HRbase Expert berichten - januari 2013 Archief (9)

10 simpele tips om als leidinggevende vertrouwen op te bouwen

Word jij als manager vertrouwd door je medewerkers? Geloven jouw werknemers dat jij de belangen van het bedrijf en het team vooropstelt als jij je werk doet? Vertrouwen is één van de meest krachtige factoren die je in je team kunt ontwikkelen.

Bij gebrek aan vertrouwen is er geen bevlogenheid. Medewerkers geven zelden het beste van zichzelf wanneer ze werken onder iemand die ze niet vertrouwen. Bij gebrek aan vertrouwen daalt de productiviteit, de…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 30 januari 2013 op 11:30am — 1 reactie

Checklist Beoordelingsfouten

In de video Weg met het beoordelingsgesprek! vertelt Willem Scheepers over hoe het er in menig organisatie er aan toe gaat in en om beoordelingsgesprekken; we drinken en glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

 

Veel leidinggevenden worstelen met…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 26 januari 2013 op 2:16pm — 8 reacties

Ojee, economen over belonen

Als een econoom naar een organisatie kijkt die niet vooruit wil, gaat hij duwen en beweren dat de zaak weer rijdt. Economen kijken niet onder de motorkap, die willen geen smeer aan hun handen hebben.

Om die stelling te bewijzen klommen de hoogleraren economie Rick van der Ploeg en Willem Vermeend in de pen om ons te vertellen hoe een modern beloningsgebouw vormgegeven wordt.

We laten de motorkap daarom nog even dicht.

Wat is er loos dat bedrijven als Capgemini tot zulke…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 januari 2013 op 10:30am — 5 reacties

Huur die bedrijfsarts maar wat minder vaak in. Dat kan best.

Oh jee, we komen bedrijfsartsen tekort! We hebben er nu zo’n 2000 en de komende jaren gaat een groot gedeelte met pensioen. En de aanwas is minimaal: bedrijfsarts is nog steeds niet een erg sexy beroep. En dus moet er van alles gaan gebeuren om nieuwe bedrijfsartsen te werven. Althans, dat beweert de kersverse voorzitter van de beroepsvereninging voor…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 21 januari 2013 op 8:22am — 5 reacties

Ongevraagd advies voor Capgemini

Capgemini heeft wat over zich afgeroepen. Oudere medewerkers moeten 10 procent loon inleveren. Bij het bedrijf zou een disbalans bestaan tussen de productiviteit – lees omzet – van deze categorie personeel en hun loon. Als harder werken niet helpt –tarieven zijn tot 40 procent ingezakt – kan alleen een ingreep in de salarissen de balans herstellen.

Is daar wat tegen in te brengen?

Mag ik het eens niet vanuit kosten, maar vanuit opbrengsten bekijken? De klant geeft volgens mij…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 16 januari 2013 op 3:30pm — 3 reacties

HR – Innovaties: speltheorie en het werken in teams

Mijn laatste Blog eindigde met de volgende tekst:

Dit (de inzichten die we hebben opgedaan m.b.v. de speltheorie) betekent dat we in ons organisatieontwerp moeten zorgen voor hechte teams, omdat daarbinnen de sociale druk/controle groot is, mensen sneller de samenwerking zullen zoeken en dus coöperatief gedrag zullen gaan vertonen. In mijn volgende blog laat ik zien welke (sociale) mechanismen werkzaam zijn rond het werken en samenwerken in teams en laat ik vervolgens zien hoe het…

Lees verder

Toegevoegd door Adriaan Brouwer om 8 januari 2013 op 11:00am — Geen reacties

Wat doen als Deskundigenoordeel UWV slecht uitpakt voor jou als werkgever?

Ik ben geen liefhebber van Russisch Roulette. Daarom maak ik liever geen gebruik van het deskundigenoordeel van het UWV. Je verliest in 1 keer de regie over je zo zorgvuldig opgebouwde dossier. Maar soms kun je niet anders. Je hebt bijvoorbeeld alles geprobeerd, maar je werknemer blijft volharden dat hij niet kan werken en je bedrijfsarts blijft volharden dat hij wel aan de slag kan.

Stel nu dat in zo’n situatie de werknemer gelijk krijgt van het UWV:…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 7 januari 2013 op 11:37am — 3 reacties

Ziekteverlof of ziekteverzuim? Voorkomen is beter dan genezen!

In mijn blog van 19 december 2008 schreef ik dat het terugdringen van het verzuim een optelsom is van keuzen. Eén van de ‘kiezers’ is de medewerker. Gaat deze met een hoofdpijn(je) wel of niet naar zijn werk?Het was gisterenavond laat met iets te veel bier. Je bent verkouden en voelt je een beetje grieperig. Je kijkt naar de wekker en je ziet tot je schrik dat het al acht uur is en je zoon Karel van…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 6 januari 2013 op 5:00pm — 90 reacties

Pity those poor human resources departments

“Pity those poor human resources departments.” Met die opmerking begint Noreen Seebacher - enigzins minzaam - haar artikel The quest for better HR Analytics. “While other departments within corporations are reaping the business value of big-data,” vervolgt zij vrolijk, “HR departments are still stuck in neutral -- making little progress with big-data in strategic decisions.”

Hoe zou dat nu komen?

Toen ik 25 jaar geleden begon met mij te verdiepen in ken- en stuurgetallen was de…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 4 januari 2013 op 1:30pm — Geen reacties

Maandarchief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008