Op zoek naar loyale developers? Een warm welkom doet wonderen, maar een professionele onboarding zorgt voor een blijvend mirakel

Door Laura Schukkink, Country Lead Honeypot

Yes, het is gelukt! Die moeilijk te recruiten developer is aan boord. Maar hoe zorg je er nu voor dat die inspanningen zich terugbetalen, en die recruiter ook aan boord blijft? Een warm welkom zorgt voor een vliegende start, maar voor een duurzame lange-termijn relatie is het zaak dat het volledige onboarding-traject eens stevig onder de loep wordt genomen. De arbeidsmarkt is bijzonder krap –die van softwareontwikkelaars in het bijzonder – en ontwikkelaars krijgen bijna wekelijks aanbiedingen voor een andere baan. Een goed onboarding proces zorgt voor een tevreden developer die niet alleen beter presteert, maar tegelijkertijd geen boodschap heeft aan zulke aanbiedingen. En dat is in ieders belang, want retentie van talent is tenslotte vele malen goedkoper dan acquisitie. In dit blog daarom een aantal tips en tricks over die bijdragen aan het onboarden van developers.


Begin al voor de start met communiceren
Nog voordat de developer aan zijn eerste dag begint kun je deze al betrekken in het bedrijf. Je kunt de nieuwe werknemer alvast welkom heten door hem uit te nodigen voor een vrijmibo, één of twee weken voor deze van start gaat. De developer komt daardoor op zijn eerste dag al een aantal bekende gezichten tegen, en heeft met een aantal collega’s al op informele manier kennis gemaakt.
Zorg daarnaast ook voor wat extra menselijk contact wanneer de developer eenmaal aan de nieuwe uitdaging begonnen is. Houd wekelijkse meetings met de nieuwe werknemer waarin je polst hoe het gaat, welke werkzaamheden er verricht zijn en wat de werknemer nodig heeft qua ondersteuning om prettig te werken.


Zorg voor een bedrijfswiki
Geschreven houvast in de vorm van een bedrijfshandboek is cruciaal de nieuwe werknemer. Het fungeert als een soort welkoms-document waarin het reilen en zeilen van de organisatie wordt uitgelegd, en vormt een naslagwerk voor administratieve feitjes. Voor developers is het belangrijk dat écht alles gedocumenteerd is. Hierbij kan er gedacht worden aan het beschrijven van de projecttools, vaak voorkomende bugs -en oplossingen- in het coderingssysteem en software tutorials. Veel developers vinden het daarnaast prettig om volgens gestandaardiseerde workflows te werken, die past bij het coding project waaraan gewerkt wordt. Een introductie van het project, met uitleg over de basis principes, is dus een aanrader.


Buddy-systeem zorgt voor een sociale integratie
Om het werkplezier te bevorderen is het tijdens de eerste weken essentieel dat de developer ook op sociaal gebied een vliegende start maakt in het team. Dat het bestaande team goed op elkaar is ingespeeld betekent niet dat de zojuist aangenomen developer meteen mee kan draaien. Daarom is het nuttig dat de nieuwe werknemer een buddy krijgt toegewezen, voor alle vragen over het werk, maar ook zodat sociale aangelegenheden zoals de lunch en borrels voelen als een gespreid bedje. De buddy is bij voorkeur een gelijkwaardig collega, niet in de laatste plaats omdat superieuren vaak al overbelast met verantwoordelijkheden. Op deze manier leert die collega op zijn beurt weer het een en ander over verantwoordelijkheid en leiderschap. Meerdere vliegen in een klap dus.


Een actieve bedrijfscultuur zorgt voor het snel thuis voelen in een organisatie
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe werknemer snel wegwijs wordt in het sociale ecosysteem op kantoor is het voor het managementteam aan te raden wat extra nadruk te leggen op het bevorderen van de teamspirit. Door activiteiten en teamuitjes te organiseren zorg je voor een hechte groep waarin de werknemer zich snel zal thuis voelen. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijk sport-uitje, een borrel, een gezamenlijke lunch buiten de deur, of een teamexcursie naar een developers-conferentie.


Uitbouwen tot een intern opleidingsprogramma
Wanneer je na verloop van tijd door evaluatie en optimalisatie een solide onboarding-programma hebt gebouwd, kun je overwegen dit uit te bouwen tot een intern opleidings of omscholings-programma. Die stap is namelijk prima te maken en kan een enorme besparing op de recruitmentkosten vormen, bijvoorbeeld door hem te gebruiken om mensen intern te trainen in plaats van extern te moeten werven. De meesten opleidingsprogramma’s duren 2 tot 8 weken en nemen de nieuwe werknemers ook mee naar het hoofdkantoor om daar klaargestoomd te worden voor de nieuwe werkplek.


Onboarding als vliegende start voor een duurzame relatie
Hoe een onboarding-proces er uit komt te zien wordt een grote lijnen duidelijk als je bedenkt wat de nieuwe developer nodig heeft om volledig mee te kunnen draaien, wat de prioriteiten zijn waar het nieuwe teamlid meteen voor moet worden ingezet en wat het meest tijdrovende aspect was bij het inwerken van de vorige uitbreiding van het team. De onboarding draait overigens niet uitsluitend om inhoudelijke, werk gerelateerde zaken, maar bijvoorbeeld ook voor het overbrengen van kernwaarden en bedrijfscultuur. Een goed onboardingproces leunt op goede communicatie, zowel online als offline, en begint het liefste al voor de startdatum van de recent geworven developer. Als de developer begint aan de nieuwe baan is het belangrijk dat er een rode draad vastgelegd is waaraan zij zich kunnen vasthouden en dat een buddy hen het bedrijf leert kennen. Op die manier vindt de developer snel zijn basis waardoor er snel aan de slag gegaan kan worden en kan hij of zij prettig samenwerken met het team. En een borreltje om elkaar ook persoonlijk te leren kennen is natuurlijk nooit mis!

Aantal keer bekeken: 23

Plaats een reactie