Gestart op 26 Juni 2013
In mei 2012 begon ik mijn serie Blogs over het bedrijfsvoeringssysteem “Basebox “ met een stuk over functiewaarderingsystemen en mijn constatering dat er in Nederland sinds de jaren ’50-60 op dit vlak binnen het vakgebied van HR in wetenschappelijk opzicht eigenlijk niet zoveel is veranderd/vernieuwd. In mijn blogs heb ik daarna uiteengezet op welke wijze de overheid beter en slimmer georganiseerd kan worden door middel van de toepassing van socio- en systeemtechnische principes gecombineerd…
Lees verderGeplaatst op 14 oktober 2013 at 12:00pm —
Zoals we in mijn blog met als titel “HR Innovaties: Samenwerken als dilemma” hebben gezien, speelt informatie een belangrijke rol in de samenwerking. Het ontsluiten van informatie en het volledig transparant en beschikbaar maken van deze informatie is dus van groot belang.
We weten dus nu dat het hebben en transparant maken van informatie zorgt dat mensen niet meer kunnen liegen en bedriegen. Dit is de “verzekering” die we moeten bereiken met de inrichting en het ontwerp…
Lees verderGeplaatst op 26 juni 2013 at 2:30pm —
In mijn vorige blog heb ik een pleidooi gehouden voor het vormen van kleine i.p.v grote teams/afdelingen en heb rekenkundig en vanuit de speltheorie aangetoond waarom grote afdelingen inefficiënt en ineffectief worden. In deze blog wil ik nader ingaan op enkele principes uit de sociotechniek in relatie tot het werken in teams.
Wat we in mijn vorige blog zagen is dat d.m.v. het linking pin principe elk team binnen een hiërarchische structuur een connectie heeft met een hoger…
Lees verderGeplaatst op 6 maart 2013 at 9:20am — — 2 reacties
Mijn laatste Blog eindigde met de volgende tekst:
Dit (de inzichten die we hebben opgedaan m.b.v. de speltheorie) betekent dat we in ons organisatieontwerp moeten zorgen voor hechte teams, omdat daarbinnen de sociale druk/controle groot is, mensen sneller de samenwerking zullen zoeken en dus coöperatief gedrag zullen gaan vertonen. In mijn volgende blog laat ik zien welke (sociale) mechanismen werkzaam zijn rond het werken en samenwerken in teams en laat ik vervolgens zien hoe het…
Lees verderGeplaatst op 8 januari 2013 at 11:00am —
In mijn vorige 4 blogs heb ik jullie een inkijkje gegeven in de wondere wereld van de speltheorie als wetenschappelijke basis voor het voorspellen van het gedrag van mensen in besluitvormingsprocessen als mensen willen/moeten samenwerken. De belangrijkste conclusies waren:
1. mensen zijn, als ze gaan samenwerken, niet te vertrouwen (zie: onderzoek van Anderson “waarom overheidsmanagers niet willen deugen”)
2. mensen worden primair gedreven door eigenbelang (zie: prisonersdilemma…
Geplaatst op 20 november 2012 at 9:59am —
© 2019 Vakmedianet | Adverteren op HRbase | Sitemap
Verzorgd door
Banners | Probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden