maart 2013 Archief (50)

Vlieg!

O jij bent coach en wat coach jij dan zoal? Dat is een veel gehoorde vraag en heel veel coaches beginnen dan verheven ingestudeerde riedels uit te kramen, als “ik help mensen zichzelf te ontwikkelen, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen.” Klinkt aardig maar als ik twee minuten later vraag wat ik ook al weer doe dan krijg ik zelden een goed antwoord.

George de manager

Je kunt het brutaal van mij vinden en getuigen van het feit dat ik als coach uit ga van…

Lees verder

Toegevoegd door Bert Huisman om 27 maart 2013 op 9:59pm — Geen reacties

Flexibiliteit en vrijheid hoogste goed jongeren

Onze jongste generatie is niet meer op zoek naar zekerheden, zoals een eigen huis, een auto voor de deur, een kist vol gereedschap en een kast vol cd’s. Bezittingen vinden ze eerder een last, liever gaan zij voor flexibiliteit en vrijheid. Ze lenen, huren of delen een auto in plaats van blij te zijn met een eerste autootje, huren in plaats van kopen een huis, lenen of huren dure producten zoals gereedschap in plaats van die aan te schaffen en luisteren muziek via Spotify in plaats van cd’s…

Lees verder

Toegevoegd door Rick Kruiswijk om 26 maart 2013 op 4:23pm — 1 reactie

Sollicitant voelt nog altijd weinig voor sociale media

Werkzoekenden kiezen nog altijd het liefst voor traditionele middelen om zichzelf in beeld te brengen bij een potentiële werkgever. De gerichte sollicitatie is favoriet. Slechts 8 procent gebruikt sociale media.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. Hiervoor worden elk kwartaal vijfduizend personen voor ondervraagd.

”Er wordt flink ingezet op nieuwe media om werklozen en werkzoekenden in beeld te brengen bij…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 maart 2013 op 10:10am — Geen reacties

Meer verzuim door koud voorjaar

Door de aanhoudende winterkou blijft het ziekteverzuim pieken tussen 9 en 10 procent. Het hoge ziekteverzuim kost de Nederlandse economie ongeveer 140 miljoen euro per dag.

Dat blijkt uit gegevens van de Verzuimbarometer van UNIT4, een leverancier van software waarmee het verzuim van ongeveer twee miljoen Nederlandse werknemers wordt geregistreerd.

Halverwege oktober was het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers nog 4,6 procent, goed voor een aantal van ruim 270 duizend.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 maart 2013 op 2:07pm — Geen reacties

Pyramide onder constructie!

We kennen hem allemaal vast nog wel; de pyramide van Maslov. Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in de hieronder afgebeelde volgorde. De behoeften aan veiligheid en zekerheid staan als tweede basislaag van onderaf gerangschikt en kan bevredigd worden door werk. Als we dat werk eenmaal hebben dan kunnen de andere lagen ook aan bod komen.…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 25 maart 2013 op 1:49pm — 1 reactie

Boze werknemer lekt informatie om baas te pesten

Gefrustreerde werknemers vormen een groot risico voor de organisatie. Wanneer mensen zich slecht behandeld voelen zijn ze sneller geneigd om gevoelige informatie te lekken. Niet uit persoonlijk gewin, maar om de baas een hak te zetten.

Dit stelt Steffen Moorrees, senior forensic IT-expert bij Fox-IT. Bedrijven hebben volgens hem geen idee welke schade gefrustreerde medewerkers kunnen veroorzaken. Het aantal gefrustreerde medewerkers dat bewust bedrijfsinformatie lekt naar de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 maart 2013 op 12:01pm — Geen reacties

Werken vanuit waarden

Verantwoordelijkheidsgevoel, discipline, doorzettingsvermogen. Dit zijn zeer wenselijke eigenschappen in het werk. Veel sterkere motivatoren zijn waarden. Men hoeft zich niet te mobiliseren, het gaat als het ware vanzelf en men krijgt energie in plaats van dat het energie kost. Hoe dichter men bij zijn of haar waarden staat, hoe aangenamer het werkzaam leven is en hoe hoger de betrokkenheid en de kwaliteit zal zijn. Waarden sturen op duurzame wijze het handelen.

