mei 2012 Archief (56)

De gevolgen van het lenteakkoord

Op 25 mei 2012 is de tekst van het Lenteakkoord uitgelekt. Dit akkoord bevat een groot aantal wijzigingen die van belang zijn voor werkgevers en werknemers. Er is al eerder geschreven over de reiskostenvergoeding, zodat ik hier niet op in zal gaan. Andere belangrijke wijzigingen zijn de volgende.

 

Pensioengerechtigde leeftijd

De…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 31 mei 2012 op 5:00pm — Geen reacties

'Veel bedrijven missen een goede cultuur'

De meeste organisaties hebben geen goede cultuur. Ze willen iedereen alles bieden, zonder scherp te stellen waar het nou eigenlijk om gaat.

Dat stelt Tammy Erickson, auteur en adviseur op het gebied van organisaties en leiderschap. 'Organisaties zijn veel te homogeen geworden.Lees verder op intermediairpw dé HR-nieuwssite.

Bron:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 mei 2012 op 1:00pm — Geen reacties

Assessment voor expats en hun gezinnen

Ruim 2 jaar geleden is een dierbare collega van mij naar HongKong verhuisd. Haar man werd uitgezonden voor zijn werk en het hele gezin verkaste zich naar de andere kant van de wereld. Nu, enig tijd later, is “the ambassadors wife” zoals ik haar gekscherend noem begonnen met haar eigen assessment en coachingspraktijk en zo zijn wij in gesprek gekomen over het assessen van expats.

Bij AVOP hebben wij ervaring met het assessen van zendelingen voor “De Kerk”. Hoewel een expat heel iets…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel van Hoek om 31 mei 2012 op 1:00pm — Geen reacties

4 tips voor job crafting

Medewerkers duurzaam inzetbaar houden? Dat kunnen ze ook zelf doen. Bijvoorbeeld door te gaan job craften. Vier tips hoe HR het ‘baanboetseren' of ‘taakknutselen' kan ondersteunen.

Met job craften krijgen medewerkers de vrijheid om kleine aanpassingen te doen aan hun eigen functietaken. Zo krijgen ze meer plezier in het werk en werken ze tegelijkertijd aan hun duurzame inzetbaarheid. Brigadier Karel de Groot leidde een pilot voor groepsgerichte job crafting bij het politiecorps…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 mei 2012 op 12:30pm — Geen reacties

Jobcrafting: over vissen die in bomen klimmen

Via twitter werd ik deze week geattendeerd op deze mooie uitspraak van Einstein: “Everyone is a genius. But if you judge a fish on its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid.”

Het lijkt een mooie samenvatting van waarom je als organisatie aan talentmanagement moet doen. Maximaal gebruik maken van de talenten van medewerkers en die gebruiken voor je organisatie. Dat werkt toch beter dan de nadruk leggen op datgene wat je niet kunt?

Steeds maar…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 31 mei 2012 op 11:03am — 4 reacties

Nederlands pensioen kraakt, maar is nog kampioen

Het veelgeroemde Nederlandse pensioensysteem kraakt. Jongeren komen in opstand tegen wat zij zien als generatiediefstal, en de opmars van het beschikbarepremiepensioen knabbelt aan het solidariteitsbeginsel.

Je weet dat het over pensioenen gaat wanneer iemand in alle redelijkheid zegt dat het feit dat Nederlanders steeds ouder worden een risico is.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 mei 2012 op 9:00am — Geen reacties

'Parttime leiderschap wordt een must'

Op de Nederlandse werkvloer is het vaak nog onbespreekbaar om als leidinggevende parttime te werken. Onzin, zegt Arnout Korteweg, Market Leader Benelux bij HR-consultant Mercer. Werkgevers en werknemers moeten volgens hem per situatie bekijken hoe de ambities kunnen worden waargemaakt.

In Nederland zijn het vaak vrouwen die parttime werken. Wat zijn de hindernissen waar zij tegenaan lopen als zij hogerop willen komen?…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 mei 2012 op 11:59am — Geen reacties

Lekkende oud-medewerker is grote kostenpost

Werkgevers nemen vooral preventiemaatregelen als het gaat om risico’s zoals ziekteverzuim, brand en schade, maar sluiten nog vaak de ogen voor het gevaar van het lekken van gevoelige informatie. Jaarlijks levert dit een schadepost op van 115 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Nationale-Nederlanden onder het Nederlandse bedrijfsleven. Zes op de tien bedrijven beschikt over bedrijfsgevoelige informatie.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 mei 2012 op 11:58am — Geen reacties

Luk Smeyers is geen prediker

Mag ik even aandacht voor Lionel Messi. Deze Argentijn scoorde 50 goals in de Spaanse competitie en in totaal 76 als daar de Europese toernooien bij worden opgeteld. Een absoluut record.

In welgeteld 1628 woorden becommentarieert de Belg Luk Smeyers mijn blog ´Kijk uit voor HR Analytics!´ Ook een record. Dus – om maar eens met wat correlaties te toveren - als Luk beweert geen prediker te zijn, zoals ik in mijn stukje met een knipoog had opgemerkt, dan is de spits van Barcelona ook…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 28 mei 2012 op 10:00am — 3 reacties

Oud is niet out! En autofabrikant BMW weet dat!

Deze zomer verschijnt het boek Overspoeld door schaarste. In dit boek vijftien acties die ontwikkeld en in combinatie uitgerold kunnen worden om de komende arbeidsmarktkrapte het hoofd te bieden. Bij de actie Doelgroepenbeleid een aansporing om (nog meer) gebruik te maken van de kennis en ervaring van oudere medewerkers. In deze blog een samenvatting van deze…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 27 mei 2012 op 11:00am — Geen reacties

Zo gaat de belasting woon-werkverkeer werken

De vergoeding van de reiskosten voor woon-werkverkeer wordt volgens de nieuwste plannen volledig belast. Biedt de Werkkostenregeling uitkomst?

