren van een nieuwe programmeertaal of stimuleer experimenteren met nieuwe software. Ook flexibele uren en thuiswerkmogelijkheden dragen bij aan een prettig werkklimaat. Met salaris alleen red je het niet meer in deze krappe markt.

Tip 4: Kijk over de grens
In Silicon Valley komt 70% van de werknemers niet uit de Verenigde Staten. En in Europa kunnen we net zo goed profiteren van een internationale talentenpool, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Kennismigrantenregeling van het IND. Bijkomstig voordeel bij het gebruiken van buitenlands talent is dat je vanzelf een internationaal team krijgt, waarmee het makkelijker wordt om een product of dienst over de grens aan te gaan bieden. Het veelgehoorde argument van de taalbarrière mag eigenlijk geen naam hebben, want programmeertalen zijn wereldwijd uniform. Voor de rest van de communicatie is Engels de lingua franca… Zeker in Nederland.

Tip 5: Zoek buiten de gebaande paden
Het is goed om je te realiseren dat jij en je bedrijf niet alleen zijn in de zoektocht naar goede tech-werknemers en developers. De machtsverhoudingen zijn dus in het voordeel van de werknemer, en dat heeft impact op het sollicitatie-proces. Ga op zoek naar nieuwe en creatieve ingangen in de tech-arbeidsmarkt, en zorg ervoor dat je je verdiept in je doelgroep. Maak gebruik van nieuwe platformen en technologieën bij het zoeken naar nieuw personeel. Ga naar tech-conferenties om daar contacten te leggen en te netwerken in de gemeenschap. Volg blogs over ontwikkelingen in IT, en zorg ervoor dat je kennis hebt van de ontwikkelingen in de markt om hierop in te kunnen spelen. Met andere woorden: maak het jezelf niet te makkelijk. De gouden tijden van werving liggen al lang achter ons, alle zeilen moeten bij.

Aantal keer bekeken: 167

Bijlagen:

Plaats een reactie