Waarden zijn voor…

Lees verder

Toegevoegd door Margot Bloem om 25 maart 2013 op 10:56am — 1 reactie

4 tips om een negatieve teamsfeer te keren

Soms heb je een team dat gewoon niet lekker loopt. Waar er kliekjes zijn, waar een aantal teamleden niet met elkaar kunnen samenwerken. Het begint met onderliggende spanning tussen twee of meer teamleden, met verborgen ‘sniper’ tactieken, een gespannen sfeer, roddels en valse opmerkingen. En het ontwikkelt zich gaandeweg in open vijandigheden.

Zo'n team loopt het risico om uit elkaar te vallen als medewerkers partij gaan kiezen. En jij als…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 24 maart 2013 op 7:30pm — 1 reactie

Bestaat HR nog in 2020?

‘Als er één aspect in de bedrijfsvoering crisisbestendig is, dan is het wel HR. Al in de jaren tachtig werd dit onderwerp als cruciaal bestempeld voor het succes van organisaties. Ruim dertig jaar later wordt die onverbloemde waarde van HR nog altijd beleden, misschien nog wel nadrukkelijker dan vroeger. Zelfs commissarissen van beursgenoteerde bedrijven, bij uitstek de representanten van eurogedreven aansturing, noemen het menselijk kapitaal tegenwoordig van essentieel belang voor…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 23 maart 2013 op 10:30am — 2 reacties

Tegenstrijdigheden in de arbeidsmarkt

We hebben regelmatig vacatures binnen ons bedrijf. Er wordt over het algemeen goed gereageerd door sollicitanten en daardoor kunnen we deze vacatures meestal redelijk snel invullen.

Wat mij echter de laatste paar maanden opvalt, is dat het aantal sollicitanten dat zonder baan zit of binnen afzienbare tijd zijn of haar baan gaat verliezen, steeds groter wordt. We hebben onlangs een tweetal vacatures gehad waar we ruim 200 reacties op kregen. Van deze sollicitanten was ongeveer 75%…

Lees verder

Toegevoegd door Miriam Teunissen om 22 maart 2013 op 1:41pm — 3 reacties

HR-manager is altijd aan het werk

Driekwart van de HR-managers en CFO's werkt in het weekend, 17 procent werkt ieder weekend. En de werktijden verschuiven alsmaar verder. 77 procent van de managers is nu vaker buiten werktijd beschikbaar dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Acht op de tien (83%) Nederlandse managers beantwoordt werktelefoontjes en e-mails buiten werktijd.

Deze…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 maart 2013 op 9:19am — Geen reacties

Meten is weten; de business case

In mijn blogs wil ik af en toe aandachtspunten binnen een e-HRM traject belichten. Het succes van een (e-HRM) implementatie begint met een goede voorbereiding en een gedegen stappenplan om het traject tot een goed einde te brengen.

Stelt u (geen) business case op?

Uit onderzoek van NorthgateArinso voor het ‘Jaarboek Personeelsmanagement 2012’ bleek dat slechts 20% van de organisaties voorafgaand aan het project een business case…

Lees verder

Toegevoegd door Maartje van 't Hart om 21 maart 2013 op 11:26am — Geen reacties

Ook werkende vader voelt zich nu schuldig

Bijna de helft (46%) van de werkende vaders vindt dat hij niet genoeg tijd doorbrengt met zijn kinderen. Dat schuldgevoel laat onverlet dat de meerderheid desondanks toch een fulltime baan wil.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Pew Research Centre. Moeders blijken zich iets minder schuldig te voelen wanneer ze door werk bij hun kinderen vandaan worden gehouden: 68 procent vindt dat ze genoeg tijd met haar kroost doorbrengt. Werkende moeders besteden dan ook twee keer zoveel…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 maart 2013 op 9:41am — Geen reacties

Bankiersbonus aan banden gelegd

Banken mogen hun medewerkers vanaf volgend jaar niet meer onbeperkt bonussen toekennen. Alleen in uitzonderlijke gevallen is een bonus van twee keer een jaarsalaris nog toegestaan.

