januari 2014 Archief (79)

Hoe lost HR ruzie op?

Het is van cruciaal belang om hoogoplopende arbeidsconflicten niet te laten escaleren. Gebeurt dat wel, dan is het zaak het conflict positief om te draaien. Hierbij een instrument.

Binnen elke organisatie komen meningsverschillen voor. Dit is positief: ze kunnen de lucht klaren, zaken verhelderen en tot nieuwe inzichten en frisse energie leiden. Maar wanneer dit proces…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 januari 2014 op 9:33am — Geen reacties

Geen korting op pensioenen grootste pensioenfondsen

De grootste pensioenfondsen korten niet op de pensioenen. Bij sommige worden de pensioenen zelfs voor het eerst sinds 2010 weer gedeeltelijk geïndexeerd.

Dat maakten de fondsen bekend bij de presentatie van hun dekkingsgraden over het vierde kwartaal.

Ambtenarenpensioenfonds ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste fonds van het land, is door positieve rendementen op aandelen in staat de pensioenverlaging van 0,5 procent van vorig jaar te schrappen. Eind december stond de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 januari 2014 op 9:31am — Geen reacties

Is werkweigering reden voor ontslag?

Moet een werknemer ander werk verrichten in afwachting op een ontslaggoedkeuring van UWV?

Over een ontslagaanvraag bij het UWV is nog geen besluit genomen. De werkgever eist zonder verdere uitleg dat een werknemer ander werk gaat doen.

Vanwege bedrijfseconomische omstandigheden krijgt een spuiter, evenals twee van zijn collega’s, ontslag aangezegd. Enkele dagen daarna meldt de werknemer zich ziek vanwege gescheurde enkelbanden. Twee maanden later is hij beter en wil zijn…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 januari 2014 op 2:46pm — Geen reacties

Opnieuw forse daling werk in bouw

De Nederlandse bouwsector zal dit jaar opnieuw onder druk staan ondanks berichten over een herstel op de woningmarkt.

De aanhoudende malaise resulteert in een forse daling van de werkgelegenheid, nadat er vorig jaar al 27.000 voltijdbanen verloren gingen. Dat voorspelde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) donderdag.

Sinds het uitbreken van de crisis is het aantal…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 januari 2014 op 2:30pm — Geen reacties

Hoe maakt HR sociale media in bedrijf tot een succes?

Sociale Media vraagt een gedragsverandering van de medewerkers en de organisatie. Zo zorgt HR dat dit succesvol gebeurt.

We weten ondertussen dat sociale media niet alleen een Marketing en Communicatie ‘dingetje’ is. En dat HR ter ondersteuning van verschillende HR vraagstukken sociale media in kan zetten: bij het profileren van de werkgever op de arbeidsmarkt, het aantrekken van…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 januari 2014 op 10:30am — Geen reacties

Schrappen toeslagen krijgt steun Kamer

Het pleidooi van MKB-voorzitter Van Straalen om de toeslag voor weekend- en avondwerk te schrappen, krijgt steun in de Tweede Kamer.

Toch laat Den Haag het aan werkgevers en werknemers over om de handschoen op te pakken. Zij gaan immers over de cao’s. “Van Straalen zit zelf aan de cao-tafel en daar moet dit worden opgepakt. Wij zullen zijn pleidooi van harte ondersteunen”, aldus VVD-Kamerlid Ziengs. Dat schrijft De Telegraaf.

