maart 2014 Archief (55)

HR congres Slim Werken Slim Reizen

Breda, 31 maart 2014Op 27 mei vindt de eerste editie van het HR congres Slim Werken Slim Reizen plaats in het NBC in Nieuwegein. De HR-afdeling krijgt meer en meer inspraak in het mobiliteitsbeleid. Speciaal voor HR managers vindt daarom tijdens het Fleetmanagement event dit HR congres plaats.

Slim Werken Slim Reizen betekent slim omgaan met mobiliteit en werk. Bij mobiliteitsmanagement gaat het al lang niet meer alleen over hoe gereisd wordt, maar ook…

Lees verder

Toegevoegd door Rianne Vrijenhoef om 31 maart 2014 op 3:30pm — Geen reacties

De definitieve oplossing voor onzekerheid

‘De mensen zijn onzeker’, begint mijn klant als we nog in de lift staan. 'En dat is helemaal niet nodig, want er wordt niemand ontslagen’. Ze gaat steeds sneller praten als ze me uitlegt hoe de reorganisatie gaat verlopen. Ongeduldig voegt ze toe: ‘Die onzekerheid moet weg, want dat kost te veel energie. Niemand is meer met zijn werk bezig en dat is zonde van de tijd. Dat kunnen we nu niet gebruiken’.

Of ik in de afdelingsbijeenkomst kan uitleggen dat…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 31 maart 2014 op 12:16pm — Geen reacties

100 miljoen voor banenplan in zorg

Het kabinet stelt 80 tot 100 miljoen euro beschikbaar voor een banenplan in de zorgsector.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat gezegd in een interview met De Telegraaf van maandag. Voorwaarde is dat werkgevers en vakbonden in de sector een vergelijkbaar bedrag op tafel leggen.

Asscher spreekt van een ‘megasectorplan’. “De komende jaren gaat er gigantisch veel overhoop in de zorg. Mensen blijven langer thuis wonen waardoor een ander soort banen nodig…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 maart 2014 op 11:26am — Geen reacties

Minder zakenreizen voor Nederlanders

De economische malaise heeft haar weerslag op het aantal zakenreizen dat wordt ondernomen.

Nederlanders gingen vorig jaar in totaal bijna 8,5 miljoen keer op zakenreis. Dit is een daling van bijna 12 procent vergeleken met de vorige meting 2 jaar terug. Dat maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) bekend.

Bedrijven bezuinigden vooral op meerdaagse binnenlandse tripjes van hun personeel. Dit type reis kwam met een totaal van 3,8 miljoen 17 procent…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 maart 2014 op 11:25am — Geen reacties

10 kenmerken van een slechte casemanagerIedere halve zool kan zichzelf casemanager noemen. 

Maar jezelf casemanager noemen, of casemanager zijn. Het zijn 2 verschillende dingen. 

Je hebt namelijk goeie.

Maar je hebt ook hele slechte.

(en zelfs een goede opleiding is…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 28 maart 2014 op 4:22pm — 1 reactie

HR Analytics, laat je geen minderwaardigheidscomplex aanpraten!

‘Kunt u al sturen op cijfers?’ vraagt Marjan Bleeker zich af. Vincent Peters mag in haar blog opmerken dat kennis van HR-Analytics tot nu toe een onderschoven kindje is. "Het risico bestaat", weet hij, "dat het gat tussen de behoefte van het bedrijfsleven en wat een opleiding biedt steeds gapender wordt. Een afgestuurde HR-professional kan nog zo’n kanjer zijn, zonder kennis van HR-Analytics loopt hij het risico steeds minder toe te kunnen voegen aan de bedrijfsstrategie van een…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 28 maart 2014 op 11:00am — 1 reactie

Niet verzekerd tegen ziekteverzuim: MKB-er, weet wat je doet

Vanochtend las ik tot mijn verbazing in een artikel in De Telegraaf over het feit dat bijna de helft van de MKB-ers geen verzekering heeft tegen ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid van het personeel.  Meer dan de helft is niet eens verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Bijna 10 procent van de MKB-ers die wél een verzekering hadden, heeft deze inmiddels opgezegd.

