januari 2013 Archief (49)

MKB’er onwetend over plichten jegens personeel

Werkgevers in het MKB zijn slecht op de hoogte van de verplichtingen en verantwoordelijkheden die zij hebben tegenover hun personeel. Daardoor weten ze niet dat ze nog jaren financieel aansprakelijk kunnen worden gehouden voor letsel of fouten in de salarisadministratie.

Dat blijkt uit uit resultaten van de MKB Barometer personeelszaken die uitgevoerd is door Markteffect in opdracht van payrollorganisatie Please.

Ruim 60 procent van de vierhonderd ondervraagden denkt niet…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 januari 2013 op 9:05am — Geen reacties

Deeltijdmoeder is niet lui

Vrouwen die na het krijgen van hun eerste kind in deeltijd gaan werken, worden nog wel eens afgeschilderd als lui. Dat is onterecht, zegt Katia Begall, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Werkende moeders in Nederland gaan vaak in deeltijd werken als ze hun eerste kind krijgen en blijven in het arbeidsproces als er meer kinderen komen. Ze kunnen dankzij het deeltijdwerk zorg en werk goed combineren. Hierdoor kiezen in Nederland ook hoogopgeleide werkende moeders voor een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 januari 2013 op 3:25pm — Geen reacties

10 simpele tips om als leidinggevende vertrouwen op te bouwen

Word jij als manager vertrouwd door je medewerkers? Geloven jouw werknemers dat jij de belangen van het bedrijf en het team vooropstelt als jij je werk doet? Vertrouwen is één van de meest krachtige factoren die je in je team kunt ontwikkelen.

Bij gebrek aan vertrouwen is er geen bevlogenheid. Medewerkers geven zelden het beste van zichzelf wanneer ze werken onder iemand die ze niet vertrouwen. Bij gebrek aan vertrouwen daalt de productiviteit, de…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 30 januari 2013 op 11:30am — 1 reactie

Klijnsma houdt vast aan quotum arbeidsgehandicapten

Zonder quotum dat werkgevers oplegt om tenminste 5 procent van de arbeidsplaatsen te reserveren voor mensen met een arbeidshandicap, kan staatssecretaris Klijnsma alleen maar "Help" roepen. Ze houdt dus vast aan het quotum in de Participatiewet, maar belooft wel flexibiliteit.

Dat zegt Klijnsma in een interview met dagblad…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 januari 2013 op 11:00am — Geen reacties

Onbezonnenheid maakt jonge medewerker kwetsbaar

Jaarlijks raken 19.000 jongeren zo ernstig gewond op hun werk dat ze behandeld moeten worden bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld komen elk jaar acht jongeren om het leven door een arbeidsongeval.

Dat meldt VeiligheidNL dinsdag. Jongeren van 15 tot 24 jaar zijn vaker slachtoffer van ongevallen op de werkvloer dan oudere werknemers.

Volgens de veiligheidsorganisatie maakt gebrek aan ervaring en jeugdige onbezonnenheid jonge werknemers kwetsbaar. De organisatie is dinsdag de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 januari 2013 op 12:11pm — Geen reacties

Werknemer is productiever op eigen apparaat

Zeven op de tien organisaties denken ervan te kunnen profiteren wanneer zij werknemers op hun eigen apparaten laten werken. 59 procent denkt zelfs een achterstand op te lopen wanneer werknemers alleen de door de baas verstrekte computer mogen gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Dell, in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Australië, Singapore, India en de omgeving van Peking. Aan het onderzoek deden ruim 1500…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 januari 2013 op 12:09pm — Geen reacties

Samenwerking CTB Personele Systemen en Adver-Online

CTB Personele Systemen en Adver-Online bundelen de krachten door het personeel- en salarissysteem Cobra te koppelen aan de webbased recruitmentsoftware HROffice. Deze integratie biedt recruiters en HR professionals meer online instrumenten om het recruitment- en instroomproces te integreren en geeft sollicitanten online mogelijkheden om te solliciteren. HROffice vervangt Cobra W&S, de huidige werving- en selectiemodule van CTB Personele Systemen.

