Nee dit is niet de nieuwste commercial van die telecom aanbieder…

Nummer dertien
Op zeker moment sloot het net zich ook om hem. Het kon ook niet anders. Twaalf keer was ie buiten schot gebleven. Reorganisatie dertien was zijn Waterloo, althans voor iedereen die er van buiten naar keek.

Bomen tot in de hemel
Zijn hart maakte een vreugdesprongetje en het voelde als een bevrijding. Na al die jaren loondienst had hij zin om nog een aantal jaren voor zichzelf te vlammen! Als hij dezelfde energie in zijn bedrijf zou steken die hij nu deels goedbetaald, maar ook voor een substantieel deel gratis aan zijn baas schonk, werkweken van 60 uur en meer waren geen uitzondering, dan zou het een groot succes worden. Aan de slag dus. De WW-uitkering voelde als een beknelling. Hij kon wel drie jaar uitkering trekken, maar wilde alle tijd aan zijn bedrijf wijdden en deed dus afstand van die uitkering. Als ondernemer wil je toch zeker je eigen boontjes doppen en wat je aandacht geeft dat groeit! Sollicitatieplicht leidt af. Enkele maanden nadat hij was gestart viel de eerste Amerikaanse bank om en de financiële crisis was geboren. Een goed ondernemer ziet daarin kansen…toch, dacht hij opgewekt, dapper doorgaand en interend op zijn vermogen. In stille tijden studeerde hij, werkte aan certificering en specialisaties. Investeringen voor betere tijden…zoals toen. Toen de bomen tot de hemel groeiden.

AAA
“ Ach kunt u geen eigen huis kopen? Geen probleem, daar hebben we een premie A,B of C subsidie voor u, zodat u alsnog (boven uw macht, maar dat zeggen we er niet bij) een hypotheek en als u wilt zelfs aflossingsvrij, profiteert u maximaal van de rente aftrek. Ja natuurlijk een keukentje of verbouwinkje dat kan er ook nog bij hoor, is goed voor de sector…Als u de hypotheek nu wat hoger inschrijft kunt u in de toekomst ook nog profiteren van de overwaarde en dan hoeft u niet opnieuw langs de notaris”. "Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel", deed ook een duit in het zakje, want wat je ook met het geld deed maakte niet uit de rente was fiscaal aftrekbaar. Naast de financiële crisis, ontstond daardoor een huizencrisis, zoals we nu dagelijks horen van de politiek, die jarenlang niets anders deed dan privé huizenbezit stimuleren. Dezelfde politiek die nu roept eigen schuld dikke bult tegen diegenen die destijds door privé schulden aan te gaan, er mede voor zorgden dat de overheidsfinanciën voor sociale woningbouw op orde bleven. Het kan verkeren. Economische crisis en “Eurocrisis” maakten het er niet beter op en de kabinetscrisis die leidde tot de onvermijdelijke val van het gedrocht van de gedoogconstructie haalde het laatste restje elan uit de markt. De komst van het nieuwe kabinet was even een opleving, maar al snel ging de boel weer op slot, daar helpen zelfs geen lachende Markie of Diederikje aan. Koopt eigen waar! Vooral koopt!. Waarvan dan…? De koek is op!. Als klap op de vuurpijl hebben we in ons kikkerlandje het Europese alleenrecht op recessie, en somberen alle consumenten lekker door. We zijn verslagen door het CBS! Gelukkig hebben we onze trippel A status nog. Als we tenminste beloven door te gaan met onze economie volledig kapot bezuinigen, anders dreigen kredietbeoordelaars met een afwaardering. Ben ik nou zo slim…

• Een tsunami van 100.000 werkzoekenden waarvan het einde nog niet in zicht is
• Zelfstandigen die geen enkel vangnet hebben dreigen hun belastingvoordeel te verliezen (voor velen het rietje waardoor ze onder water nog een heel klein beetje lucht krijgen)
• Nederlanders hebben het schaarse beetje geld dat ze bezitten in de oude sok opgeborgen, buiten bereik van fiscus en overheid en gaan voorlopig echt geen auto kopen.
• Dreigende verdergaande bezuinigingen en belastingverhogingen hangen in de lucht

Jungle
Dat kan toch niet echt goed zijn voor de kredietwaardigheid van BV Nederland. Die A leveren we op termijn toch wel in… “Mark my words!” Onbedoeld een leuke woordspeling. Bert waar gaat dit naar toe, ben jij econoom? Ja stiekem ook een beetje en natuurlijk heb ik de wijsheid niet in pacht. Ik wil in deze bijdrage iedereen waarschuwen niet lichtvaardig akkoord te gaan met een “ financiële regeling”. Soms ben je beter af met een regeling in natura, een bemiddeling naar ander werk, een outplacement traject of een studie/omscholing. Beste professional kijk uit! Staar je niet blind op een zak geld. Denk niet dat ondernemerschap iets is dat iedereen is gegeven. It is a jungle out there.

Genadebrood
Voor vele ZP-ers is ondernemerschap een potentiële toekomstige armoedeval. Als de inkomsten opdrogen en de reserves op zijn, is er geen opvang voor werkloze ZP-ers (Zelfstandige professionals). Nee als alles goed gaat en ze niet voortijdig (onverzekerd wegens onbetaalbare premies) door ongelukkige omstandigheden of ziekte, arbeidsongeschikt worden krimpen ze tot ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Poen). De nieuwe armen, die nadat ze volledig financieel zijn uitgekleed, het genadebrood van de voedselbank eten en na de schuldsanering heel misschien een uitkering op bijstandsniveau hebben. Tot op hoge leeftijd kan hen dit blijven achtervolgen, immers pensioenpremie afdragen, waarvan dan?

Hoed uw broeder
Ook gij geliefd publiek zijt de laatste jaren aan de beproevingen van markt en marktwering blootgesteld. Ik zeg grijp in als je ziet dat lieden die daar volledig niet voor in de wieg zijn gelegd bij een reorganisatie kiezen voor ondernemerschap. Ik weet dat dit vloeken in eigen kerk is en dat wij niet onze broeders hoeder zijn en dat het velen slecht is bekomen anderen tegen hun wil gelukkig te maken, maar sommige mensen moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. En willen we ook in de toekomst de koopkracht op pijl houden dan moeten we nu zorgen voor zo min mogelijk toekomstige armen.

Wakker worden allemaal! Aan het werk! Met zijn allen!

P.S …ook ik heb nog een beetje ruimte in mijn agenda duszz… 

Aantal keer bekeken: 128

Plaats een reactie