Ondanks dat het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie waarvoor men werkt hoger is dan voorgaande jaren, geeft maar 37% aan zich echt verbonden te voelen met de organisatie. Dit toont het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Werkbeleving in Nederland 2013’ van Integron aan. Integron onderscheid drie typen van verbondenheid van werknemers: continuerend, normatief en affectief betrokken.

Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de werknemers in de categorie ’normatief’ valt. Dat valt te omschrijven als de klassieke arbeidsrelatie van ’ik krijg, dus ik geef terug’. Deze houding bouwt op tot een ervaring van zekerheid, maar kent zijn gevaren, zo stelt Stephan van Gelder, algemeen directeur van Integron: “Werknemers die vrezen voor hun baan, zullen niet meer elke dag proberen om het verschil te maken. Ze gaan zich alleen nog maar harder aan hun baan vasthouden. Ze verlammen. En daarmee verlamd Nederland.” 37% van de werkenden in het land blijkt affectief betrokken, zij geven aan ’dit werk past bij mij’. De overige 22% is ’continuerend betrokken’, en zegt ’het is hier beter dan elders’. Het gaat deze groep in sterkere mate om het aanbod van de organisatie waar ze werken, want zij zeggen dat hun werkgever leuker werk, een betere functie en betere voorwaarden biedt. Het is te verwachten dat zij meer bevlogen zijn.

Bevlogenheid voor iedere organisatie een uitdaging
De eerste stap naar een betrokken en bevlogen medewerker, is de basis op orde brengen. Zorg dat medewerkers tevreden zijn over het werk dat zij doen, met wie zij dit uitvoeren en onder welke aansturing ze werkzaam zijn. Nu is het verbeterpotentieel van een gemiddelde organisatie op deze aspecten 40%, ze scoren een 7 als tevredenheidscijfer. Het ontbreekt te vaak aan voldoening in het werk: een aspect dat in de tijd voor medewerkers steeds belangrijker wordt. In tijden van economische crisis en weinig toekomstvastheid is de betrokkenheid, zoals ook dit onderzoek uitwijst, doorgaans normatief: baanzekerheid springt er uit als dé reden voor verbinding. Bevlogenheid en voldoening blijft voor iedere organisatie een uitdaging.

Benieuwd naar het onderzoek: Werkbeleving in Nederland 2013? Download het rapport hier: http://bit.ly/1eWeUMo

Aantal keer bekeken: 380

Plaats een reactie