De online tool HROffice…

Lees verder

Toegevoegd door Peter Gloudemans om 28 januari 2013 op 1:20pm — Geen reacties

Medewerkers UMC Utrecht laten zich trap op lokken

Bordjes bij de lift hebben ervoor gezorgd dat ruim één op de tien medewerkers van het UMC Utrecht voortaan de trap neemt. Het ziekenhuis probeert de medewerkers te verleiden tot gezondere keuzes.

Onderzoekers van het UMC Utrecht wilden medewerkers via eenvoudige maatregelen iets meer laten bewegen en iets gezonder laten eten. Begin vorig jaar hingen daarom bij alle liften in het UMC Utrecht bordjes met de tekst ‘als je de trap neemt verbruik je 11x zoveel calorieën’. Via meetoogjes…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 januari 2013 op 10:55am — Geen reacties

Checklist Beoordelingsfouten

In de video Weg met het beoordelingsgesprek! vertelt Willem Scheepers over hoe het er in menig organisatie er aan toe gaat in en om beoordelingsgesprekken; we drinken en glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

 

Veel leidinggevenden worstelen met…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 26 januari 2013 op 2:16pm — 8 reacties

Werkgever schat waarde bedrijfsauto te hoog in

Eén op de twintig werknemers met een leaseauto betaalt te veel loonbelasting omdat de werkgever de waarde van het voertuig te hoog inschat.

Dat claimt de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ). Werkgevers berekenen volgens de vereniging in 5 procent van de gevallen de bijtelling onjuist door in de loonbelasting omdat een verkeerde waarde wordt gehanteerd.

De juiste waarde is de consumentenprijs van de auto op het moment dat deze nieuw geleverd wordt, inclusief fabrieksopties. In…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 januari 2013 op 9:30am — Geen reacties

Werknemer steeds jonger overspannen

Dat blijkt uit een analyse van 365, gebaseerd op ruim een miljoen werknemers.

Een toegenomen werkdruk, sores in het privéleven en zorgen over geld waren de voornaamste redenen voor toegenomen verzuim door psychische klachten, van 17 procent in 2010, naar 20 procent in 2011 en 29 procent in 2012. Verzuim door overspannenheid is in 2012 twee keer zo hoog als in 2011. De mensen die hierdoor worden getroffen zijn jonger dan in het verleden. De piek van verzuim door psychische klachten…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 januari 2013 op 9:00am — 1 reactie

Bijna elke werkzoekende leert graag voor baan

Bijna elke werkzoekende is bereid om in de studieboeken te duiken voor een nieuwe baan. 30 procent wil dan wel dat de werkgever de rekening betaalt.

Dat blijkt uit een enquête van vacaturesite Jobbird.com.

91 procent van de werkzoekenden wil met plezier een cursus doen voor een (nieuwe) baan. Bijna één op de drie stelt als voorwaarde dat de werkgever de opleidingskosten op zich neemt. 7 procent wil misschien iets aan bijscholing doen en 1 procent van de werkzoekenden is geheel…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 januari 2013 op 8:30am — Geen reacties

Ojee, economen over belonen

Als een econoom naar een organisatie kijkt die niet vooruit wil, gaat hij duwen en beweren dat de zaak weer rijdt. Economen kijken niet onder de motorkap, die willen geen smeer aan hun handen hebben.

Om die stelling te bewijzen klommen de hoogleraren economie Rick van der Ploeg en Willem Vermeend in de pen om ons te vertellen hoe een modern beloningsgebouw vormgegeven wordt.

We laten de motorkap daarom nog even dicht.