‘Te…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 27 maart 2014 op 3:26pm — Geen reacties

Uitspraak CRvB: Door houding en gedrag géén recht op WW (in plaats van WGA)

Wie de verhouding tussen de Werkloosheidswet en de WGA beter wil begrijpen, zou deze uitspraak eens moeten lezen:

 

Samenvatting:Een vrouwelijke verzekerde doet vanuit een WW-situatie een beroep op de Ziektewet. Na twee jaar Ziektewet ontving zij per 2008 een WGA-uitkering. Ruim nadat UWV een WGA-uitkering had toegekend komt het UWV tot het besluit dat…

Lees verder

Toegevoegd door Paul Lammerts om 27 maart 2014 op 2:30pm — Geen reacties

Een niet-integere medewerker: pak ‘m aan

Medewerkers die de regels aan hun laars lappen of collega's het werk onmogelijk maken. Zo gaat u ermee om.

Een gebrek aan integriteit is niet de schuld van die ene collega. Er zijn nog veel meer oorzaken voor leugenachtig of onacceptabel gedrag.

Zoek niet alleen naar de rotte appels

Werkgevers zijn vaak geneigd uit te zoeken welke medewerkers niet integer zijn om deze vervolgens te ontslaan. Een logische gedachte, maar het is niet altijd efficiënt. Slecht gedrag kan…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 maart 2014 op 12:22pm — Geen reacties

Komt de Werkkostenregeling er nog?

Hoewel de Werkkostenregeling al een paar jaar bestaat, zijn nog lang niet alle werkgevers over. Moet dat dit jaar wel gaan gebeuren?

Hoewel de Werkkostenregeling al is ingevoerd per 1 januari 2011, staat de regeling voor veel werkgevers dit jaar pas volop in de belangstelling. Bedrijven hebben per 1 januari 2015 niet langer een keuze tussen de Werkkostenregeling (WKR) of toepassing van het oude systeem. Vanaf 2015 geldt alleen nog maar de WKR.

Met de Werkkostenregeling komt er een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 maart 2014 op 12:21pm — Geen reacties

Net bevallen, geen nieuw contract: dit zegt de rechter

De eigenaar van een HR-adviesbureau werkt sinds een half jaar samen met een nieuwe medewerker. Ze doet haar werk goed. Tijdens een functioneringsgesprek biedt de werkgever haar daarom een verlenging van het arbeidscontract aan. De werknemer tekent het contract meteen.

Op haar eerstvolgende werkdag, een paar dagen later, krijgt de ondernemer een onverwachte mededeling: zijn medewerkster is zwanger.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 maart 2014 op 11:48am — Geen reacties

Komt de Werkkostenregeling er nog?

Hoewel de Werkkostenregeling al een paar jaar bestaat, zijn nog lang niet alle werkgevers over. Moet dat dit jaar wel gaan gebeuren?

Hoewel de Werkkostenregeling al is ingevoerd per 1 januari 2011, staat de regeling voor veel werkgevers dit jaar pas volop in de belangstelling. Bedrijven hebben per 1 januari 2015 niet langer een keuze tussen de Werkkostenregeling (WKR) of toepassing van het oude systeem. Vanaf 2015 geldt alleen nog maar de WKR.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 maart 2014 op 11:46am — Geen reacties

Nieuwe studie combineert e-learning met social media

Werkgevers die willen dat medewerkers hun kennis op peil houden, kunnen binnenkort aan de slag met een nieuwe manier van e-learning.

De nieuwe vorm van opleiden combineert e-learning met sociaal intranet.