Het woon-werkverkeer wordt aangepakt. In het Lenteakkoord wordt erover gesproken dat deze vanaf 2013 wordt belast, door het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Het vergoeden van zakelijk reizen zou overigens onbelast blijven.

Kort gezegd mogen de reiskostenvergoeding woon-werk verkeer mag niet langer netto worden uitbetaald…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 mei 2012 op 1:03pm — Geen reacties

Recruiter besluit binnen 5 minuten over cv

Veel HR-professionals zien het in minder dan vijf minuten: heeft het zin om een cv grondig te bestuderen of kan de sollicitant direct afgewezen?

Meer dan 60 procent van de HR managers ziet in minder dan vijf minuten aan een cv of iemand geschikt is voor een functie of niet. In geen enkel Europees land wordt zo snel besloten. Dit blijkt uit de resultaten van de van uitzendbureau OfficeTeam, onder zo'n 1.900 Human Resource Managers in 17 landen over recruitment.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 mei 2012 op 1:01pm — Geen reacties

Het netwerk is belangrijk

Het netwerk is het belangrijkste middel om aan informatie te komen, blijkt uit een onderzoek van Dreamjob naar de zoekwijze voor informatie over coaching. Daarbij is gebleken dat het persoonlijke (72,4%) en zakelijke (62%) netwerk de belangrijkste zoekwijze waren.

Generatie Y

Het aantal van 100 respondenten leverde het antwoord op de vraag met welke…

Lees verder

Toegevoegd door Mervyn Nankoe om 23 mei 2012 op 12:04pm — Geen reacties

Young professional jobhopt voor spanning

Ruim de helft van de hoogopgeleide werknemers wil momenteel meer uitdaging in het werk. Vooral jonge hoogopgeleiden tot 35 jaar snakken naar meer spanning. HR kan hier iets aan doen.

Van de medewerkers tot 25 jaar heeft 59 procent behoefte aan meer uitdaging en van de 24- tot 34-jarigen is dat 50 procent. Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 mei 2012 op 9:00am — Geen reacties

Zo raken de bezuinigingen het werk van HR

Het lenteakkoord raakt werkgevers flink. Hier vindt u de belangrijkste bezuinigingen voor HR en werkgevers op een rij.

De belangrijkste uitgelekte bezuinigingen:

- De aow-leeftijd gaat vanaf 2013 jaarlijks omhoog. In 2013, 2014, en 2015 met een maand. Daarna drie jaar met 2 maanden. Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 mei 2012 op 9:18am — Geen reacties

Moet de 40-urige werkweek terug?

Als het aan D66 ligt komt de 40-urige werkweek terug. Ook het schrappen van verlofdagen als Hemelvaart is mogelijk.

Met deze plannen kwam D66-Kamerlid Wouter Koolmees in het tv-programma Buitenhof.

Waarom hij dit wil? Volgens hem kunnen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting omlaag en kan het gat op de overheidsbegroting fors omlaag. Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 mei 2012 op 9:16am — Geen reacties

Strategisch human resource management kan veel beter

Vaak gebrekkige uitvoering!

Strategisch human resource management in organisaties kan beter tot zelfs veel beter. De uitvoering laat vaak veel te wensen over. Dat stelt Job Hoogendoorn in zijn proefschrift ‘Kan Strategisch HRM (veel) beter?’. Hij promoveert vrijdag 25 mei 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hoogendoorn heeft een model ontwikkeld en…

Lees verder

Toegevoegd door Alef Dekker om 19 mei 2012 op 11:00am — Geen reacties

RDW volgt Ulrich van theorie naar praktijk

De rollen van Ulrich behoeven nauwelijks introductie. Dankzij hem breekt immers menig HRM’er zich het hoofd over de vraag hoe hij of zij als businesspartner toegevoegde waarde kan leveren. Toch blijven veel HR-afdelingen steken in de theorie, zonder dat de nodige professionaliseringsslag echt wordt gemaakt. Het RDW gaat echter een stap verder.

Er wordt weliswaar al vijftien jaar veel gepraat over Ulrich, maar Mariëlle Hoekman van NorthgateArinso vindt dat het vak desondanks nog in…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 mei 2012 op 9:00am — Geen reacties

Assessment en integriteit

De meeste bedrijven hebben graag integere medewerkers. Mensen waar men op kan bouwen, die zich aan afspraken houden en volgens de algemeen geldende waarden en normen handelen . Wij zouden graag suggeren dat wij hier een pasklare oplossing voor hebben. Gedeeltelijk. Er zijn testen op de markt die een indicatie geven omtrent de integriteit, maar wij zijn hier voorzichtig mee. Het is namelijk niet eenvoudig om met een test een voorspelling over integriteit te geven. Juist omdat de vragen in…

Lees verder

Toegevoegd door Margot Bloem om 16 mei 2012 op 11:32am — Geen reacties

Quarterlifer wil meer aandacht van HR

Werkgevers hebben te weinig aandacht voor werknemers die rond hun dertigste last krijgen van een quarterlife crisis. De uitstroom van werknemers van 25 tot 30 jaar is daardoor onnodig hoog.

Dat zegt Frans Verkooijen, senior consultant bij Right Management. Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron: IntermediairPW

Toegevoegd door HRbase om 16 mei 2012 op 9:00am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999