Tijd heeft meer waarde dan geld. Je kunt meer geld verdienen, maar nooit meer tijd.

Wat is er aan de hand als je grootste wens is ‘nooit meer te hoeven werken’, terwijl ‘ontslagen worden’ tegelijk je grootste angst is. Senioren hebben het zwaar op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wie na zijn 50ste op straat komt te staan, komt moeizaam weer aan de bak. Daarbij ziet deze groep de finishlijn ook steeds verder opschuiven. Min keer min is (50)plus, dacht de populistische politicus van ontevreden ouderen blijkbaar. Niet gehinderd door enige realiteitszin, wil hij de AOW-leeftijd weer verlagen.

Dat is niet alleen onbetaalbaar, het biedt ook geen oplossing voor het échte probleem waardoor ouderen minder gewild zijn op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat de voorspelbare (voor)oordelen rond oudere werknemers een rol spelen. Zoals: te duur, vaker (langdurig) ziek en te weinig geschoold, flexibel of digitaal bij de tijd voor de razendsnelle veranderingen op de arbeidsmarkt. We hebben er een nieuwe generatie werkenden bij gekregen; mensen tussen 55 en 70 jaar.

We moeten vooroordelen ombuigen in voordelen

Helaas blijkt uit onderzoeken óók, dat bepaalde vooroordelen, deels op harde feiten berusten. Zo stamt ons salarismodel uit een tijd waarin meer dienstjaren automatisch ook meer kennis en expertise betekende. Die tijd is door de razendsnelle technologische ontwikkelingen en het internet voltooid verleden tijd. Kennis is op elk moment, voor iedereen beschikbaar en morgen al weer achterhaald. Salarissen laten meegroeien met leeftijd of dienstjaren is een concept dat niet meer past in deze tijd. Het maakt senioren extra kwetsbaar.

Van anciënniteit naar flexibiliteit

Het domweg afschrijven van zo’n grote groep vitale ouderen, groeit inmiddels uit tot een omvangrijk maatschappelijk probleem. Het vastklampen aan verouderde patronen draagt daaraan bij. Onze arbeidsmarkt is nog niet ingericht op deze nieuwe generatie werkenden. We mogen geen onderscheid maken op basis van leeftijd. Maar niets is zo ongelijk als de gelijke behandeling van ongelijken. Ouderen worden nu juist de dupe. Zij bieden in de ogen van veel werkgevers te weinig extra’s voor de gemiddeld hogere kosten. Bovendien, is de redenatie, ouderdom komt met verzuimen.

Het zou normaal moeten worden dat we vanaf een bepaalde leeftijd demotie maken. Na stormachtige jaren van groei in ontwikkeling, productiviteit én inkomen, langzaam ook weer stappen terug doen in verantwoordelijkheid, werkbelasting én salaris. Wat minder salaris en werkdruk, wat meer flexibiliteit en hersteltijd. Dan wordt (door)werken ook voor deze groep weer vanzelfsprekend.

lees verder

Aantal keer bekeken: 92

Plaats een reactie