Belangrijke vacatures staan steeds vaker langdurig open bij Europese organisaties. In Nederland lijkt het tekort aan talent mee te vallen.

De arbeidsmarkt in Europa en de VS blijft ondanks de economische crisis krap: steeds meer organisaties hebben belangrijke posities langdurig open staan. Nederland doet het in Europees verband echter vrij goed met een daling van het werkloosheidscijfer dit jaar van 7,4 naar 7,1 procent. Maar ook hier hebben organisaties – met name de technische sectoren – moeite met het vinden van geschikte mensen. Dat blijkt uit de Hays Global Skills Index 2015, een internationaal onderzoek van recruitmentorganisatie Hays in samenwerking met Oxford Economics.

Openstaande vacatures

De aantrekkende economie brengt wat betreft personeel een hoop uitdagingen mee voor werkgevers, stelt Robert van Veggel, algemeen directeur Hays Nederland: "Veel vacatures kunnen momenteel niet worden ingevuld door een tekort aan geschikte kandidaten."

De talentmismatch en openstaande vacatures zorgen onder meer voor een lage productiviteit bij bedrijven en het vertragen van de economische groei. Het krapper worden van de arbeidsmarkt is met name te zien in de landen die in het afgelopen jaar een sterke groei lieten zien zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Eind vorig jaar waarschuwde het UWV ook al voor de mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt en sprak van een ‘paradoxale situatie’: er komen steeds meer onvervulbare vacatures bij, terwijl het aantal werkzoekenden hoog blijft.

Lees het volledige artikel op PWdegids.nl

Aantal keer bekeken: 101

Plaats een reactie