Ook D66 meent dat het niet de overheid is die moet…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 januari 2014 op 4:43pm — Geen reacties

MVO en HRM gaan hand-in-hand

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) krijgt inmiddels al een aantal jaar volop aandacht. En dat is goed nieuws! Want onze aardbol is krachtig, maar er zijn grenzen en dus is duurzaam ondernemen belangrijker dan ooit. Acht van de tien Nederlandse bedrijven vindt dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben op het gebied van mens, maatschappij en milieu. Zes van de tien vindt dat ze nu al een belangrijke duurzame bijdrage leveren, zo blijkt uit een onderzoek van MVO…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 29 januari 2014 op 1:00am — Geen reacties

Geluk is het woord van 2014

Er wordt veel geschreven en gesproken over geluk op de werkvloer, de obstakels die dit tegenhouden en de omstandigheden die het bevorderen. Zo volgde ik deze week ook een kort college op de Erasmus Universiteit over Geluk en consumentengedrag. Geluk lijkt het woord van 2014 te worden; We zijn er allemaal naar op zoek.

Uit veel van de onderzoeken over dit onderwerp komt dat mensen met waardevol en gewaardeerd werk, gecombineerd met een mate van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid,…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 28 januari 2014 op 9:24pm — 3 reacties

Mag de baas jouw mail lezen?

Het College Bescherming Persoonsgegevens ontving vorig jaar 900 klachten over inbreuken in de persoonlijke levenssfeer van werknemers.

Dat is 17 procent meer dan in 2012. Klachten gaan onder meer over ongeoorloofd cameratoezicht, computer- en mailgebruik, gedragingen op sociale media en medicijngebruik. “Zowel werkgevers als werknemers denken dat alles wat technisch mogelijk is, meteen ook is toegestaan”, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van het boek Internetrecht in gewone…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 januari 2014 op 5:02pm — Geen reacties

Meer vraag naar financieel personeel

Van de bedrijven wil 85 procent in de eerste helft van het jaar extra of open vacatures invullen.

Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2013, zo blijkt uit de Personeelsbarometer 2014 van Robert Half. Volgens de arbeidsbemiddelaar zijn meer bedrijven op zoek naar financieel personeel omdat CFO’s (Chief Financial Officers) optimistisch zijn over de groei van de Nederlandse economie.

Daarom zijn ze van plan om dit jaar het product- of dienstenaanbod uit te breiden (54…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 januari 2014 op 4:51pm — Geen reacties

Wat moet je doen bij loonbeslag?

HR is verplicht medewerking te verlenen als de deurwaarder aanklopt voor loonbeslag. Wat staat u te doen en hoe kunt u het helpen voorkomen?

In de helft van de organisaties (53 procent) is het aantal loonbeslagen in 2013 toegenomen. Zo blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag onder ruim 300 HR-professionals en salarisadministrateurs. In 38 procent van de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 januari 2014 op 1:03pm — Geen reacties

Is foute ziekmelding reden voor ontslag?

Een werknemer ontslaan omdat die zich niet volgens de regels ziek meldt. Kan dat?

De werkgever wil een werknemer ontslaan omdat hij zich niet volgens de procedure ziek meldt. De wijze waarop een ziekmelding dient te geschieden is vastgelegd in het personeelshandboek. Daarnaast staat in de arbeidsovereenkomst dat de werknemer verplicht is de werkgever van zijn ziekmelding op de hoogte te stellen. Omdat de werknemer zich niet houdt aan ziekmeldingsregels ontstaan problemen omdat onzeker…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 januari 2014 op 12:52pm — Geen reacties

Young professional doet zelf te weinig

Jonge werknemers zijn te veeleisend. Ze zouden snel resultaten willen zien, zonder daar al te veel voor hoeven doen.

Dat stelt infrastructuur-directeur Frans van den Hurk van ICT-bedrijf Capgemini. “Afgestudeerden willen vier dagen werken en om zes uur thuis zijn om de hond uit te laten”, zegt hij. “En dan willen ze ook nog binnen drie jaar directeur worden.”

Van den Hurk deed zijn uitspraak tijdens een masterclass van HR-dienstverlener USG Professionals. “De balans is weg”,…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 januari 2014 op 10:02pm — Geen reacties

Moet toeslag op arbeid verdwijnen?

Als het aan de nieuwe MKB-voorzitter Michaël van Straalen verdwijnt de toeslag op werk zo snel mogelijk.

