Johan Cruijff, een voetballegende is overleden. Wat kan HR van Cruijff leren?

Een belangrijk aspect van HR is talentontwikkeling. Dit was bij uitstek een terrein waar Cruijff in uitblonk. Zo vernieuwde Cruijff o.a. de jeugdtrainingen bij Ajax. En wist hij menig topspeler tot ultieme prestaties uit te dagen.

Wat HR van Cruijff kan leren is dat talentontwikkeling steeds meer een taak is van leidinggevenden. Zij moeten ervoor zorg dragen dat het talent van alle medewerkers zoveel mogelijk benut wordt.

Hoe kunnen leidinggevenden dit doen? Door de kunst af te kijken van topsportcoaches. Topsportcoaches als Johan Cruijff, Guus Hiddink, Marc Lammers en Louis van Gaal blijken ,vier evidence-based technieken te gebruiken om medewerkers tot topprestaties te bewegen:

1) Ze zijn zelf een lerend voorbeeld.
Cruijff was voortdurend bezig om zichzelf op allerlei terreinen te ontwikkelen.

2) Ze gaan bewust op zoek naar de sterke punten van spelers.
Cruijff wist als geen ander talenten van spelers te spotten en hierop in te spelen.

3) Ze dragen zorg voor een optimale teamsfeer.
Toen Cruijff nog in een jeugdteam zat, was hij al voortdurend bezig geintjes uit te halen. Bijvoorbeeld door muizen te verstoppen in de ijsmutsen van spelers. Dit werkte sfeerverhogend.

4) Ze zijn voortdurend bezig met innovaties.
Cruijff heeft diverse innovaties in het voetbal geïntroduceerd, zoals onder andere het aanvallend spelen volgens het 3-4-3 principe.

Bovenstaande technieken die wetenschappelijk onderbouwd zijn, worden ook toegepast door succesvolle leidinggevenden in lerende organisaties als TomTom, ICT-bedrijf TOPdesk en Tilburg University. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om deze principes van talentontwikkeling in de dagelijkse werkpraktijk toe te passen.

Hoe HR ervoor zorg kan dragen dat leidinggevenden bovenstaande technieken gaan toepassen in het werk, staat beschreven in het boek Leidinggeven aan talentontwikkeling dat op 7 april 2016 bij Vakmedianet verschijnt.

De belangrijkste les uit het boek? Leidinggevenden moeten, net als topsportcoaches zowel aandacht besteden aan de talentontwikkeling van individuele medewerkers als aan het zorgdragen voor een goede teamsfeer. Pas met dit laatste kun je optimaal gebruik maken van eenieders' talenten. Een toepasselijk Cruijff-citaat is dan ook: ‘Wat heb je nou liever? Eén goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?’

De les voor HR? HR moet leidinggevenden ondersteunen bij het vormgeven aan talentontwikkeling. Door leidinggevenden te helpen bij het voeren van ontwikkelgesprekken. Maar ook door zelf een lerend voorbeeld te zijn en als HR-medewerker zelf veel aandacht te besteden aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Laat Johan Cruijff hierbij een inspirerend voorbeeld zijn en 'Practice what you preach'.


dr. Mirjam Baars, MBA is gepromoveerd op het thema talentontwikkeling. Zij is directeur van onderzoeksbureau SatisAction en voert jaarlijks het NRC Beste Werkgevers Onderzoek uit waarin het thema talentontwikkeling centraal staat. Ze kent jaarlijks het Keurmerk Persoonlijke Ontwikkeling toe aan organisaties die adequaat vorm geven aan talentontwikkeling.

Aantal keer bekeken: 561

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Leuk geschreven, mooie voorbeelden. Thanks!

Dank voor je enthousiaste reactie. Is uiteraard leuk om te horen!

Dank voor deze mooie aanvulling. Inderdaad een mooie uitspraak van Cruijff; 'De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn'.

RSS