Wat is er loos dat bedrijven als Capgemini tot zulke…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 januari 2013 op 10:30am — 5 reacties

Baas mag best lievelingetjes hebben

Leidinggevenden hebben vaak het idee dat ze alle werknemers gelijk moeten behandelen om eerlijk te zijn. In werkelijkheid is het productiever om de beste medewerkers voor te trekken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Sauder School of Business, onderdeel van de Universiteit van British Columbia. Professor Karl Aquino zegt dat gelijke behandeling demotiverend kan werken voor teamleden die anders net een stapje extra zouden hebben gedaan voor het algemene belang van de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 januari 2013 op 8:56am — Geen reacties

Ook generatie Y wil nu gewoon een vast contract

Onafhankelijkheid, vrijheid en flexibiliteit blijken ook voor generatie Y in tijden van crisis minder belangrijk te worden. Steeds meer jonge werknemers willen gewoon de zekerheid van een vaste baan.

Dit blijkt uit analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) voor de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

In 2011 vond 29 procent van de werknemers van generatie Y een vast contract relevant, in 2012 is dat gegroeid naar 35…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 januari 2013 op 8:51am — Geen reacties

Zeggenschap thuis maakt vrouwen minder ambitieus

Vrouwen die als enige beslissingen nemen over het gezin en huishouden, zijn minder ambitieus op het werk. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië Berkeley concludeerden dat zowel mannen als vrouwen er belang aan hechten dat zij zeggenschap hebben over het thuisfront. Maar voor mannen maakt dit geen verschil voor hun ambities op de werkvloer, terwijl vrouwen die het huishouden runnen minder energie steken in het krijgen van een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 januari 2013 op 2:24pm — Geen reacties

Werknemer neemt eigen rol bijzonder serieus

Nederlandse werknemers beschouwen hun eigen inbreng om de crisis het hoofd te bieden als belangrijk. Wel vinden ze dat ze te veel werk moeten doen en daarbij te weinig ondersteuning krijgen.

Dat concludeert softwareproducent Mindjet uit onderzoek onder meer dan duizend werknemers.

In tijden van crisis probeert meer dan de helft van de Nederlandse kantoormedewerkers (60 procent) te helpen om het bedrijf waar hij of zij werkt zo succesvol mogelijk te laten zijn en neemt zijn rol…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 januari 2013 op 9:55am — Geen reacties

Ook in Duitsland ophef om loonoffer

De noodlijdende Duitsel luchtvaartmaatschappij Air Berlin vraagt volgens berichten in de media personeel mee te betalen aan de redding van het bedrijf. Maar daarvoor is instemming van twee derde van al het personeel noodzakelijk.

De luchtvaartmaatschappij wil dat de werknemers 5 procent van hun brutoloon inleveren. Managers zouden 10 procent moeten afstaan. Daarmee wil een van Europa's grootste prijsvechters, die al sinds 2008 verlies lijdt, een bijdrage aan de oplossing van zijn…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 januari 2013 op 9:53am — Geen reacties

Technologiereuzen voor rechter om personeelskartel

De bedrijven Apple, Google en Intel worden in Amerika voor de rechter gesleept omdat ze met geheime afspraken werknemers zouden hebben benadeeld.

De zaak draait om afspraken die de bedrijven met elkaar zouden hebben gemaakt om geen personeel bij elkaar weg te kapen. Zulke afspraken zijn verboden omdat ze concurrentie verhinderen en daardoor werknemers kunnen schaden.

Lees het volledige bericht op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 januari 2013 op 9:50am — Geen reacties

Huur die bedrijfsarts maar wat minder vaak in. Dat kan best.

Oh jee, we komen bedrijfsartsen tekort! We hebben er nu zo’n 2000 en de komende jaren gaat een groot gedeelte met pensioen. En de aanwas is minimaal: bedrijfsarts is nog steeds niet een erg sexy beroep. En dus moet er van alles gaan gebeuren om nieuwe bedrijfsartsen te werven. Althans, dat beweert de kersverse voorzitter van de beroepsvereninging voor…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 21 januari 2013 op 8:22am — 5 reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999