Na een laatste ronde van onderhandelingen over de bonussen zijn de 27 lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement het eens geworden over de beperking van de bonussen van bankiers. Bankiers mogen vanaf volgend jaar nog maximaal één jaarsalaris als bonus incasseren. Dat heeft het Ierse…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 maart 2013 op 9:38am — Geen reacties

School mag ongelovige sollicitant afwijzen

De Stichting voor Christelijk Onderwijs wijst een sollicitante af omdat ze niet meelevend betrokken is bij een kerkelijke organisatie. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er bij de werving en selectie onderscheid is gemaakt op grond van godsdienst. Maar dat is niet altijd verboden.

In de wet staat dat scholen voor bijzonder onderwijs onder omstandigheden wel onderscheid mogen maken. De stichting doet een beroep op die uitzondering en zegt dat de eisen die zij bij de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 maart 2013 op 2:30pm — Geen reacties

Ontwikkel nu juridisch beleid voor HNW!

Juridische gebeurtenissen in de zo geprezen informatiemaatschappij tuimelen over elkaar. Ze zijn divers van aard, voltrekken zich parallel aan elkaar en bovenal doen ze dat in razend tempo. Welbeschouwd nogal ongekend voor een sector waar het paradigma sinds mensengeheugens luidt dat het recht achter maatschappelijke ontwikkelingen aan hobbelt. Vergeet het maar.

De constatering vraagt om actie van bestuurders van bedrijven en overheidsorganisaties. As we speak. Voor wie twijfelt: het…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 maart 2013 op 11:00am — Geen reacties

De HR agenda van nu en de toekomst: van overleven naar samenwerking en leiderschap

Door alle hectiek van vandaag vergeten we wel eens dat er ook een toekomst is die er toch echt aankomt en waar we ons op moeten voorbereiden. Dat geldt ook voor HR. In dit artikel geven wij onze visie op de HR agenda van de toekomst met de uitdagingen waar we een antwoord op zullen moeten vinden.

De psycholoog Martin Seligman heeft een studie gepubliceerd waarin hij 5 factoren aanwijst die welzijn dragen. Dat zijn:

- Positieve gevoelens (‘Positive emotions’)

- Betrokkenheid…

Lees verder

Toegevoegd door Nelleke de Heer om 19 maart 2013 op 2:00pm — 1 reactie

De belangrijkste vraag die je als manager kunt stellen

Demotivatie en frustratie bij je werknemers ontstaat vaak als ze worden geremd in hun werk en in hun productiviteit. Dus als ze geremd worden om het beste van zichzelf te geven. Het kan zijn dat ze niet goed weten wat er van hen wordt verwacht of weinig vrijheid ervaren om zelf besluiten te nemen. Misschien missen ze bepaalde informatie om hun werk goed uit te voeren of krijgen ze weinig ondersteuning van andere teams. Het kan verschillende oorzaken…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 19 maart 2013 op 11:00am — Geen reacties

Ziek melden maar niet ziek zijn? Werkgever, u kunt dit voorkomen!

Onterecht ziekmelden

Ziekmeldingen waarvan u als werkgever al een (sterk) vermoeden heeft dat het geen echte ziekte betreft. Bijvoorbeeld ziek melden na een slecht-nieuwsgesprek, meestal bij het beëindigen van een arbeidscontract. Of een medewerker loopt weg bij een arbeidsconflict en zegt dat hij zich ziek meldt.

Rug tegen de muur

Maar al te vaak hoor ik een werkgever verzuchten ‘..en dan sta ik met mijn rug tegen de muur, want als iemand zich ziek meldt, dan kan ik niets…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 19 maart 2013 op 9:00am — Geen reacties

Het belangrijkste kenmerk van de lerende organisatie

Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van het begrip "de lerende organisatie". Dat klinkt misschien gek uit de mond van een interimmanager/organisatiecoach die zich juist richt op mensen en organisaties die zich willen ontwikkelen. Mijn bezwaar zit echter vooral in de vlag die de lading dekt.De "organisatie" bestaat niet.
De organisatie wordt gevormd door mensen die met elkaar dingen doen en realiseren. Die samen werken aan een doel. Die individueel…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 18 maart 2013 op 8:56pm — 2 reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999