Lees verder op PW De Gids

Toegevoegd door HRbase om 26 maart 2014 op 2:11pm — Geen reacties

CV’s en functieprofielen sluiten door online matchen nauwelijks op elkaar aan

Organisatiecultuur belangrijke factor bij juiste match

Het vinden van de juiste baan of medewerker blijkt in de huidige markt van vraag en aanbod een moeizaam proces. Procedures duren lang, de groep sollicitanten is groot en het aantal mismatches tussen vacatures en cv’s neemt toe. Dit blijkt uit onderzoek* van HRMatches. Het mismatch percentage in de ICT sector is zelfs 62%. Oorzaken zijn snel veranderende markten, verregaande technologie en opleidingen die hierin…

Lees verder

Toegevoegd door Inge Gillissen om 25 maart 2014 op 9:00pm — Geen reacties

Niet-integere medewerkers: zo pakt u ze aan

Medewerkers die de regels aan hun laars lappen, collega's het werk onmogelijk maken of wel erg vaak een leugentje vertellen. Zo gaat u ermee om.

Een gebrek aan integriteit is niet de schuld van die ene collega. Er zijn nog veel meer oorzaken voor leugenachtig of onacceptabel gedrag.

Lees verder op PW De Gids

Toegevoegd door HRbase om 25 maart 2014 op 4:31pm — Geen reacties

‘Werkgever discrimineert zwangere nog steeds’

Vrouwen die gediscrimineerd worden, omdat ze zwanger zijn. Het College voor de Rechten van de Mens vraagt minister Asscher er wat aan te doen.

De organisatie doet vandaag uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie. In alle gevallen werd het contract van een werkneemster niet verlengd, omdat zij een kind verwacht.

Lees verder op PW De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 maart 2014 op 4:30pm — Geen reacties

AOW wordt lastiger aan te vullen

Er komen strengere voorwaarden voor het inkopen van ontbrekende opbouwjaren voor de AOW. Lees hier wat u moet doen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat bekendgemaakt. De aanvrager moet voortaan niet alleen verplicht verzekerd zijn, maar ook in Nederland werken. Ook moet hij in het verleden 5 jaar verplicht verzekerd zijn geweest en 5 jaar in Nederland hebben gewerkt. Bovendien gaat de minimum inkooppremie omhoog.

De AOW-inkoopregeling is in 1957 vooral…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 maart 2014 op 11:52am — Geen reacties

Employability is key

De wereld is in rap tempo aan het veranderen. De ontwikkelingen op het gebied van het internet, social media en ICT zijn dusdanig cruciaal geworden voor onze economie, dat dit effect heeft op het werk en leven van iedereen. Maar innoveren is niet zo makkelijk als het lijkt. Er moeten echt radicale stappen gezet worden om verdienmodellen te ontwikkelen die stand kunnen houden in de toekomst. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijfsleven. We moeten meer…

Lees verder

Toegevoegd door Jaap Hardeman om 24 maart 2014 op 10:30am — Geen reacties

Het functioneringsgesprek als antwoord op het snap-dat-dan-syndroom

Kent u het ‘snap-dat-dan’-syndroom? Dat is een kwaaltje waar veel leidinggevenden in bedrijven aan lijden. Zij gaan er vanuit dat medewerkers zelf wel weten wat er van hen wordt verwacht en hoe zij (moeten) functioneren. Helaas is dat niet zo. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de leidinggevenden denkt inzicht te hebben in de kwaliteiten van medewerkers. Terwijl bijna een kwart van de medewerkers vindt dat dit inzicht bij de leidinggevenden volstrekt…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 23 maart 2014 op 12:00pm — 2 reacties

Balans op het werk: 10 tips

Hoe leuk u uw werk ook vindt (of misschien juist niet…), werken kost energie. Het is daarom essentieel om regelmatig bij te tanken. Genoeg slapen, gezond eten en genoeg bewegen zorgen samen voor voldoende (lichamelijke en geestelijke) energie. Maar ook regelmatig pauze nemen is gezond, uw hoofd en uw lichaam hebben op tijd afwisseling nodig! Deze 10 tips kunnen u misschien op weg helpen om een gezonde balans te vinden.

Pauze: zonde van de tijd?

Bent u altijd…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 21 maart 2014 op 1:00am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999