Solliciteren nieuwe stijl! - deel 1.

Het solliciteren is de afgelopen jaren radicaal veranderd. Waar tien á vijftien jaar geleden de vacature, de krant en de sollicitatiebrief nog een vr ij prominente rol speelden is dat nu vervangen door netwerken, vacaturesites en de mailattachment. Voor veel medewerkers die twintig, vijfentwintig jaar in een bedrijf werken en nooit zo bezig zijn geweest met oriëntatie op ander werk is dat even wennen. Of liever gezegd: een enorme schok. Vooral als je na lange tijd bij één werkgever geconfronteerd wordt met reorganisatie, mogelijke boventalligheid en zelfs ontslag.

Wat is tegenwoordig de realiteit van het solliciteren? Een paar punten om rekening mee te houden.

1. De meeste vacatures zijn geen vacatures.
Dat klinkt gek, maar is het niet. Je weet nooit wat je niet weet, maar de veel schattingen komen er op neer dat het grootste deel van de vacatures, tot ca. 70%, nooit in de officiële media (kranten, CWI, vacaturesites, vacaturebanken) terecht komt. Die vacatures staan alleen op de website van organisaties of zijn zelfs alleen maar bekend bij management en P&O van een bedrijf. Waarom? Omdat publicatie van een vacature geld kost, soms veel geld. Omdat het een bulk aan reacties oplevert waar niet iedere organisatie tijd en geld voor heeft om te behandelen. En omdat veel vacatures prima via via vervuld blijken te kunnen worden.
Hoe kom je daar dan toch achter? Actief achter organisaties aan waar je graag zou willen werken. Je netwerk in kaart brengen en activeren. Overal laten weten dat en wat je zoekt.

2. Neem de frequent gevraagde ‘brief en CV’ niet te letterlijk
Meestal staat het er wel: ‘Wij ontvangen graag uw brief en motivatie …’ of ‘uw brief met CV kunt u sturen naar…’ . In de praktijk zijn brieven met CV’s uitzonderingen geworden. Tegenwoordig is het een weloverwogen mail met een CV in het attachment. Je zou er overigens versteld van staan wat daarin nog mis kan gaan. Standaard is het vergeten van de bijlage of de verkeerde bijlage, en de opmaak levert vaak ook problemen op. Maak het de ontvanger makkelijk: een brief in de mail en een CV in de bijlage, óf één bijlage met daarin brief + CV. Een pdf-je staat professioneler dan een Word-document (en als je een foto in je CV hebt scheelt het ook in MB).
Wat we overigens steeds meer tegenkomen: creatieve CV’s met kleuren , mooie opmaak, in mindmap of brochurevorm, en zelfs filmpjes die de sollicitant vol trots op haar iPad laat zien. Denk na hoe je wel presenteren: zakelijk, persoonlijk, creatief, traditioneel, opvallend of neutraal, en neem éven de tijd om je ‘brief met motivatie’ aan te passen aan het type functie waarop je reageert.

3. KISSS - Keep it Stupid Simple….. maar vooral Short
Ze bestaan nog, de ICT’ers die een CV inleveren met zes pagina’s vol van opleidingen en trainingen. Ze bestaan ook nog, de P&O’ers of managers die ze allemaal uitgebreid lezen. Maar ze zijn wel een zeldzaamheid geworden.
Stel je voor. Je hebt een vacature en je krijgt, voorzichtig genomen, 50 reacties. Brieven, motivaties, CV’s en vaak een lijstje met opleidingen c.q. projecten erbij. De eerste vijf lees je aandachtig. De volgende vijf vlieg je al wat sneller door, maar bij reactie 15 is de tijd beperkt tot maximaal 30 seconden. Zorg dus dat de lezer in die 30 seconden zijn beeld van jouw geschiktheid heeft kunnen vormen én dat je motivatie blijft hangen.
Hoe dan wel? Een enthousiaste brief van één pagina. Een CV van – bij voorkeur – maximaal 2 pagina’s met vooral de relevante ervaring en opleiding vooraan. En zorg dat je in je brief niet herhaalt wat je in je CV kunt lezen.

Later meer tips. Met plezier

Herman Berk
Bureau Gerritsen

Aantal keer bekeken: 883

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Leuk artikel met nuttige tips! Je hebt het over maximaal 30 seconden waarin een cv wordt 'doorgenomen'. Recent onderzoek toont aan dat er zelfs nog sneller gaat dan 30 seconden, namelijk gemiddeld 6 seconden(!) En dit ondanks het feit dat recruiters van te voren aangeven er ongeveer 4 tot 5 minuten aan te besteden. Ik heb er een kort artikel over geschreven dat je hier kunt vinden. Verder (voor alle werkzoekenden die op zoek zijn naar wat inspiratie voor hun cv) is bijgaande pinterest pagina met originele cv's wellicht interessant. Een bonte verzameling van creatieve cv's ter inspiratie van je eigen cv, maar (zoals jij ook al aan gaf) neem wel even de tijd en denk na over hoe je jezelf wilt presenteren voordat je een cv klakkeloos kopieert!

RSS