Informatie:

HR Controlling

HR Controlling is gericht op maximaal rendement uit het arbeidskapitaal, de keuzes voor de lange termijn en de ontwikkelingen van arbeidsmarkt, product/dienstverlening, organisatie strategie en financiële middelen.

Leden: 31
Laatste wijziging: 13 Juni 2012

Onbelaste reiskostenvergoeding en werkkostenregeling

Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt. Dit geldt voor alle vervoerswijzen zoals auto, openbaar vervoer en fiets. Woon-werkkilometers met de auto van de zaak of de leaseauto worden eveneens aangemerkt als privékilometers en tellen daarom mee voor de vraag of er aanleiding is tot bijtelling.

Per 1 januari 2011 is een nieuwe regeling ingevoerd: de werkkostenregeling Tot en met 2013 mag ieder jaar gekozen worden voor de werkkostenregeling of voor de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. De werkkostenregeling komt definitief in de plaats van de huidige regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers waaronder de reiskostenvergoeding.

Het percentage van de (forfaitarie ruimte in de) werkkostenregeling gaat van 1,4% (van het totale fiscale loon) in 2012 naar 1,6% in 2013 en loopt op naar 2,1% vanaf 2014. Hierdoor is er meer vrije ruimte voor werkgevers om maatwerk te bieden bij het vergoeden van kosten. Tevens kent de werkkostenregeling een aantal gerichte vrijstellingen. Over het bedrag boven de vrije ruimte (en afgezien van de gerichte vrijstellingen) moet de werkgever loonbelasting betalen in de vorm van een (gebruteerde) eindheffing van 80%.

Zakelijke reizen, eveneens voor alle vervoerswijzen, kunnen in 2013 nog wel onbelast worden vergoed, de huidige regeling blijft voor die maatregelen gehandhaafd. Met ingang van 1 januari 2014 vervalt ook deze gerichte vrijstelling en wordt deze toegevoegd aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Voor 31 december 2012 moet u de “nieuwe werkwijze” bij reiskosten-vergoedingen op orde hebben.
Human Capital Scan bespaart op de loonkosten en helpt u graag om deze overgang zo voordelig mogelijk te laten verlopen.

HR-forum

Onbelaste reiskostenvergoeding en werkkostenregeling

Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt. Dit geldt voor alle vervoerswijzen zoals auto, openbaar vervoer en fiets.…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: werkkostenregeling, reiskostenregeling, Reiskosten

Begonnen door James van der Spek 13 Juni 2012.

Werkgever betaalt vaak onterecht bij ziekte

Ziekte van een werknemer is altijd vervelend. Als ondernemer betaal je in veel gevallen loon door terwijl je ook een vervanger moet huren of andere medewerkers met meer werk moet opzadelen. Nu zie ik…Lees verder

Begonnen door James van der Spek 24 Februari 2010.

Prikbord

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HR Controlling om reacties te kunnen toevoegen!

 

Leden (30)