Vitaliteit betekent levenskracht: het bruisen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Wie wil dat niet? De vakantie komt eraan en dat is een mooi moment om eens stil te staan bij je vitaliteit.

Op een middag ligt een visserman heerlijk op zijn rug op het strand naast zijn gammele en oude bootje. Er komt een miljonair voorbijlopen die de jongeman ziet liggen en een gesprek begint.
‘Hoeveel vissen heb je vandaag gevangen?, vroeg de miljonair.
‘Twee hele grote’, antwoordde hij trots glimlachend.
‘Waarom ben je nu niet meer aan het vissen?’
De jonge visser keek verbijsterd. ‘Waarom?’ vroeg hij.
‘Die kun je ook verkopen en zo meer geld verdienen.’
‘Waarom?’ vroeg de luie jongeman opnieuw.
‘Nou, om was visgerei te kopen, waarmee je meer vissen kunt vangen en meer geld kunt verdienen.’
‘Waarom?’
‘Zodat je een fiets kunt kopen, een telefoon, een tv – zelfs een echt huis.’
‘Waarom?’
‘Wel verdomme! Om gelukkig te worden, natuurlijk!’ riep de geïrriteerde miljonair uit.
‘Ik ben al gelukkig zoals ik nu ben’, antwoordde het voorbeeld van luiheid rustig, nam zijn fluit en blies een deuntje. ‘Waarom zou ik al die moeite nemen voor iets wat ik al in overvloed heb?
(Verkort uit The Statesman 2005, India, New Delhi)

Vitaliteit heeft 4 dimensies (naar Covey):

  1. Hoofd – mentale gezondheid
  2. Hart – sociaal welbevinden
  3. Lichaam – fysieke conditie
  4. Ziel – zingeving

De eerste dimensie – het hoofd – gaat over de menselijke basisbehoefte om je te blijven ontwikkelen. Vraag jezelf eens af in hoeverre je jezelf het laatste jaar hebt ontwikkeld. Als je ontwikkeling min of meer stil staat is het belangrijk hierin verandering te brengen. Dit kun je doen door je werk wat om te buigen, “jobcrafting’ genoemd en helemaal hip. Denk hierbij aan het inzetten van je sterke kanten om nieuwe domeinen, het verbreden van je kwaliteiten en afwisseling inbouwen. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Zo is het belangrijk om een echte hobby te hebben. Veel 30plussers ‘verliezen’ hun hobby’s door de drukte van een baan en kinderen. Misschien is het toch weer tijd iets op te pakken.

De tweede dimensie – het hart – richt zich op goede vriendschappen en samenwerkingsrelaties met collega’s en klanten en voldoende steun van de mensen om je heen. Voel je je begrepen en krijg je erkenning voor wat je doet? Als op dit punt nog wat te verbeteren is in je leven is een heel goed begin, dat wat je mist juist aan anderen te geven. Dus begin met heel goed te luisteren naar anderen, hen te complimenteren, dankbaar te zijn, niet te oordelen of te vergelijken.

De derde dimensie – het lichaam – gaat over je fitheid, lekker in je vel zitten. Eet je gezond, heb je genoeg rust en beweeg je voldoende? Er zijn tegenwoordig zulke leuke moderne manieren om hier aan te werken. Er is vast wel iets bij wat bij je past. Wat denk je bijvoorbeeld van een stappenteller. Het is een leuke stimulans om doelen te stellen en je vorderingen bij te houden. Of wat denk je van een maaltijdbox. Je leert nieuwe ingrediënten kennen, leert weer (opnieuw) wat de goede verhoudingen zijn, het is super makkelijk, gezond en afwisselend.

De laatste dimensie – de ziel – gaat over de betekenis die je geeft aan de dingen die je doet. Vind je dat je dingen doet die zin hebben? Leef je naar de waarden die je belangrijk vindt? Het grootste risico is dat we geleefd worden door urgente zaken en daarbij uit het oog verliezen wat we echt belangrijk vinden. Door genoeg rust in te bouwen, bijvoorbeeld rustig te lunchen, tijd te nemen voor een gesprek of belangrijke zaken ook echt in te plannen, kun je dit ombuigen. Neem een voorbeeld aan de luie visser.

Drs. Patricia de Wit MSc. is coach en heeft haar eigen bedrijf Patricia de Wit Coaching. Zie www.patriciadewit.com. Zij schreef boeken over beoordelen, ontwikkelen en belonen en blogt over persoonlijke effectiviteit.

Aantal keer bekeken: 194

Plaats een reactie