Volgende de MKB-Nederland voorman zijn de toeslagen volledig uit de tijd. Het gaat hem vooral om de toeslagen voor avond- of weekendwerk Hij zegt dit in een interview in Het Financieele Dagblad. “We leven niet meer in 1960″, zo gooit hij de knuppel in het hoenderhok.

Lees meer op PW De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 januari 2014 op 9:03am — Geen reacties

Waarom moet u gegevens werknemers versleutelen?

Bij Coca-Cola zijn de gegevens van 74.000 (ex)-werknemers gestolen. Deze waren niet versleuteld.

Het Amerikaanse concern Coca-Cola, is in verlegenheid gebracht door de diefstal van bedrijfspc’s die gegevens bevatten van 74.000 personen, onder wie duizenden (ex-)werknemers van 's werelds grootste frisdrankenproducent.

De diefstal in het hoofdkwartier van Coca-Cola in Atlanta is gepleegd door een voormalig werknemer. De laptops zijn inmiddels weer achterhaald. In een verstuurde…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 januari 2014 op 9:02am — Geen reacties

Hoe jij bepaalt wat de bedrijfsarts opschrijft

Het gaat ons natuurlijk geen f*ck aan wat er allemaal besproken wordt in de spreekkamer van de bedrijfsarts.

Maar veel casemanagers maken de beginnersfout om zich daar wel mee te bemoeien. Om zo het oordeel van de bedrijfsarts te beïnvloeden.

 

A-ma-teurs.

 

Er is een veel betere manier om precies die terugkoppelingen van de bedrijfsarts te krijgen, die jij wil.

Omdat uit te…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 26 januari 2014 op 11:00pm — Geen reacties

Laat je niet door je eigen leidinggevende coachen!

In Het GROTE gesprekkenboek wordt ondermeer een hoofdstuk gewijd aan het coachgesprek. In dit hoofdstuk worden de onderstaande vier kritische succesfactoren voor een succesvolle coaching beschreven:

 

• succesfactor 1: de klik

• succesfactor 2: vertrouwen

• succesfactor 3: kennis over hoe mensen leren

• succesfactor 4: blij met een…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 26 januari 2014 op 7:00am — Geen reacties

Heeft functiewaardering zijn langste tijd gehad?

Stapt Nederland binnenkort over op het waarderen van prestaties en toegevoegde waarde? De vraag stellen is hem beantwoorden. Als P&O-professional zal het je niet zijn ontgaan dat de trend zich momenteel van functiewaardering afkeert.

Hoe komt dat zo?

Prestaties zijn output gericht. Door crisis en bezuinigingen is die output steeds belangrijker geworden. Het bedrijfsleven heeft ermee te maken, maar net zo goed zorg en welzijn. De overgang van de AWBZ en Jeugdzorg van Rijk…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 januari 2014 op 12:30pm — 6 reacties

Werkgever discrimineert vaakst op leeftijd

Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland.

Dat is tenminste wat 10 procent van de bevolking als zodanig ervaart; 8 procent van de Nederlanders zegt dat ze te maken kreeg met discriminatie op basis van etnische afkomst.

Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Ervaren Discriminatie in Nederland dat de mate waarin discriminatie wordt ervaren onderzocht.

Lees meer op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 januari 2014 op 9:21am — Geen reacties

'Meer aandacht zzp'ers bij talentmanagement'

Werknemers willen steeds minder in loondienst werken. Dit gaat de manier waarop P&O'ers met talentmanagement moeten omgaan drastisch veranderen.

Jonge werknemers zouden steeds vaker gaan kiezen voor een eigen bedrijf en zich inzetten voor verschillende opdrachtgevers. Dat verwacht hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Hij denkt dat er over tien jaar meer zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn dan medewerkers met een vast arbeidscontract.

Lees meer op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 januari 2014 op 10:03pm — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999