Ik ben benieuwd naar jullie ervaring op dit onderwerp.Hoe gaan jullie alsprofessionals hiermee om?

Aantal keer bekeken: 991

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Wij hebben wel aangestuurd ten tijde van een WN met een (terminaal) ziektebed van haar vader op verzuimverlof, maar uit coulantie wel 100% doorbetaald. Op deze manier houd je de medewerker wel aan het werk en voorkom je een lang ziekteverzuim. Dit moet je altijd proberen te voorkomen.
Dan heb je zeer wrschl ook een heel loyale werknemeemster hiervoor terug gekregen.
Jazeker, zij was blij dat ze afleiding op het werk had maar daarnaast ook op gekozen momenten thuis kon zijn. Als je vader plotseling ziek is en gehoord heeft dat hij snel zal overlijden, dan is dat heel erg. Ik persoonlijk vind het belangrijk om mensen gemotiveerd te houden en aan je te binden, door bijvoorbeeld loyaliteit. Wij vragen ook flexibiliteit van werknemers, dus zul je dat als werkgever ook gepast terug moeten geven. Wij hebben hier uiteraard goed over gesproken en wel duidelijke afspraken gemaakt, over consequenties etc. Zij was gewoon erg blij dat ze begrepen werd en het werk heeft er verder niet onder geleden. Dit uit ervaring hoor ;)
In het verleden ook een werknemer gehad waarvan de vader was overleden en zij heeft er niet optijd tijd voor genomen en is daarna maanden ziek thuis geweest. Dat was pas een aanslag op de continuiteit van het werkproces.
Beste Wando,

Het eenzijdig melden is mijns inziens wel finito, het voeren van een gesprek is daarvoor in de plaats gekomen. I.i.g. zo gaat dat bij ons. Wij noemen dat ziekteverlof aanvragen. Een juridisch dekkende term is het niet, in wezen vraag je "loondoorbetaling bij ziekte" aan. Het is dan aan de werkgever ( de manager of de centraal gepositioneerde consulent ) om de aanvraag te beoordelen: m.a.w. de werkgever beoordeelt de claim van de werknemer. Wij spreken dan ook steeds meer van claimbeoordeling, is wel een proces van 2 tot 3 jaar. In het begin leek het ook of je je niet meer kon " ziekmelden".
Tot zover even het " voorportaaltje", maar hoe het ook heet, dan begint dus het gesprek / de beoordeling.
In wezen gaat het dan om de vraag is er een medische oorzaak ( zie ziektewet ) of niet. ( ziek kind is dat b.v. duidelijk niet ). Daarover is al een interessante discussie gevoerd op deze site en kwam ook de tussen vorm " situationele arbeidsongeschiktheid" in beeld. Dan zijn er dus drie categorien, waarbij de aanpak vansit. a.o. in belangrijke mate een weerspiegeling is van het vastgestelde personeels/ziekte beleid.
Is ook interessant om eens in beeld te krijgen onder welke codes e.e.a. nu geboekt wordt om het ken/stuurgetal " ziek" zuiver te houden. We hebben natuurlijk al de opsplitsing 1e en 2e jaar, ook zwangerschap / ziek tgv zwangerschap als oorzaak, maar hoe boek je het z.g. " betaald verlof of buitengewoon verlof ". Je ziet ook de tendens om iemand niet ziek te registreren als deze tijdelijk vervangend werk doet, dat is in wezen onjuist ( is immers ziek voor eigen/bedingen arbeid ).
Welaan , dit zijn zo wat bemerkingen n.a.v. je vraag. Ik signaleer wel een tendens om de diverse facetten van ziekte steeds secuurder te benaderen/benoemen en goed teregistreren om nwe interventies te kunnen analyseren.

RSS