Werknemer heeft behoefte aan ontwikkelgesprek na beoordeling

Zaltbommel, 14 januari 2013 – Een kwart van de Nederlandse werknemers (24%) heeft behoefte aan een ontwikkelgesprek na de beoordeling, maar krijgt dit niet. Dit blijkt uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training, waarin werknemers en werkgevers gevraagd werd naar hun verwachtingen en wensen met betrekking tot de jaarlijkse beoordelingsgesprekken. Voor 41 procent van de werknemers is een ontwikkelgesprek standaard in de procedure opgenomen en voor 20 procent geldt dat een dergelijk gesprek niet standaard, maar wel op verzoek kan plaatsvinden. 15 procent van de werknemers krijgt geen ontwikkelgesprek, maar vindt dit ook niet nodig.

Van de ondervraagde werkgevers geeft 16 procent aan dat een ontwikkelgesprek geen onderdeel uitmaakt van de procedure, maar dat wel gewenst vindt. 8 procent van de werkgevers vindt een ontwikkelgesprek niet nodig.

Else Slegers, directeur van ISBW: “Ontwikkelgesprekken vormen voor veel bedrijven al een vast onderdeel in de HR-procedure. Toch is er ook nog een grote groep werknemers die niet in deze behoefte wordt voorzien. Een gemiste kans, omdat ontwikkelgesprekken er, anders dan beoordelingsgesprekken, toe kunnen bijdragen dat een werknemer geprikkeld en geïnspireerd wordt om over zijn grenzen heen te stappen, inzicht te verwerven en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Met een ontwikkelgesprek krijgen werknemers veel meer grip op hun loopbaan dan met beoordelingsgesprekken alleen. Er wordt gekeken naar waar de werknemer behoefte aan heeft qua ontwikkeling als persoon in plaats van puur en alleen te kijken naar zijn prestaties en groei in de huidige functie. Werkgevers kunnen hun werknemers met een ontwikkelgesprek echt helpen bij hun groei. Dat lijkt me voor alle werknemers in 2013 een mooi uitgangspunt.”

Noot: Het online onderzoek is uitgevoerd onder 1.208 werknemers en 184 werkgevers.

Aantal keer bekeken: 274

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Beste Denise,
Dank voor het delen van deze bevindingen. Ik sluit me aan bij jullie conclusies dat er kansen worden gemist. Zeker als het gaat om het vergroten van motivatie, wendbaarheid en veerkracht van werknemers binnen een organisatie. Door werknemers beter in staat te stellen om een koppeling te maken tussen hetgeen ze echt enthousiast van worden/waar ze goed in zijn en aan hun werk, zorgt voor creatieve en positieve verandering binnen organisaties. Opleidingen en ontwikkelingsplannen kunnen hier erg bij helpen.

Maaike

RSS